Rolada z wędzonej makreli z jajkiem, marchewką i ogórkiem konserwowym

Rolada z wędzonej makreli to nietypowa przekąska, która zaskoczy cię pysznym, intensywnym smakiem oraz estetyczną formą podania. Wędzonej ryby w takiej formie jeszcze nie jadłeś, ale warto skusić się na powiew świeżości w swojej kuchni. Przepis jest prosty, szybki i przyjemny - wprost stworzony na wypadek niezapowiedzianych gości.

Obrazek
Ewa

Rolada z wędzonej makreli - pyszna i prosta przystawka

Wędzona makrela to nie tylko dobre źródło białka, ale również nieocenionych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszą one ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób serca, a na dodatek całe bogactwo minerałów i witamin w wędzonej rybie. Dzięki uwędzeniu makrela zyskuje niesamowity aromat i smak.

Wędzona makrela z całą pewnością należy do najbardziej uwielbianych przez Polaków ryb. Z przyjemnością zajadamy ją samodzielnie czy w formie past kanapkowych (takich jak kultowa awanturka). Dziś jednak mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na roladę z wędzonej makreli. W środku znajdziesz jajko, marchewkę oraz chrupiącego ogórka konserwowego. Danie z miejsca stanie się kultowe wśród domowników i twoich gości.

Składniki

Składniki do naszej rolady są łatwo dostępne i niedrogie. Postaraj się wybrać dużą makrelę, żeby łatwiej było ją zawijać.

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko - ugotowane
  • 1 duża wędzona makrela
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie rolady z wędzonej makreli krok po kroku

Wędzoną makrelę rozkrój na pół i rozłóż na kuchennej desce wyłożonej folią. Dokładnie usuń wszystkie ości, które mogą przeszkadzać podczas jedzenia.

Obrazek

Na patelni rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu aż zmięknie. Dodaj startą na tarce marchewkę i smaż razem z cebulą przez kilka minut. Ułóż mieszankę na makreli i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na wierzch zetrzyj ugotowane na twardo jajko.

Obrazek

Zawijanie rolady

Na środku wędzonej makreli ułóż ogórki konserwowe i ostrożnie zawiń roladę. Zwiniętą roladę z wędzonej makreli wstaw do lodówki na minimum 2 godziny aby smaki zdążyły się przegryźć.

Obrazek

Podawaj pokrojoną w plasterki. Smacznego!

roladki z makreli
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier