Ten pyłek to najpotężniejsze lekarstwo naturalne. Opóźnia menopauzę i cofa wiek biologiczny

Po światowej pandemii koronawirusa społeczeństwo coraz chętniej powraca na łono medycyny naturalnej. Ta z kolei nie istnieje bez poznania leczniczych darów natury, które otaczają nas ze wszystkich stron. Za jedno z najsilniejszych lekarstw naturalnych uchodzi z kolei pyłek sosny. O tym, jakie właściwości posiada oraz dlaczego akurat w maju warto się nim zainteresować - przeczytasz w tym artykule.

ObrazekPyłek sosny - Pyszności; foto: Canva

Pasjonaci medycyny naturalnej, którzy z oddaniem zajmują się tym nurtem żywieniowym i zdrowotnym, zawsze podkreślają, że nie są przeciwnikami medycyny akademickiej, ale uważają, że wielu dolegliwościom można zapobiec lub je wyleczyć za pomocą darów natury. W tym właśnie momencie pojawia się bohater tego artykułu. Pyłek sosny jest jednym z najważniejszych produktów wiążących się z filozofią "życia bez leków".

Obrazek
Pyłek sosny to ważna pozycja chińskiej medycyny naturalnej - Pyszności; foto: Canva

Współczesna i starożytna medycyna chińska

Chińczycy są narodem, który wyjątkowo mocno upodobał sobie pyłek sosny. Chociaż po raz pierwszy został on wspomniany już w księgach medycznych z czasów dynastii Tang, to do dzisiaj jest obecny w życiu i dążeniu do zdrowia Chińczyków. Jest więc nieodłącznym elementem ciast i win, a dla mieszkańców Państwa Środka stanowi on źródło witalności i długiego życia - nie mniej niż sama sosna, wiecznie zielone drzewo.

Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje pyłek sosny jako środek wykrzuśtny, wspierający odchudzanie, a także zapobiegający i zwalczający choroby skóry. Chińczycy stosują go też jako lek na odporność i przeciwbólowy. Nic więc dziwnego w tym, że zainteresowanie tym produktem dotarło w końcu do Europy; zwłaszcza do ludzi takich jak Tomasz Kapuściński, specjalista i propagator medycyny naturalnej, prowadzący w mediach społecznościowych blog: "Życie bez leków".

Pyłek sosny - właściwości

W swoim nagraniu Tomasz Kapuściński tłumaczy, że charakterystyczne, żółte chmury pyłu unoszące się w maju po parkach i ulicach, osadzające się na samochodach i taflach jezior, to właśnie pyłek sosny. Ten okres trwa od początku maja i kończy się zwykle w połowie czerwca - dlatego właśnie teraz warto zainteresować się niesamowitymi właściwościami sosnowych "plemników".

Kapuściński wyjawia kilka z nich:

  • Podnoszą poziom testosteronu
  • Opóźniają menopauzę
  • Zwiększają siłę i wytrzymałość mięśni
  • Podnoszą odporność i witalność
  • Cofają nasz zegar biologiczny
Obrazek
Pyłek sosny można przerobić na syrop - Pyszności; foto: Canva

Fani medycyny naturalnej przerabiają ten naturalny "booster" testosteronu, antyoksydantów i aminokwasów egzogennych na syrop, który służy im jako wsparcie odporności, między innymi poprzez zwalczanie wolnych rodników. Ciekawym przepisem z wykorzystaniem kwiatostanów sosny są tzw. sosnersy.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem