WAŻNE
TERAZ

Netanjahu wydał rozkaz: Natychmiastowe ataki na Strefę Gazy

Rolada z wędzonej makreli z jajkiem, marchewką i ogórkiem konserwowym

Rolada z wędzonej makreli to nietypowa przekąska, która zaskoczy cię pysznym, intensywnym smakiem oraz estetyczną formą podania. Wędzonej ryby w takiej formie jeszcze nie jadłeś, ale warto skusić się na powiew świeżości w swojej kuchni. Przepis jest prosty, szybki i przyjemny - wprost stworzony na wypadek niezapowiedzianych gości.

Obrazek
Ewa

Rolada z wędzonej makreli - pyszna i prosta przystawka

Wędzona makrela to nie tylko dobre źródło białka, ale również nieocenionych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszą one ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób serca, a na dodatek całe bogactwo minerałów i witamin w wędzonej rybie. Dzięki uwędzeniu makrela zyskuje niesamowity aromat i smak.

Wędzona makrela z całą pewnością należy do najbardziej uwielbianych przez Polaków ryb. Z przyjemnością zajadamy ją samodzielnie czy w formie past kanapkowych (takich jak kultowa awanturka). Dziś jednak mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na roladę z wędzonej makreli. W środku znajdziesz jajko, marchewkę oraz chrupiącego ogórka konserwowego. Danie z miejsca stanie się kultowe wśród domowników i twoich gości.

Składniki

Składniki do naszej rolady są łatwo dostępne i niedrogie. Postaraj się wybrać dużą makrelę, żeby łatwiej było ją zawijać.

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko - ugotowane
  • 1 duża wędzona makrela
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie rolady z wędzonej makreli krok po kroku

Wędzoną makrelę rozkrój na pół i rozłóż na kuchennej desce wyłożonej folią. Dokładnie usuń wszystkie ości, które mogą przeszkadzać podczas jedzenia.

Obrazek

Na patelni rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu aż zmięknie. Dodaj startą na tarce marchewkę i smaż razem z cebulą przez kilka minut. Ułóż mieszankę na makreli i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na wierzch zetrzyj ugotowane na twardo jajko.

Obrazek

Zawijanie rolady

Na środku wędzonej makreli ułóż ogórki konserwowe i ostrożnie zawiń roladę. Zwiniętą roladę z wędzonej makreli wstaw do lodówki na minimum 2 godziny aby smaki zdążyły się przegryźć.

Obrazek

Podawaj pokrojoną w plasterki. Smacznego!

roladki z makreli
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce