WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Prawie nie ma ości, a Polacy i tak gardzą. Smaczna, choć niedoceniana ryba

Zębacz pasiasty, znany również jako wilk morski, to chudsza i równie wartościowa alternatywa dla łososia czy dorsza. Ryba ta jest bogata w białko, witaminy i minerały, a jej delikatne mięso idealnie nadaje się do różnych kulinarnych zastosowań.

Zębacz smugowy to niedoceniana, ale smaczna rybaZębacz smugowy to niedoceniana, ale smaczna ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SHARKY PHOTOGRAPHY
Karol Wiak

Zębacz pasiasty, często nazywany wilkiem morskim, zdobywa popularność w polskich kuchniach. Jego mięso jest nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Dlaczego warto wybrać zębacza?

Zębacz pasiasty jest bogaty w białko, witaminy D i B6 oraz minerały takie jak selen, fosfor i cynk. Dzięki temu stanowi doskonałą alternatywę dla bardziej kalorycznego łososia. Jego mięso jest jędrne i delikatne, co sprawia, że świetnie nadaje się do smażenia, gotowania na parze czy grillowania.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Mięso zębacza ma lekko słodkawy smak, przypominający dorsza. Dzięki zwartej strukturze ryba ta jest łatwa w przygotowaniu, nawet dla mniej doświadczonych kucharzy. Co więcej, praktycznie nie zawiera ości, co jest jej dodatkowym atutem.

Wygląd i pochodzenie zębacza pasiastego

Zębacz pasiasty ma wydłużone ciało z charakterystycznymi ciemnymi pasami. Jego ubarwienie może się różnić od szaroniebieskiego po rdzawobrązowe. Choć jego wygląd może wydawać się groźny, ryba ta jest całkowicie bezpieczna dla ludzi.

Wygląd zębacza może nieco przerażać
Wygląd zębacza może nieco przerażać © Adobe Stock | Volker Pape (c) > vop@pixel-nest.de

Zębacz pasiasty zamieszkuje chłodne wody północnego Atlantyku, gdzie najczęściej spotykany jest w pobliżu dna mórz. Posiada silne szczęki uzbrojone w mocne zęby, którymi rozgniata muszle skorupiaków i jeżowców – stanowiących podstawę jego diety. Mimo potężnego uzębienia jest raczej spokojnym stworzeniem i prowadzi osiadły tryb życia, ukrywając się w szczelinach skał. Zębacz pasiasty jest również ceniony przez rybaków ze względu na smaczne, białe mięso.

Spożywanie zębacza pasiastego - korzyści zdrowotne

Zębacz pasiasty jest rybą chudą, ale bogatą w pełnowartościowe białko i kwasy tłuszczowe EPA i DHA, które są korzystne dla serca i mózgu. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości składników odżywczych jest idealnym wyborem dla osób dbających o linię. To propozycja na smaczny i lekki obiad, która z pewnością zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀