Rolada z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką szparagową i pomidorami
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku na kanapkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste, o czym przekonasz się za chwilę.
10.07.2022 | aktual.: 26.09.2023 14:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobić roladę z mięsa?
Wiele osób taką formę pieczeni nazywa pieczenią rzymską lub klopsem i dodaje do środka ugotowane na twardo jajko. Nasza wersja nieco odbiega od standardu, bo we wnętrzu naszego zawijańca umieściliśmy omlet jajeczny i pyszne połączenie pomidorów, cebulki i fasolki szparagowej. Ostudzona rolada sprawdzi się również jako przekąska na zimno do pracy. Dzięki temu na pewno nie zmarnujesz resztek z obiadu.
Wykorzystaliśmy mięso mielone z indyka. Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Rolada z mięsa mielonego z indyka- składniki
1,2 kg mielonego mięsa z indyka
3 jajka
1/2 szkl. bułki tartej
1,5 łyżeczki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1,5 łyżki majeranku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Farsz:
2 jajka
1/2 pomidora
80 g fasolki szparagowej
1/2 czerwonej cebuli
sól/pieprz do smaku
Przepis krok po kroku:
Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj do niego trzy jajka, bułkę tartą i przyprawy: majeranek, czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
Wymieszane mięso przełóż do rękawa do pieczenia i uformuj kształt "cukierka". Dobrze zabezpiecz folię sznurkiem.
Do dwóch jajek dodaj pokrojoną fasolkę szparagową (możesz użyć zarówno zielonej jak i żółtej), pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i pomidora. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
Pęk patyczków do szaszłyków zabezpiecz gumką recepturką, żeby stworzyły zwartą całość. Owiń je folią spożywczą. Odwiń jedną część mięsnego cukierka i przy pomocy stworzonego narzędzia wydrąż w mięsie tunel.
W powstały otwór wlej przygotowany farsz jajeczno-warzywny. Ponownie zawiń mięso w rękaw do pieczenia. Włóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz przez 1 godzinę i 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Rolada jest już gotowa. Możesz podawać ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!