Prawie nie ma ości, a Polacy i tak gardzą. Smaczna, choć niedoceniana ryba

Zębacz pasiasty, znany również jako wilk morski, to chudsza i równie wartościowa alternatywa dla łososia czy dorsza. Ryba ta jest bogata w białko, witaminy i minerały, a jej delikatne mięso idealnie nadaje się do różnych kulinarnych zastosowań.

Zębacz smugowy to niedoceniana, ale smaczna rybaZębacz smugowy to niedoceniana, ale smaczna ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SHARKY PHOTOGRAPHY
Karol Wiak

Zębacz pasiasty, często nazywany wilkiem morskim, zdobywa popularność w polskich kuchniach. Jego mięso jest nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Dlaczego warto wybrać zębacza?

Zębacz pasiasty jest bogaty w białko, witaminy D i B6 oraz minerały takie jak selen, fosfor i cynk. Dzięki temu stanowi doskonałą alternatywę dla bardziej kalorycznego łososia. Jego mięso jest jędrne i delikatne, co sprawia, że świetnie nadaje się do smażenia, gotowania na parze czy grillowania.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Mięso zębacza ma lekko słodkawy smak, przypominający dorsza. Dzięki zwartej strukturze ryba ta jest łatwa w przygotowaniu, nawet dla mniej doświadczonych kucharzy. Co więcej, praktycznie nie zawiera ości, co jest jej dodatkowym atutem.

Wygląd i pochodzenie zębacza pasiastego

Zębacz pasiasty ma wydłużone ciało z charakterystycznymi ciemnymi pasami. Jego ubarwienie może się różnić od szaroniebieskiego po rdzawobrązowe. Choć jego wygląd może wydawać się groźny, ryba ta jest całkowicie bezpieczna dla ludzi.

Wygląd zębacza może nieco przerażać
Wygląd zębacza może nieco przerażać © Adobe Stock | Volker Pape (c) > vop@pixel-nest.de

Zębacz pasiasty zamieszkuje chłodne wody północnego Atlantyku, gdzie najczęściej spotykany jest w pobliżu dna mórz. Posiada silne szczęki uzbrojone w mocne zęby, którymi rozgniata muszle skorupiaków i jeżowców – stanowiących podstawę jego diety. Mimo potężnego uzębienia jest raczej spokojnym stworzeniem i prowadzi osiadły tryb życia, ukrywając się w szczelinach skał. Zębacz pasiasty jest również ceniony przez rybaków ze względu na smaczne, białe mięso.

Spożywanie zębacza pasiastego - korzyści zdrowotne

Zębacz pasiasty jest rybą chudą, ale bogatą w pełnowartościowe białko i kwasy tłuszczowe EPA i DHA, które są korzystne dla serca i mózgu. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości składników odżywczych jest idealnym wyborem dla osób dbających o linię. To propozycja na smaczny i lekki obiad, która z pewnością zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa