Rozpuść jedną łyżkę w wodzie i pij przed śniadaniem. Jesienią nie złapiesz żadnej infekcji

Rozpuść jedną łyżkę w wodzie i pij przed śniadaniem. Jesienią nie złapiesz żadnej infekcji

Pyłek pszczeli — nasz rodzimy superfood.
Pyłek pszczeli — nasz rodzimy superfood.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.09.2023 16:29

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią, sezon na infekcje i przeziębienia. Chcesz ustrzec się przed chorobą? Przygotuj domowy specyfik wzmacniający odporność, a w tym roku ominie cię nawet katar.

Za dwa tygodnie przywitamy kalendarzową jesień. Letnie sukienki zamienimy na lekkie płaszcze, lemoniady na rozgrzewające herbaty, a sałatki owocowe na ciepłą szarlotkę. Niestety, jesień to też czas przeziębień, które nierzadko zamieniają się w poważne infekcje.

Jeśli chcesz uniknąć choroby, przygotuj domowy specyfik wzmacniający odporność. Potrzebujesz jednego produktu, który kupisz w sklepie ze zdrową żywnością albo w lokalnej pasiece. Jak już się zapewne domyślasz, tym produktem jest... pyłek pszczeli, znany jako superfood.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości pyłku pszczelego

Matcha, maca, jagody goi czy młody jęczmień to tzw. superfood's, czyli produkty spożywcze wyróżniające się wysoką zawartością wielu cennych witamin i minerałów. Do tej grupy można zaliczyć też rodzimy pyłek pszczeli. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, C, E i D, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia, cynku i krzemu, a także aminokwasów i flawonoidów. To składniki, które wzmacniają układ odpornościowy, a do tego, spowalniają starzenie się organizmu.

To nie koniec prozdrowotnych właściwości pyłku. Ten niezwykły składnik działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie, wspomaga detoksykację wątroby, wspiera prawidłową pracę serca i przeciwdziała rozwojowi anemii. Pyłek mogą spożywać zarówno dorośli jak i dzieci, które ukończyły trzy lata (i nie mają uczulenia na miód).

Zmieszaj z wodą i wypij na czczo. Pożegnasz się z sezonowym przeziębieniem

Przygotowanie domowej mikstury wzmacniającej odporność jest banalnie proste. Kluczowa jest tutaj regularność. Pij ją codziennie, rankiem, najlepiej na czczo — pobudzi cię równie szybko, co kawa. Jak ją przygotować? Zagotuj wodę i pozwól jej nieco ostygnąć. Do wysokiej szklanki wsyp łyżeczkę pyłku pszczelego i zalej go letnią wodą. Dla smaku możesz dodać też łyżeczkę miodu, a dla wzmocnienia prozdrowotnych efektów — łyżkę soku z cytryny. Kaszel, katar i ból gardła ominie cię szerokim łukiem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także