Niedoceniana, chuda ryba. Zrób z niej gar rozgrzewającej zupy

Zupa rybna nie musi ograniczać się do świąt. Lekka, aromatyczna i łatwa zupa na bazie włoszczyzny i kawałków ryby to najlepsza opcja na rozgrzewający obiad. Szczególnie, jeśli mowa o wykorzystaniu wciąż niedocenionej ryby, która przegrywa niesłusznie z mintajem, dorszem czy łososiem.

Zupa rybna jeszcze lepsza na chłody niż rosółZupa rybna jeszcze lepsza na chłody niż rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zufar Kamilov
Magdalena Pomorska

W miarę jak mintaj, śledź i makrela utrzymują się na szczytach list popularności w Polsce, pojawia się nowy trend – powrót morszczuka na polskie stoły. Chociaż dotychczas ta ryba była mniej popularna, jej atuty zaczynają przyciągać uwagę. Jak pokazują ostatnie badania, Polacy zjadają rocznie ok. 12 kg ryb i owoców morza na osobę, co wciąż jest poniżej średniej europejskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Morszczuk - dlaczego warto go jeść?

Wśród czynników wpływających na rosnące zainteresowanie morszczukiem są korzystne właściwości zdrowotne oraz stosunkowo niska cena. Jest on bogaty w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z powodu rosnącej świadomości zdrowotnej konsumentów, morszczuk zyskuje coraz większą renomę jako ryba wartościowa i pełnowartościowa. Ma też wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Możliwość różnorodnego przygotowania – od pieczenia po grillowanie – czyni go idealnym składnikiem zarówno dla dań codziennych, jak i wykwintnych posiłków. Jego delikatne mięso dobrze komponuje się z różnymi przyprawami, co sprawia, że łatwo dostosowuje się do gustów smakowych Polaków.

Przepis na zupę z morszczuka

Rosnąca popularność ryb, takich jak morszczuk, jest również związana z coraz większym zainteresowaniem konsumentów dietami śródziemnomorskimi, które kładą duży nacisk na spożycie ryb i owoców morza. Z nich przygotowuje się m.in. pełne smaku zupy.

Składniki

  • ok. 400 g świeżego morszczuka,
  • 2 duże marchewki,
  • kawałek niedużego selera,
  • 1 cebula,
  • 1 mała główka czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • dwie łyżki oleju,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostra papryki,
  • szczypta soli,
  • około 2,5 litra wody.

Przygotowanie:

  1. Na początek oddziel ości i skórę z morszczuka, a następnie pokrój go na kostki średniej wielkości.
  2. Obierz marchew i seler; pokrój seler w kostkę, a marchew w półplasterterki. Pokrój cebulę na kostkę, a czosnek na cienkie plasterki.
  3. Rozgrzej olej w garnku z grubszym dnem, zeszklij cebulę i czosnek, mieszając. Dodaj marchew i seler, mieszaj i podsmażaj na średnim ogniu przez 4-6 minut.
  4. Zalej wodą, dopraw solą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, gotuj, aż warzywa będą półtwarde.
  5. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę.
  6. Pod koniec włóż do garnka pokrojonego morszczuka i gotuj na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Na koniec zapraw przecierem.
  7. Serwuj obficie posypane posiekaną pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇