Rolada z wędzonej makreli z jajkiem, marchewką i ogórkiem konserwowym
Rolada z wędzonej makreli to nietypowa przekąska, która zaskoczy cię pysznym, intensywnym smakiem oraz estetyczną formą podania. Wędzonej ryby w takiej formie jeszcze nie jadłeś, ale warto skusić się na powiew świeżości w swojej kuchni. Przepis jest prosty, szybki i przyjemny - wprost stworzony na wypadek niezapowiedzianych gości.
09.05.2022 13:56
Rolada z wędzonej makreli - pyszna i prosta przystawka
Wędzona makrela to nie tylko dobre źródło białka, ale również nieocenionych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszą one ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób serca, a na dodatek całe bogactwo minerałów i witamin w wędzonej rybie. Dzięki uwędzeniu makrela zyskuje niesamowity aromat i smak.
Wędzona makrela z całą pewnością należy do najbardziej uwielbianych przez Polaków ryb. Z przyjemnością zajadamy ją samodzielnie czy w formie past kanapkowych (takich jak kultowa awanturka). Dziś jednak mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na roladę z wędzonej makreli. W środku znajdziesz jajko, marchewkę oraz chrupiącego ogórka konserwowego. Danie z miejsca stanie się kultowe wśród domowników i twoich gości.
Składniki
Składniki do naszej rolady są łatwo dostępne i niedrogie. Postaraj się wybrać dużą makrelę, żeby łatwiej było ją zawijać.
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 jajko - ugotowane
- 1 duża wędzona makrela
- 3 małe ogórki konserwowe
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie rolady z wędzonej makreli krok po kroku
Wędzoną makrelę rozkrój na pół i rozłóż na kuchennej desce wyłożonej folią. Dokładnie usuń wszystkie ości, które mogą przeszkadzać podczas jedzenia.
Na patelni rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu aż zmięknie. Dodaj startą na tarce marchewkę i smaż razem z cebulą przez kilka minut. Ułóż mieszankę na makreli i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na wierzch zetrzyj ugotowane na twardo jajko.
Zawijanie rolady
Na środku wędzonej makreli ułóż ogórki konserwowe i ostrożnie zawiń roladę. Zwiniętą roladę z wędzonej makreli wstaw do lodówki na minimum 2 godziny aby smaki zdążyły się przegryźć.
Podawaj pokrojoną w plasterki. Smacznego!