Spaghetti w sosie bolognese z mięsem mielonym krok po kroku
Spaghetti bolognese (makaron po bolońsku) to jedno z naszych ulubionych dań włoskiej kuchni. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować pyszny makaron inspirowany klasycznym przepisem prosto z Włoch. Przetestuj nasz kultowy przepis!
15.08.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:59
Chociaż mogłoby się wydawać, że region pochodzenia tego makaronu jest znany, to burmistrz Bolonii od lat z tym walczy. Według zwolenników tradycji danie to, serwowane w restauracjach na całym świecie jako symbol Italii, w ogóle nie istnieje, a we włoskich restauracjach podawane jest tylko ze wzgląd na turystów. Są jednak dokumenty, które potwierdzają, że spaghetti bolognese jak najbardziej istnieje we Włoszech, a na dodatek dokumenty potwierdzające ten fakt sięgają aż XVI wieku.
Tak naprawdę każdy ma na to swój sprawdzony przepis i każdy (nawet Włoch) robi to trochę po swojemu. Są jednak składniki, których nie może zabraknąć: mięso mielone, seler naciowy, pomidory i marchewka.
Zobacz pełny przepis na naszym kanale YouTube:
Spaghetti bolognese- składniki
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 cebula
1-2 marchewki
2-3 łodygi selera naciowego
400 g mięsa mielonego
1200 g krojonych pomidorów pelati (z puszki)
garść świeżej bazylii
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Łodygi selera naciowego umyj i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło i wrzuć pokrojone warzywa. Całość wymieszaj i smaż razem przez 5 minut.
W międzyczasie na osobnej patelni podsmaż mięso mielone. Podsmażaj je przez kilka minut razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozdrobnij je łopatką, żeby nie powstały zbite, duże grudki mięsa.
Teraz połącz mięso z warzywną mieszanką. Następnie dodaj pomidory i liście bazylii. Sekretem pysznego sosu jest jego długie gotowanie. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez 3-4 godziny. Przed przykryciem możesz całość podlać ok. 100 ml czerwonego wina i smażyć, dopóki nie odparuje. Włosi do mięsa mielonego dodają też pancettę lub boczek. Możesz również to zrobić, żeby przepis stał się jeszcze bardziej włoski.
Po 3-4 godzinach duszenia nas sos boloński do spaghetti bolognese jest już gotowy. Podawaj go z ugotowanym al dente makaronem. Poza Włochami najczęściej wybiera się spaghetti, czyli cienkie nitki. Włosi rekomendują jednak papardelle, czyli szerokie wstążki, bo sos lepiej do nich przylega. Wybierz taki rodzaj makaronu, jaki lubisz najbardziej.
Smacznego!