Wycofano trzy tony miodu. To jeden z tych, które Polacy kupują najczęściej

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nie dopuściła do sprzedaży trzech ton miodu gryczanego pochodzącego z Ukrainy. "Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności" – czytamy w oficjalnym komunikacie. Co spowodowało tak drastyczną decyzję?

Miód gryczany.Miód gryczany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

W ubiegłym tygodniu Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie nie dopuściła do sprzedaży aż trzech ton miodu gryczanego importowanego z Ukrainy. Decyzja wynikała z nieprawidłowości w składzie miodu. Badania wykazały, że w miodzie znajdowało się za mało pyłku przewodniego Fagopyrum.

Fagopyrum to pyłek gryki. Ilość fagopyrum w miodzie gryczanym stanowi o jego jakości. W miodzie importowanym z Ukrainy było go zdecydowanie za mało. "IJHARS w Lublinie wydał decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski 3420 kg miodu gryczanego importowanego z Ukrainy ze względu na brak w przeważającej części pyłku przewodniego Fagopyrum, gryka" - czytamy w oficjalnym komunikacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

IJHARS wycofała trzy tony miodu gryczanego

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych odpowiada za jakość artykułów rolno-spożywczych, które dopuszczane są do sprzedaży na rynku polskim, a także tych, które eksportowane są poza granice kraju. W ubiegły wtorek władze IJHARS poinformowały o odmowie dopuszczenia do obrotu trzech ton miodu gryczanego. Produkt pochodzi z Ukrainy.

Inspekcja przeprowadziła rutynową analizę pyłkową miodu. Analiza pyłkowa pozwala na weryfikację jakości i autentyczności miodu. Wyniki badania wykazały, że w importowanym miodzie znajdowało się za mało fagopyrum, czyli pyłku gryki. "Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności" - czytamy w opublikowanym komunikacie.

Jakościowy miód gryczany powinien zawierać dużą ilość fagopyrum. Niewielka ilość tego składnika może sugerować, że produkt nie jest prawdziwym miodem. Nieuczciwi sprzedawcy stosują różne patenty, takie jak miksowanie kilku gatunków miodów czy wzbogacanie wyrobu produktami zastępczymi.

Jak rozpoznać dobry miód?

Miód to produkt znany jeszcze w czasach starożytności. Już wtedy określano go mianem "płynnego złota". To jedyny produkt spożywczy, który nigdy się nie psuje. Zawiera mnóstwo cennych witamin, w tym antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak rozpoznać dobry miód? Jakościowy miód powinien mieć płynną konsystencję. Po kilku tygodniach, a nawet miesiącach (w zależności od rodzaju) może się skrystalizować. W dobrym miodzie wyczujesz aromaty kwiatów, wosku, drewna, a nawet pszczół.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska