Ten pyłek to najpotężniejsze lekarstwo naturalne. Opóźnia menopauzę i cofa wiek biologiczny

Po światowej pandemii koronawirusa społeczeństwo coraz chętniej powraca na łono medycyny naturalnej. Ta z kolei nie istnieje bez poznania leczniczych darów natury, które otaczają nas ze wszystkich stron. Za jedno z najsilniejszych lekarstw naturalnych uchodzi z kolei pyłek sosny. O tym, jakie właściwości posiada oraz dlaczego akurat w maju warto się nim zainteresować - przeczytasz w tym artykule.

ObrazekPyłek sosny - Pyszności; foto: Canva

Pasjonaci medycyny naturalnej, którzy z oddaniem zajmują się tym nurtem żywieniowym i zdrowotnym, zawsze podkreślają, że nie są przeciwnikami medycyny akademickiej, ale uważają, że wielu dolegliwościom można zapobiec lub je wyleczyć za pomocą darów natury. W tym właśnie momencie pojawia się bohater tego artykułu. Pyłek sosny jest jednym z najważniejszych produktów wiążących się z filozofią "życia bez leków".

Obrazek
Pyłek sosny to ważna pozycja chińskiej medycyny naturalnej - Pyszności; foto: Canva

Współczesna i starożytna medycyna chińska

Chińczycy są narodem, który wyjątkowo mocno upodobał sobie pyłek sosny. Chociaż po raz pierwszy został on wspomniany już w księgach medycznych z czasów dynastii Tang, to do dzisiaj jest obecny w życiu i dążeniu do zdrowia Chińczyków. Jest więc nieodłącznym elementem ciast i win, a dla mieszkańców Państwa Środka stanowi on źródło witalności i długiego życia - nie mniej niż sama sosna, wiecznie zielone drzewo.

Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje pyłek sosny jako środek wykrzuśtny, wspierający odchudzanie, a także zapobiegający i zwalczający choroby skóry. Chińczycy stosują go też jako lek na odporność i przeciwbólowy. Nic więc dziwnego w tym, że zainteresowanie tym produktem dotarło w końcu do Europy; zwłaszcza do ludzi takich jak Tomasz Kapuściński, specjalista i propagator medycyny naturalnej, prowadzący w mediach społecznościowych blog: "Życie bez leków".

Pyłek sosny - właściwości

W swoim nagraniu Tomasz Kapuściński tłumaczy, że charakterystyczne, żółte chmury pyłu unoszące się w maju po parkach i ulicach, osadzające się na samochodach i taflach jezior, to właśnie pyłek sosny. Ten okres trwa od początku maja i kończy się zwykle w połowie czerwca - dlatego właśnie teraz warto zainteresować się niesamowitymi właściwościami sosnowych "plemników".

Kapuściński wyjawia kilka z nich:

  • Podnoszą poziom testosteronu
  • Opóźniają menopauzę
  • Zwiększają siłę i wytrzymałość mięśni
  • Podnoszą odporność i witalność
  • Cofają nasz zegar biologiczny
Obrazek
Pyłek sosny można przerobić na syrop - Pyszności; foto: Canva

Fani medycyny naturalnej przerabiają ten naturalny "booster" testosteronu, antyoksydantów i aminokwasów egzogennych na syrop, który służy im jako wsparcie odporności, między innymi poprzez zwalczanie wolnych rodników. Ciekawym przepisem z wykorzystaniem kwiatostanów sosny są tzw. sosnersy.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo