Wycofano trzy tony miodu. To jeden z tych, które Polacy kupują najczęściej
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nie dopuściła do sprzedaży trzech ton miodu gryczanego pochodzącego z Ukrainy. "Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności" – czytamy w oficjalnym komunikacie. Co spowodowało tak drastyczną decyzję?
18.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 18:23
W ubiegłym tygodniu Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie nie dopuściła do sprzedaży aż trzech ton miodu gryczanego importowanego z Ukrainy. Decyzja wynikała z nieprawidłowości w składzie miodu. Badania wykazały, że w miodzie znajdowało się za mało pyłku przewodniego Fagopyrum.
Fagopyrum to pyłek gryki. Ilość fagopyrum w miodzie gryczanym stanowi o jego jakości. W miodzie importowanym z Ukrainy było go zdecydowanie za mało. "IJHARS w Lublinie wydał decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski 3420 kg miodu gryczanego importowanego z Ukrainy ze względu na brak w przeważającej części pyłku przewodniego Fagopyrum, gryka" - czytamy w oficjalnym komunikacie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
IJHARS wycofała trzy tony miodu gryczanego
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych odpowiada za jakość artykułów rolno-spożywczych, które dopuszczane są do sprzedaży na rynku polskim, a także tych, które eksportowane są poza granice kraju. W ubiegły wtorek władze IJHARS poinformowały o odmowie dopuszczenia do obrotu trzech ton miodu gryczanego. Produkt pochodzi z Ukrainy.
Inspekcja przeprowadziła rutynową analizę pyłkową miodu. Analiza pyłkowa pozwala na weryfikację jakości i autentyczności miodu. Wyniki badania wykazały, że w importowanym miodzie znajdowało się za mało fagopyrum, czyli pyłku gryki. "Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności" - czytamy w opublikowanym komunikacie.
Jakościowy miód gryczany powinien zawierać dużą ilość fagopyrum. Niewielka ilość tego składnika może sugerować, że produkt nie jest prawdziwym miodem. Nieuczciwi sprzedawcy stosują różne patenty, takie jak miksowanie kilku gatunków miodów czy wzbogacanie wyrobu produktami zastępczymi.
Jak rozpoznać dobry miód?
Miód to produkt znany jeszcze w czasach starożytności. Już wtedy określano go mianem "płynnego złota". To jedyny produkt spożywczy, który nigdy się nie psuje. Zawiera mnóstwo cennych witamin, w tym antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak rozpoznać dobry miód? Jakościowy miód powinien mieć płynną konsystencję. Po kilku tygodniach, a nawet miesiącach (w zależności od rodzaju) może się skrystalizować. W dobrym miodzie wyczujesz aromaty kwiatów, wosku, drewna, a nawet pszczół.