Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich

Małe, niepozorne ryby, które można zjeść w całości, a przy tym dostarczają więcej wapnia niż szklanka mleka. Nie trzeba ich filetować, są tanie, zdrowe i możesz je jeść kilka razy w tygodniu bez obaw. A w prostym sosie lub paście kanapkowej smakują tak dobrze, że ciężko się od nich oderwać.

Zalety jedzenia sardynekZalety jedzenia sardynek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W świecie, gdzie coraz więcej osób zastanawia się, jakie ryby są bezpieczne i naprawdę zdrowe, to sardynki (te małe, tłuste rybki) wciąż pozostają niedocenione. Nie mają rozgłosu jak łosoś czy tuńczyk, ale biją je na głowę pod względem czystości i wartości odżywczych. Wystarczy jedna puszka, by dostarczyć organizmowi solidnej dawki białka, wapnia i kwasów omega-3, które wspierają serce, mózg i odporność. Co więcej, to jedna z nielicznych ryb, którą można jeść w całości z miękkimi ośćmi, które są w pełni jadalne i stanowią naturalne źródło wapnia i fosforu.

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Dlaczego warto jeść sardynki?

To jeden z najczystszych gatunków ryb morskich, który w przeciwieństwie do dużych drapieżników nie gromadzi metali ciężkich. Mają krótki cykl życia i żywią się planktonem, dlatego ich mięso pozostaje bezpieczne nawet przy regularnym spożyciu.

Każda porcja to solidna dawka białka, wapnia i kwasów omega-3, które wspierają serce, mózg i odporność. Do tego dochodzą witaminy D i B12, niezbędne dla kości i układu nerwowego. Jedzenie ich kilka razy w tygodniu pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom "złego" cholesterolu, a dzięki obecności wapnia i fosforu wspiera mineralizację kości i zębów. Najwięcej tych związków znajduje się w jadalnych ościach. Jedzenie sardynek reguluje też poziom cukru we krwi.

W 100 g znajduje się ok. 20 g białka i tylko 180 kcal, co czyni je idealnym wyborem także dla osób na diecie redukcyjnej.

Pasta z sardynek na piątkowe śniadanie

Składniki:

  • sardynki w sosie własnym lub oliwie (ok. 120 g),
  • jajko na twardo,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu,
  • mały ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • pieprz, sól do smaku,
  • świeży koperek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz ryby z zalewy, usuń tylko większe fragmenty skóry, ale ości zostaw – są miękkie i zdrowe.
  2. Jajko drobno posiekaj lub zetrzyj.
  3. W misce połącz wszystkie składniki: ryby, jajko, musztardę, sok z cytryny i jogurt.
  4. Dopraw do smaku, rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.
  5. Na koniec dodaj świeże zioła i wymieszaj.

Pasta świetnie sprawdzi się na chlebie żytnim, tostach, krakersach lub jako farsz do jajek. Idealnie komponuje się z pomidorami o ogórkiem. Możesz też zrobić mini tortille sardynkowe z dodatkiem ogórka kiszonego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków