Chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym? Zrób ryżowe gniazdka z krewetkami, a nie pożałujesz
Lubisz krewetki? Jeśli tak, podpowiem ci, jak je przygotować i podać, aby zachwycić wszystkich gości. To będzie prawdziwy strzał w 10!
23.11.2023 | aktual.: 23.11.2023 11:22
Czasami mam ochotę zjeść coś zupełnie innego. Często też, planując spotkanie ze znajomymi, chcę zrobić na nich jak najlepsze wrażenie. Wtedy też serwuję coś specjalnego. I muszę przyznać, że za każdym razem odnoszę spektakularny sukces, co bardzo mnie cieszy.
Jeśli więc sam planujesz spotkanie towarzyskie i nie masz pomysłu na ciekawe menu, przychodzę z pomocą. Z dzisiejszą propozycją na pewno zrobisz furorę! W roli głównej tym razem wystąpią genialne krewetki. W połączeniu z przepysznym sosem i makaronem ryżowym tworzą niezapomniane trio. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Kiedy podasz gościom krewetki na ryżowych gniazdkach, w pierwszej chwili zaniemówią z wrażenia
Składniki:
Podstawowe składniki:
- 8 surowych krewetek,
- 300 g makaronu ryżowego,
- 1/3 szkl. wody,
- 1/5 szkl. rozgrzanego oleju roślinnego.
Sos:
- 5 ząbków czosnku,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu ostrygowego,
- 1/4 szkl. rozgrzanego oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania krewetek. Po oczyszczeniu robię w każdej krewetce małe nacięcie, po czym przeplatam ogonek, aby nadać jej ciekawego kształtu.
Krok 2. Krewetki odkładam na bok, po czym zabieram się za przygotowanie domowego sosu. W tym celu drobno siekam zarówno papryczki chili, jak i ząbki czosnku. Następnie łącze je razem z sosem sojowym oraz sosem ostrygowym. Po wymieszaniu dodaję jeszcze rozgrzany olej, po czym jeszcze raz mieszam dokładnie zawartość miseczki.
Krok 3. Czas przygotować makaron ryżowy. W tym celu należy zalać go wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 5-10 minut. Wszystko uzależnione jest od grubości makaronu. Kiedy makaron jest już gotowy, dzielę go na mniejsze części i formuje małe gniazdka.
Krok 4. Gniazdka umieszczam na patelni. Na środku każdej konstrukcji układam wcześniej przygotowane krewetki. Do naczynia wlewam też wodę.
Krok 5. To jednak nie koniec pracy na dziś. Dookoła każdej krewetki rozprowadzam dodatkowo domowej roboty sos. Dopiero po dodaniu ostatniego elementu, przykrywam patelnię pokrywką i gotuję danie w ten sposób ok. 8-10 minut.
Krok 6. Po zdjęciu pokrywki dodaję jeszcze na patelnię rozgrzany olej oraz drobno pokrojone papryczki. I to wszystko, smacznego!