Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Małe, niepozorne ryby, które można zjeść w całości, a przy tym dostarczają więcej wapnia niż szklanka mleka. Nie trzeba ich filetować, są tanie, zdrowe i możesz je jeść kilka razy w tygodniu bez obaw. A w prostym sosie lub paście kanapkowej smakują tak dobrze, że ciężko się od nich oderwać.
W świecie, gdzie coraz więcej osób zastanawia się, jakie ryby są bezpieczne i naprawdę zdrowe, to sardynki (te małe, tłuste rybki) wciąż pozostają niedocenione. Nie mają rozgłosu jak łosoś czy tuńczyk, ale biją je na głowę pod względem czystości i wartości odżywczych. Wystarczy jedna puszka, by dostarczyć organizmowi solidnej dawki białka, wapnia i kwasów omega-3, które wspierają serce, mózg i odporność. Co więcej, to jedna z nielicznych ryb, którą można jeść w całości z miękkimi ośćmi, które są w pełni jadalne i stanowią naturalne źródło wapnia i fosforu.
Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze
Dlaczego warto jeść sardynki?
To jeden z najczystszych gatunków ryb morskich, który w przeciwieństwie do dużych drapieżników nie gromadzi metali ciężkich. Mają krótki cykl życia i żywią się planktonem, dlatego ich mięso pozostaje bezpieczne nawet przy regularnym spożyciu.
Każda porcja to solidna dawka białka, wapnia i kwasów omega-3, które wspierają serce, mózg i odporność. Do tego dochodzą witaminy D i B12, niezbędne dla kości i układu nerwowego. Jedzenie ich kilka razy w tygodniu pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom "złego" cholesterolu, a dzięki obecności wapnia i fosforu wspiera mineralizację kości i zębów. Najwięcej tych związków znajduje się w jadalnych ościach. Jedzenie sardynek reguluje też poziom cukru we krwi.
W 100 g znajduje się ok. 20 g białka i tylko 180 kcal, co czyni je idealnym wyborem także dla osób na diecie redukcyjnej.
Pasta z sardynek na piątkowe śniadanie
Składniki:
- sardynki w sosie własnym lub oliwie (ok. 120 g),
- jajko na twardo,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżka soku z cytryny,
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu,
- mały ząbek czosnku (opcjonalnie),
- pieprz, sól do smaku,
- świeży koperek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Odsącz ryby z zalewy, usuń tylko większe fragmenty skóry, ale ości zostaw – są miękkie i zdrowe.
- Jajko drobno posiekaj lub zetrzyj.
- W misce połącz wszystkie składniki: ryby, jajko, musztardę, sok z cytryny i jogurt.
- Dopraw do smaku, rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.
- Na koniec dodaj świeże zioła i wymieszaj.
Pasta świetnie sprawdzi się na chlebie żytnim, tostach, krakersach lub jako farsz do jajek. Idealnie komponuje się z pomidorami o ogórkiem. Możesz też zrobić mini tortille sardynkowe z dodatkiem ogórka kiszonego.