Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Zdecydowanie za rzadko sięgamy po ryby, a niektóre z gatunków znamy tylko z nazwy. Wśród nich jest niedoceniana dorada.
Dorada, zwana też doradą królewską (Sparus aurata), to śródziemnomorska ryba, która na polskich stołach gości rzadziej niż łosoś czy dorsz. Jej grecka nazwa nawiązuje do złotej pręgi, która biegnie między oczami ryby, przypominającym koronę lub aureolę. Ceniono ją nie tylko za smak, ale i za szybki wzrost oraz łatwość hodowli, która dziś odpowiada za jej dostępność. To prawdziwy skarb dla osób borykających się z problemami z układem krążenia.
Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla
Właściwości dorady
Dorada należy do ryb chudych, ale jest wyjątkowo bogata w składniki odżywcze. Jej najważniejszym atutem jest obecność kwasów tłuszczowych omega-3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe regulują działanie układu krwionośnego, wykazując działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwarytmiczne. Regularne spożycie dorady pomaga w obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz triglicerydów, jednocześnie wspierając wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL).
Dorada dostarcza cenny potas i magnez, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i wspierają funkcję skurczową mięśni, w tym także mięśnia sercowego. Jest też doskonałym źródłem łatwostrawnego, pełnowartościowego białka, zawiera spore ilości witaminy D (ważnej dla kości i odporności), witaminy B12 (niezbędnej dla układu nerwowego i zapobiegania anemii) oraz żelaza i selenu.
Ze względu na to, że jest stosunkowo bezpieczna pod względem zanieczyszczenia metalami ciężkimi (gromadzi mniej rtęci niż duże ryby drapieżne), jest polecana również kobietom w ciąży i małym dzieciom.
Dorada w kuchni
Dorada to ryba idealna dla początkujących kucharzy. Ma delikatne mięso i niewiele ości, które łatwo oddzielają się od mięsa, dzięki czemu jedzenie jej jest przyjemnością. Grecy i Włosi często grillują bądź pieką ją w całości, dodając jedynie oliwę, sól i zioła śródziemnomorskie.
Składniki:
- 2 tuszki dorady,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 pokrojona w plasterki cytryna,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dorady umyj i osusz. Wykonaj po 3-4 nacięcia na każdym boku ryby.
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Natrzyj ryby z zewnątrz i wewnątrz.
- Do środka każdej ryby włóż po 2 plastry cytryny, 2 plastry czosnku i 2 gałązki świeżych ziół. Pozostałe plastry cytryny i czosnku wsuń w nacięcia na boku ryby.
- Ryby ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 15-20 minut, aż mięso będzie białe i łatwo oddzieli się od ości.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!