Na postny obiad przygotowuję rybę po toskańsku. W tym sosie wychodzi bardziej krucha i smaczniejsza

Jeśli zależy ci na smacznym, a równocześnie lekkim obiedzie, ta ryba będzie strzałem w dziesiątkę. W tym przepisie nabiera charakteru dzięki wyrazistemu sosowi, który świetnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.

Na postny obiad przygotowuję rybę po toskańskuNa postny obiad przygotowuję rybę po toskańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu osób piątkowy obiad nie może obyć się bez ryby, a ten przepis jest podpowiedzią, w jaki smaczny sposób można ją przygotować. Zanurzony w pomidorowym sosie dorsz świetnie sprawdzi się jako lekki i smaczny posiłek – wprost idealny dla każdego miłośnika ryb, ale również dla tych, którzy zwykle wybierają inne smaki, a mimo to chcą się do ryb przekonać. W tym wydaniu jest nie tylko prosty, ale i zdrowy oraz naprawdę smaczny.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Ryba po toskańsku

W wersji po toskańsku ryba jest otoczona sosem pomidorowym o intensywnym aromacie, a kapary i wino dodają potrawie szlachetności. Kapary, ze swoim charakterystycznym, lekko pikantnym smakiem, wzbogacają danie, a białe wino nadaje mu delikatności i głębi.

Taki sos świetnie komponuje się z białymi rybami, w tym z dorszem, który jest jedną z bardziej popularnych ryb wybieranych przez osoby dbające o zdrowie. Jego mięso jest bogate w białko, które wspomaga odbudowę mięśni oraz procesy metaboliczne, a dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu dorsz jest łatwy do strawienia, co czyni go odpowiednim wyborem nawet dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym.

Przepis na rybę po toskańsku

Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 mała szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka kaparów,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • duża garść świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
  2. Obierz szalotkę oraz czosnek i drobno je posiekaj.
  3. Pomidory z puszki przełóż do miski, lekko rozgnieć widelcem.
  4. Filety dorsza opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć szalotkę i smaż przez około 2-3 minuty, aż się zeszkli.
  6. Następnie dodaj kapary, koncentrat pomidorowy i czosnek. Wymieszaj i smaż kolejną minutę, po czym wlej wino i gotuj przez chwilę, aż część płynu odparuje.
  7. Dodaj pomidory z puszki, dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Gotuj sos na małym ogniu przez około 5 minut, aby smaki się połączyły i całość lekko zgęstniała.
  9. Gotowym sosem zalej wcześniej przygotowane filety dorsza ułożone w naczyniu żaroodpornym i przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
  10. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika posyp danie świeżą, porwaną bazylią i podawaj od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo