PrzepisBoże NarodzenieW święta serwuję norweską zupę rybną. Każdy czeka na nią z utęsknieniem

W święta serwuję norweską zupę rybną. Każdy czeka na nią z utęsknieniem

Norweska zupa rybna - Pyszności
Norweska zupa rybna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ALLEKO
15.12.2023 13:52, aktualizacja: 16.12.2023 10:07

Trio świątecznych zup to barszcz, grzybowa i rybna. Ta ostatnia, chociaż najmniej popularna, w moim domu robi prawdziwą furorę. Sięgam po norweski przepis, w którym główną rolę odgrywa łosoś, dorsz oraz śmietanka. Nie sposób jej się oprzeć.

Kuchnia skandynawska dla wielu osób pozostaje wciąż tajemnicą, ale pierwszym i naturalnym skojarzeniem są oczywiście ryby. I nic w tym dziwnego, bo Norwegia przecież łososiem stoi. Szczególną popularnością cieszy się fiskesuppe. Z przepisem na nią jest jak z polską sałatką jarzynową - każdy robi ją nieco inaczej. Jedni używają tylko mięsa białych ryb, inni mieszają różne gatunki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Norweska zupa rybna

Zupa składa się z prostych i łatwo dostępnych składników. Bazuję głównie na dorszu i łososiu, ale można dorzucić również obrane krewetki. Zupa gotuje się zaledwie pół godziny, więc świetnie sprawdzi się w zabiegane dni. Warto zaserwować ją również na Wigilię i Święta i zaskoczyć swoich bliskich nietypową potrawą.

Olga Mazyarkina
Olga Mazyarkina© Canva

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia,
  • 200 g filetów z dorsza,
  • 100 g obranych krewetek,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 400 ml bulionu rybnego,
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • świeży szczypiorek (lub koperek),
  • 30 g masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowuję wodę z solą. Dodaję filety rybne i krewetki.
  2. Gotuję przez kilka minut, aż ryba będzie gotowa. Wyjmuję rybę i krewetki na talerz, dzielę na mniejsze kawałki.
  3. Obieram marchewkę i pora. Marchewki kroję na plasterki, a pora drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam na nim marchewkę i pora przez kilka minut.
  5. Dodaję do gotującego się bulionu podsmażone warzywa, sok z cytryny, posiekany czosnek, wino, mleko i mąkę. Dokładnie mieszam.
  6. W szklance mieszam śmietankę z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Wlewam śmietankę do zupy i mieszam. Doprawiam solą oraz pieprzem.
  7. Dodaję do zupy kawałki ryby i krewetek. Podgrzewam jeszcze przez kilka minut.
  8. Podaję zupę posypaną szczypiorkiem lub koperkiem.

Smak zupy można dodatkowo podkręcić, doprawiając ją papryczką chilli. Do zupy serwuję kawałki pieczywa. Zamiast bulionu rybnego można użyć warzywnego, jednak zupa będzie wtedy mnie "rybna" w smaku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także