Rolada z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką szparagową i pomidorami

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem świetnie sprawdzi się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku na kanapkę.  Jej przygotowanie jest bardzo proste, o czym przekonasz się za chwilę.

ObrazekRolada z mięsa mielonego- Pyszności
Ewa

Jak zrobić roladę z mięsa?

Wiele osób taką formę pieczeni nazywa pieczenią rzymską lub klopsem i dodaje do środka ugotowane na twardo jajko. Nasza wersja nieco odbiega od standardu, bo we wnętrzu naszego zawijańca umieściliśmy omlet jajeczny i pyszne połączenie pomidorów, cebulki i fasolki szparagowej. Ostudzona rolada sprawdzi się również jako przekąska na zimno do pracy. Dzięki temu na pewno nie zmarnujesz resztek z obiadu.

Wykorzystaliśmy mięso mielone z indyka. Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Rolada z mięsa mielonego z indyka- składniki

1,2 kg mielonego mięsa z indyka

3 jajka

1/2 szkl. bułki tartej

1,5 łyżeczki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1,5 łyżki majeranku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Farsz:

2 jajka

1/2 pomidora

80 g fasolki szparagowej

1/2 czerwonej cebuli

sól/pieprz do smaku

Przepis krok po kroku:

Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj do niego trzy jajka, bułkę tartą i przyprawy: majeranek, czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności

Wymieszane mięso przełóż do rękawa do pieczenia i uformuj kształt "cukierka". Dobrze zabezpiecz folię sznurkiem.

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności

Do dwóch jajek dodaj pokrojoną fasolkę szparagową (możesz użyć zarówno zielonej jak i żółtej), pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i pomidora. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności

Pęk patyczków do szaszłyków zabezpiecz gumką recepturką, żeby stworzyły zwartą całość. Owiń je folią spożywczą. Odwiń jedną część mięsnego cukierka i przy pomocy stworzonego narzędzia wydrąż w mięsie tunel.

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności

W powstały otwór wlej przygotowany farsz jajeczno-warzywny. Ponownie zawiń mięso w rękaw do pieczenia. Włóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz przez 1 godzinę i 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Rolada jest już gotowa. Możesz podawać ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Rolada z mięsa mielonego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok