Eksperci nie wierzą własnym oczom. Jest najbardziej toksycznym mięsem świata, a my jemy na surowo

Zawiera 13 trwałych zanieczyszczeń organicznych, rakotwórcze środki chemiczne i średnio przynajmniej 10 razy więcej toksyn, niż jego dzikie odpowiedniki. Łosoś hodowlany ma już tak złą opinię na świecie, że w niektórych krajach został zakazany. Tymczasem Polacy dalej wcinają go na potęgę — i to na surowo!

ObrazekPyszności - Fot. Getty images

"Z pewnością nie mówimy ludziom, żeby nie jedli ryb. Mówimy im, żeby jedli mniej łososia hodowlanego" - twierdzi cytowany przez Polską Agencję Prasową dr David Carpenter, szef Instytutu Zdrowia i Środowiska Uniwersytetu w Albany oraz współautor badania toksyczności ryb hodowlanych. Jego zespół dokonał analizy 700 łososi z całego świata. Wnioski, jakie wysnuli, są przerażające.

Najbardziej toksyczne mięso świata

PCB (środki chemiczne zakwalifikowane przez Międzynarodową Agencję Badania nad Rakiem i Agencję Ochrony Środowiska jako prawdopodobnie rakotwórcze), dioksyny, pestycydy. Te wszystkie szkodliwe substancje ścielą się gęsto w mięsie łososia hodowlanego. Według amerykańskich naukowców w rybach z północnoeuropejskich hodowli, takich toksyn jest nawet 10 razy więcej, niż w dzikich łososiach. Ale to nie wszystko.

Obrazek
W takich miejscach powstaje łosoś hodowlany - Pyszności; foto: Canva

Ponieważ łosoś hodowlany kierowany jest głównie do konsumentów, których interesują względy estetyczne, a nie zdrowotne, do jego produkcji używana jest syntetyczna astaksantyna. Jest to czerwony pigment dodawany rybom do pokarmu, a który ma celu zabarwienie ich mięsa na bardziej nasycony kolor.

Barwniki nie są jedynym kontrowersyjnym elementem diety łososi hodowlanych. Według portalu mercola.pl jeszcze w latach 90. ryby te były karmione karmą, w której aż 90 proc. zawartości stanowiła mączka i olej rybny. Dzisiaj te statystyki uległy totalnej dewastacji, osiągając skandaliczny poziom 10-30 proc. Skutkiem tego w łososiach hodowlanych próżno doszukiwać się zdrowych kwasów omega-3, które zastąpił nadmiar kwasów omega-6, PCB i kilkunastu kolejnych zanieczyszczeń organicznych.

Tak niezdrowe, że aż zakazane

Podczas gdy w Polsce cały rynek restauracji sushi — zbudowany de facto na łososiu hodowlanym — kwitnie w najlepsze, niektóre kraje wyraziły stanowczy sprzeciw wobec sprzedawania tego produktu ich mieszkańcom. Nowa Zelandia i Australia zakazały zarówno sprzedaży i konsumpcji łososia hodowlanego, jak i prowadzenia na terenie ich państw szkodliwych dla środowiska ferm.

Obrazek
Łosoś hodowlany góruje w polskich restauracjach sushi - Pyszności; foto: Canva

W tym miejscu warto zaznaczyć, że łosoś to nadal bardzo zdrowa i wartościowa dla organizmu ryba. W tej kwestii nie należy jednak oszczędzać i kupować wyłącznie jego dzikie odmiany, na przykład z Alaski. Różnica smaku i zdrowia jest niebywała, za to kolor jest znacznie mniej "imponujący". To jednak dobra oznaka; w końcu nie wszystko złoto, co się świeci.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej