Kulinarna Stolica PolskiZupa rybna na słodko. To danie z Wielkopolski ugotujesz na głowach karpi

Zupa rybna na słodko. To danie z Wielkopolski ugotujesz na głowach karpi

W polskich tradycjach wigilijnych zupa rybna pojawia się na 3. miejscu. Nie jest tak popularna jak grzybowa czy barszcz czerwony. Szkoda, bo w wersji ze słodkim dodatkiem to prawdziwy majstersztyk. Ponadto zabielany śmietaną rosół gotowany na głowach karpi świetnie wpisuje się w ideę zero waste. Często odpadki po smażonych dzwonkach lądują w koszu, a tak mogą jeszcze oddać to, co najlepsze.

Zupa z karpia w Wielkopolsce jest podawana z ryżem i rodzynkami
Zupa z karpia w Wielkopolsce jest podawana z ryżem i rodzynkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta zupa rybna była dużym zaskoczeniem dla mnie i mojej rodziny z Mazowsza. Co prawda gotowało się w domu zupę rybną, ale nie na Wigilię i z zupełnie innymi dodatkami. Do bulionu na głowach karpia warto wrzucić kilka dodatkowych kawałków ryby, chociaż już sam wywar jest pyszny i przyjemnie rozgrzewający. W Wielkopolsce i na Pałukach zupa rybna jest podawana z ryżem i rodzynkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bulion na głowach karpia – jak przygotować rybę?

Przygotowanie pozostałości karpia na zupę to zadanie dla osób o mocnych nerwach. Przede wszystkim z rybich głów trzeba wyciąć oczy i skrzela. Ich pozostawienie w zupie może skutkować gorzkim smakiem. Usuń je przy pomocy ostrego noża, a następnie dokładnie umyj głowę karpia. Oczyszczone głowy zalej zimną wodą w proporcji ok. 4 sztuki na 1,5 litra wody. Wstaw do zagotowania razem z włoszczyzną.

Do zupy warto dodać kawałki ryby

Wywar świetnie smakuje z kawałkami łososia, dorsza lub miruny. Z ryb, które przygotowujesz na Wigilię, uszczknij odrobinę, a danie będzie bardziej konkretne i sycące. Do bulionu możesz dodać ugotowane, upieczone lub usmażone kawałki ryb. Dodaj je na sam koniec do odcedzonego już wywaru.

Przepis na zupę rybną z ryżem i rodzynkami

Wielkopolska zupa rybna z rodzynkami doskonale smakuje podana z ryżem na sypko. Żeby ziarna się nie posklejały, wrzuć je na sam koniec i gotuj tylko przez 15 minut. Niestety, gotowanie przez dłuższy czas lub ponowne podgrzewanie zupy może sprawić, że ryż napęcznieje i nie będzie już taki pyszny.

Składniki:

  • 4 głowy karpia,
  • 1 marchew,
  • kawałek selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół pora,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 200 ml słodkiej śmietany 18 proc,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g ryżu,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Oczyszczone głowy karpia zalej 1,5 l wody. Wstaw do zagotowania razem z warzywami. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Od momentu wrzenia, gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
  3. Gotowy bulion przecedź przez drobne sitko lub gazę.
  4. Do czystego wywaru dodaj rodzynki i ryż. Gotuj przez 15 minut.
  5. Zabiel słodką śmietaną. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie