Rolada z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką szparagową i pomidorami

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku na kanapkę.  Jej przygotowanie jest bardzo proste, o czym przekonasz się za chwilę.

ObrazekRolada z mięsa mielonego- Pyszności
Ewa

Jak zrobić roladę z mięsa?

Wiele osób taką formę pieczeni nazywa pieczenią rzymską lub klopsem i dodaje do środka ugotowane na twardo jajko. Nasza wersja nieco odbiega od standardu, bo we wnętrzu naszego zawijańca umieściliśmy omlet jajeczny i pyszne połączenie pomidorów, cebulki i fasolki szparagowej. Ostudzona rolada sprawdzi się również jako przekąska na zimno do pracy. Dzięki temu na pewno nie zmarnujesz resztek z obiadu.

Wykorzystaliśmy mięso mielone z indyka. Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Rolada z mięsa mielonego z indyka- składniki

1,2 kg mielonego mięsa z indyka

3 jajka

1/2 szkl. bułki tartej

1,5 łyżeczki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1,5 łyżki majeranku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Farsz:

2 jajka

1/2 pomidora

80 g fasolki szparagowej

1/2 czerwonej cebuli

sól/pieprz do smaku

Przepis krok po kroku:

Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj do niego trzy jajka, bułkę tartą i przyprawy: majeranek, czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności

Wymieszane mięso przełóż do rękawa do pieczenia i uformuj kształt "cukierka". Dobrze zabezpiecz folię sznurkiem.

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności

Do dwóch jajek dodaj pokrojoną fasolkę szparagową (możesz użyć zarówno zielonej jak i żółtej), pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i pomidora. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności

Pęk patyczków do szaszłyków zabezpiecz gumką recepturką, żeby stworzyły zwartą całość. Owiń je folią spożywczą. Odwiń jedną część mięsnego cukierka i przy pomocy stworzonego narzędzia wydrąż w mięsie tunel.

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności

W powstały otwór wlej przygotowany farsz jajeczno-warzywny. Ponownie zawiń mięso w rękaw do pieczenia. Włóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz przez 1 godzinę i 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Rolada jest już gotowa. Możesz podawać ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel