Ten pyłek to najpotężniejsze lekarstwo naturalne. Opóźnia menopauzę i cofa wiek biologiczny

Po światowej pandemii koronawirusa społeczeństwo coraz chętniej powraca na łono medycyny naturalnej. Ta z kolei nie istnieje bez poznania leczniczych darów natury, które otaczają nas ze wszystkich stron. Za jedno z najsilniejszych lekarstw naturalnych uchodzi z kolei pyłek sosny. O tym, jakie właściwości posiada oraz dlaczego akurat w maju warto się nim zainteresować - przeczytasz w tym artykule.

ObrazekPyłek sosny - Pyszności; foto: Canva

Pasjonaci medycyny naturalnej, którzy z oddaniem zajmują się tym nurtem żywieniowym i zdrowotnym, zawsze podkreślają, że nie są przeciwnikami medycyny akademickiej, ale uważają, że wielu dolegliwościom można zapobiec lub je wyleczyć za pomocą darów natury. W tym właśnie momencie pojawia się bohater tego artykułu. Pyłek sosny jest jednym z najważniejszych produktów wiążących się z filozofią "życia bez leków".

Obrazek
Pyłek sosny to ważna pozycja chińskiej medycyny naturalnej - Pyszności; foto: Canva

Współczesna i starożytna medycyna chińska

Chińczycy są narodem, który wyjątkowo mocno upodobał sobie pyłek sosny. Chociaż po raz pierwszy został on wspomniany już w księgach medycznych z czasów dynastii Tang, to do dzisiaj jest obecny w życiu i dążeniu do zdrowia Chińczyków. Jest więc nieodłącznym elementem ciast i win, a dla mieszkańców Państwa Środka stanowi on źródło witalności i długiego życia - nie mniej niż sama sosna, wiecznie zielone drzewo.

Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje pyłek sosny jako środek wykrzuśtny, wspierający odchudzanie, a także zapobiegający i zwalczający choroby skóry. Chińczycy stosują go też jako lek na odporność i przeciwbólowy. Nic więc dziwnego w tym, że zainteresowanie tym produktem dotarło w końcu do Europy; zwłaszcza do ludzi takich jak Tomasz Kapuściński, specjalista i propagator medycyny naturalnej, prowadzący w mediach społecznościowych blog: "Życie bez leków".

Pyłek sosny - właściwości

W swoim nagraniu Tomasz Kapuściński tłumaczy, że charakterystyczne, żółte chmury pyłu unoszące się w maju po parkach i ulicach, osadzające się na samochodach i taflach jezior, to właśnie pyłek sosny. Ten okres trwa od początku maja i kończy się zwykle w połowie czerwca - dlatego właśnie teraz warto zainteresować się niesamowitymi właściwościami sosnowych "plemników".

Kapuściński wyjawia kilka z nich:

  • Podnoszą poziom testosteronu
  • Opóźniają menopauzę
  • Zwiększają siłę i wytrzymałość mięśni
  • Podnoszą odporność i witalność
  • Cofają nasz zegar biologiczny
Obrazek
Pyłek sosny można przerobić na syrop - Pyszności; foto: Canva

Fani medycyny naturalnej przerabiają ten naturalny "booster" testosteronu, antyoksydantów i aminokwasów egzogennych na syrop, który służy im jako wsparcie odporności, między innymi poprzez zwalczanie wolnych rodników. Ciekawym przepisem z wykorzystaniem kwiatostanów sosny są tzw. sosnersy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟