Niedoceniana, chuda ryba. Zrób z niej gar rozgrzewającej zupy
Zupa rybna nie musi ograniczać się do świąt. Lekka, aromatyczna i łatwa zupa na bazie włoszczyzny i kawałków ryby to najlepsza opcja na rozgrzewający obiad. Szczególnie, jeśli mowa o wykorzystaniu wciąż niedocenionej ryby, która przegrywa niesłusznie z mintajem, dorszem czy łososiem.
W miarę jak mintaj, śledź i makrela utrzymują się na szczytach list popularności w Polsce, pojawia się nowy trend – powrót morszczuka na polskie stoły. Chociaż dotychczas ta ryba była mniej popularna, jej atuty zaczynają przyciągać uwagę. Jak pokazują ostatnie badania, Polacy zjadają rocznie ok. 12 kg ryb i owoców morza na osobę, co wciąż jest poniżej średniej europejskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni
Morszczuk - dlaczego warto go jeść?
Wśród czynników wpływających na rosnące zainteresowanie morszczukiem są korzystne właściwości zdrowotne oraz stosunkowo niska cena. Jest on bogaty w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z powodu rosnącej świadomości zdrowotnej konsumentów, morszczuk zyskuje coraz większą renomę jako ryba wartościowa i pełnowartościowa. Ma też wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Możliwość różnorodnego przygotowania – od pieczenia po grillowanie – czyni go idealnym składnikiem zarówno dla dań codziennych, jak i wykwintnych posiłków. Jego delikatne mięso dobrze komponuje się z różnymi przyprawami, co sprawia, że łatwo dostosowuje się do gustów smakowych Polaków.
Przepis na zupę z morszczuka
Rosnąca popularność ryb, takich jak morszczuk, jest również związana z coraz większym zainteresowaniem konsumentów dietami śródziemnomorskimi, które kładą duży nacisk na spożycie ryb i owoców morza. Z nich przygotowuje się m.in. pełne smaku zupy.
Składniki
- ok. 400 g świeżego morszczuka,
- 2 duże marchewki,
- kawałek niedużego selera,
- 1 cebula,
- 1 mała główka czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- dwie łyżki oleju,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki mielonej ostra papryki,
- szczypta soli,
- około 2,5 litra wody.
Przygotowanie:
- Na początek oddziel ości i skórę z morszczuka, a następnie pokrój go na kostki średniej wielkości.
- Obierz marchew i seler; pokrój seler w kostkę, a marchew w półplasterterki. Pokrój cebulę na kostkę, a czosnek na cienkie plasterki.
- Rozgrzej olej w garnku z grubszym dnem, zeszklij cebulę i czosnek, mieszając. Dodaj marchew i seler, mieszaj i podsmażaj na średnim ogniu przez 4-6 minut.
- Zalej wodą, dopraw solą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, gotuj, aż warzywa będą półtwarde.
- Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę.
- Pod koniec włóż do garnka pokrojonego morszczuka i gotuj na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Na koniec zapraw przecierem.
- Serwuj obficie posypane posiekaną pietruszką.