Tych ryb nie kupuj, nawet jeśli kuszą ceną. Najgorszy wybór dla zdrowia

Są takie ryby, które mogą jeść wszyscy. Są i takie, które nie powinny znajdować się w diecie jedynie dzieci i kobiet w ciąży. Niestety, rynek oferuje również takie gatunki, po które nie powinien sięgać dosłownie nikt. Poznaj ich nazwy, zanim trafią na twoją patelnię.

Nie wszystkie ryby są zdroweNie wszystkie ryby są zdrowe
Źródło zdjęć: © canva.com

Dietetycy, lekarze, specjaliści w dziedzinie zdrowego odżywiania i profilaktyki chorób serca, skóry i mózgu nie mogą przestać chwalić zalet wynikających z regularnego spożywania ryb. To jedno z najzdrowszych mięs, jakie możemy zaserwować sobie i swojej rodzinie — przekonują. I ciężko się z tym nie zgodzić. Z jednym tylko "ale".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Ryby — dlaczego warto?

Kwasy omega-3, białko, składniki mineralne i witaminy obecne w rybach przemawiają niewątpliwie na korzyść wpisania ich w jadłospis. Makrela, sardynki, dorsz czy halibut, ale także nieco mniej popularne gatunki, takie jak zębacz smugowy czy turbot, mogą — i powinny — być spożywane przez wszystkich konsumentów ceniących wpływ diety na zdrowie.

Odrobinę większe restrykcje dotyczą jedzenia ryb przez dzieci i kobiety w ciąży. Ta grupa konsumentów powinna ograniczyć się do chudych gatunków z Pacyfiku i Atlantyku. Odpadają również drapieżniki: marliny, mieczniki i tuńczyki, ze względu na swoją specyfikę pokarmową, zawierają bowiem rtęć. Jest jej tam niewiele — wbrew powszechnym mitom — ale jednocześnie wystarczająco dużo, żeby zaszła potrzeba wykreślenia ich z menu najmłodszych i przyszłych mam.

Ryby, po które nie powinniśmy sięgać

Na polskim rynku można też kupić ryby, których właściwości prozdrowotne wręcz... nie istnieją. Ich spożywanie nie tylko nie pomaga organizmowi, ale potrafi mu zaszkodzić. I nie chodzi tu wcale o kaloryczność czy inne naturalne cechy gatunkowe, tylko potworne warunki, które panują w hodowlach.

Antywzorem wartości odżywczych i jednocześnie symbolem braku etyki w produkcji ryb jest panga. Ta pochodząca z wietnamskich hodowli ryba prowadzi marny żywot, rodząc się, dojrzewając i umierając w tak zatłoczonych i ciasnych akwenach, że nie jest w stanie naturalnie się rozmnażać. Za rozwiązanie tego problemu, jak i nabieranie przez pangi sztucznej masy, odpowiedzialne są zastrzyki hormonalne i bezwartościowa pasza.

Hodowla pangi. Te ryby nie mają nic wspólnego ze zdrowiem
Hodowla pangi. Te ryby nie mają nic wspólnego ze zdrowiem © canva.com

Niewiele lepszymi (jeśli w ogóle) warunkami może pochwalić się tilapia i łosoś. Dość przykrym faktem jest to, że podczas gdy ta pierwsza również pochodzi z odległej Azji, tak łosoś hodowany jest w Europie. To dlatego warto potrafić rozróżniać zdrowego, dzikiego łososia od jego hodowlanego pobratymca.

Tę niechlubną listę zamyka ryba maślana. Popularna w polskich restauracjach serwujących sushi maślana zawiera estry woskowe, których strawienie jest dla człowieka bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Spożywanie tej ryby bardzo często kończy się źle: powoduje bolesne skurcze brzucha, biegunki, wymioty, a nawet trudności w oddychaniu.

Wybrane dla Ciebie

Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"