Rozpuść jedną łyżkę w wodzie i pij przed śniadaniem. Jesienią nie złapiesz żadnej infekcji
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią, sezon na infekcje i przeziębienia. Chcesz ustrzec się przed chorobą? Przygotuj domowy specyfik wzmacniający odporność, a w tym roku ominie cię nawet katar.
Za dwa tygodnie przywitamy kalendarzową jesień. Letnie sukienki zamienimy na lekkie płaszcze, lemoniady na rozgrzewające herbaty, a sałatki owocowe na ciepłą szarlotkę. Niestety, jesień to też czas przeziębień, które nierzadko zamieniają się w poważne infekcje.
Jeśli chcesz uniknąć choroby, przygotuj domowy specyfik wzmacniający odporność. Potrzebujesz jednego produktu, który kupisz w sklepie ze zdrową żywnością albo w lokalnej pasiece. Jak już się zapewne domyślasz, tym produktem jest... pyłek pszczeli, znany jako superfood.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu
Właściwości pyłku pszczelego
Matcha, maca, jagody goi czy młody jęczmień to tzw. superfood's, czyli produkty spożywcze wyróżniające się wysoką zawartością wielu cennych witamin i minerałów. Do tej grupy można zaliczyć też rodzimy pyłek pszczeli. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, C, E i D, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia, cynku i krzemu, a także aminokwasów i flawonoidów. To składniki, które wzmacniają układ odpornościowy, a do tego, spowalniają starzenie się organizmu.
To nie koniec prozdrowotnych właściwości pyłku. Ten niezwykły składnik działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie, wspomaga detoksykację wątroby, wspiera prawidłową pracę serca i przeciwdziała rozwojowi anemii. Pyłek mogą spożywać zarówno dorośli jak i dzieci, które ukończyły trzy lata (i nie mają uczulenia na miód).
Zmieszaj z wodą i wypij na czczo. Pożegnasz się z sezonowym przeziębieniem
Przygotowanie domowej mikstury wzmacniającej odporność jest banalnie proste. Kluczowa jest tutaj regularność. Pij ją codziennie, rankiem, najlepiej na czczo — pobudzi cię równie szybko, co kawa. Jak ją przygotować? Zagotuj wodę i pozwól jej nieco ostygnąć. Do wysokiej szklanki wsyp łyżeczkę pyłku pszczelego i zalej go letnią wodą. Dla smaku możesz dodać też łyżeczkę miodu, a dla wzmocnienia prozdrowotnych efektów — łyżkę soku z cytryny. Kaszel, katar i ból gardła ominie cię szerokim łukiem.