Na postny obiad przygotowuję rybę po toskańsku. W tym sosie wychodzi bardziej krucha i smaczniejsza

Jeśli zależy ci na smacznym, a równocześnie lekkim obiedzie, ta ryba będzie strzałem w dziesiątkę. W tym przepisie nabiera charakteru dzięki wyrazistemu sosowi, który świetnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.

Na postny obiad przygotowuję rybę po toskańskuNa postny obiad przygotowuję rybę po toskańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu osób piątkowy obiad nie może obyć się bez ryby, a ten przepis jest podpowiedzią, w jaki smaczny sposób można ją przygotować. Zanurzony w pomidorowym sosie dorsz świetnie sprawdzi się jako lekki i smaczny posiłek – wprost idealny dla każdego miłośnika ryb, ale również dla tych, którzy zwykle wybierają inne smaki, a mimo to chcą się do ryb przekonać. W tym wydaniu jest nie tylko prosty, ale i zdrowy oraz naprawdę smaczny.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Ryba po toskańsku

W wersji po toskańsku ryba jest otoczona sosem pomidorowym o intensywnym aromacie, a kapary i wino dodają potrawie szlachetności. Kapary, ze swoim charakterystycznym, lekko pikantnym smakiem, wzbogacają danie, a białe wino nadaje mu delikatności i głębi.

Taki sos świetnie komponuje się z białymi rybami, w tym z dorszem, który jest jedną z bardziej popularnych ryb wybieranych przez osoby dbające o zdrowie. Jego mięso jest bogate w białko, które wspomaga odbudowę mięśni oraz procesy metaboliczne, a dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu dorsz jest łatwy do strawienia, co czyni go odpowiednim wyborem nawet dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym.

Przepis na rybę po toskańsku

Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 mała szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka kaparów,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • duża garść świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
  2. Obierz szalotkę oraz czosnek i drobno je posiekaj.
  3. Pomidory z puszki przełóż do miski, lekko rozgnieć widelcem.
  4. Filety dorsza opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć szalotkę i smaż przez około 2-3 minuty, aż się zeszkli.
  6. Następnie dodaj kapary, koncentrat pomidorowy i czosnek. Wymieszaj i smaż kolejną minutę, po czym wlej wino i gotuj przez chwilę, aż część płynu odparuje.
  7. Dodaj pomidory z puszki, dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Gotuj sos na małym ogniu przez około 5 minut, aby smaki się połączyły i całość lekko zgęstniała.
  9. Gotowym sosem zalej wcześniej przygotowane filety dorsza ułożone w naczyniu żaroodpornym i przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
  10. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika posyp danie świeżą, porwaną bazylią i podawaj od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯