Niedoceniana, chuda ryba. Zrób z niej gar rozgrzewającej zupy

Zupa rybna nie musi ograniczać się do świąt. Lekka, aromatyczna i łatwa zupa na bazie włoszczyzny i kawałków ryby to najlepsza opcja na rozgrzewający obiad. Szczególnie, jeśli mowa o wykorzystaniu wciąż niedocenionej ryby, która przegrywa niesłusznie z mintajem, dorszem czy łososiem.

Zupa rybna jeszcze lepsza na chłody niż rosółZupa rybna jeszcze lepsza na chłody niż rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zufar Kamilov
Magdalena Pomorska

W miarę jak mintaj, śledź i makrela utrzymują się na szczytach list popularności w Polsce, pojawia się nowy trend – powrót morszczuka na polskie stoły. Chociaż dotychczas ta ryba była mniej popularna, jej atuty zaczynają przyciągać uwagę. Jak pokazują ostatnie badania, Polacy zjadają rocznie ok. 12 kg ryb i owoców morza na osobę, co wciąż jest poniżej średniej europejskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Morszczuk - dlaczego warto go jeść?

Wśród czynników wpływających na rosnące zainteresowanie morszczukiem są korzystne właściwości zdrowotne oraz stosunkowo niska cena. Jest on bogaty w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z powodu rosnącej świadomości zdrowotnej konsumentów, morszczuk zyskuje coraz większą renomę jako ryba wartościowa i pełnowartościowa. Ma też wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Możliwość różnorodnego przygotowania – od pieczenia po grillowanie – czyni go idealnym składnikiem zarówno dla dań codziennych, jak i wykwintnych posiłków. Jego delikatne mięso dobrze komponuje się z różnymi przyprawami, co sprawia, że łatwo dostosowuje się do gustów smakowych Polaków.

Przepis na zupę z morszczuka

Rosnąca popularność ryb, takich jak morszczuk, jest również związana z coraz większym zainteresowaniem konsumentów dietami śródziemnomorskimi, które kładą duży nacisk na spożycie ryb i owoców morza. Z nich przygotowuje się m.in. pełne smaku zupy.

Składniki

  • ok. 400 g świeżego morszczuka,
  • 2 duże marchewki,
  • kawałek niedużego selera,
  • 1 cebula,
  • 1 mała główka czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • dwie łyżki oleju,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostra papryki,
  • szczypta soli,
  • około 2,5 litra wody.

Przygotowanie:

  1. Na początek oddziel ości i skórę z morszczuka, a następnie pokrój go na kostki średniej wielkości.
  2. Obierz marchew i seler; pokrój seler w kostkę, a marchew w półplasterterki. Pokrój cebulę na kostkę, a czosnek na cienkie plasterki.
  3. Rozgrzej olej w garnku z grubszym dnem, zeszklij cebulę i czosnek, mieszając. Dodaj marchew i seler, mieszaj i podsmażaj na średnim ogniu przez 4-6 minut.
  4. Zalej wodą, dopraw solą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, gotuj, aż warzywa będą półtwarde.
  5. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę.
  6. Pod koniec włóż do garnka pokrojonego morszczuka i gotuj na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Na koniec zapraw przecierem.
  7. Serwuj obficie posypane posiekaną pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej