3 dania azjatyckie, które zrobisz w domu. Smakują lepiej niż "u chińczyka"

Zamknij oczy i wyobraź sobie ucztę dla podniebienia, pełną egzotycznych smaków, gdzie aromatyczna tajska zupa miesza się z intensywną kapustą pak choi i pikantnym makaronem ryżowym z orzechową nutą. Teraz je otwórz... Te niesamowite proste dania azjatyckie możesz z łatwością odtworzyć w swojej kuchni! Odkryj sekrety kuchni Dalekiego Wschodu bez wychodzenia z domu.

Dania azjatyckie, które możesz zrobić w domuDania azjatyckie, które możesz zrobić w domu
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl

Kuchnia azjatycka, od zawsze uwodząca swoją różnorodnością i głębią smaków, jest prawdziwą symfonią dla podniebienia. Eksplodujące aromaty, bogactwo kolorów i tekstur oraz zdumiewająca prostota przygotowania wielu dań sprawiają, że jest niezwykle pożądana na całym świecie. A co jeśli powiemy ci, że nie musisz rezerwować stolika w drogim restauracyjnym lokalu, by poczuć ten kulinarny zachwyt? Tak, te wspaniałe azjatyckie smaki możesz przywołać w zaciszu własnego domu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Smażona kapusta pak choi

Smażona kapusta pak choi
Smażona kapusta pak choi © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • kapusta chińska pak choi 1 duża lub 2 średnie sztuki (300 g),
  • cebula 1 mała sztuka (50 g),
  • imbir 1 kawałek (10 g),
  • czosnek 1 ząbek (5 g),
  • sos sojowy 3 łyżki (20 g),
  • olej sezamowy 1 łyżka (6 g),
  • syrop z agawy 1 łyżka (15 g),
  • sok z cytryny 1 łyżka (6 g),
  • chilli.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj, osusz i przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki.
  2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.
  3. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Dodaj szczyptę chilli. Smaż na umiarkowanym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  5. Następnie dodaj sos sojowy, syrop z agawy i pak choi. Smaż przez około 2-4 minuty, cały czas delikatnie mieszając i obracając kapustę na różne strony.
  6. Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.

Makaron z kurczakiem i brokułami w orzechowej nucie

Makaron z kurczakiem i brokułami w orzechowej nucie
Makaron z kurczakiem i brokułami w orzechowej nucie © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • makaron ryżowy 1 porcja (50 g),
  • pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g),
  • brokuł 1/2 małej sztuki (100 g),
  • cebula 1 mała sztuka (30 g),
  • masło orzechowe 1 łyżeczka (10 g),
  • orzeszki ziemne 1 łyżka (10 g),
  • sezam 1 łyżeczka (4 g),
  • czosnek 1 ząbek (5 g),
  • papryka chilli 1/4 średniej sztuki (5 g),
  • sok z cytryny 1 łyżka (10 g),
  • sos rybny 2 łyżki (20 g),
  • sos sojowy 2 łyżki (20 g),
  • olej kokosowy 1 łyżeczka (4 g),
  • słodzik bez kalorii np. erytrytol 2 łyżki (20 g),
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.

2. Paprykę chilli umyj i drobno pokrój.

3. Brokuła umyj i podziel na małe różyczki.

4. Orzeszki drobno pokrój.

5. Mięso oczyść i drobno pokrój.

6. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i chilli. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

7. Następnie dodaj mięso. Smaż, co chwilę mieszając. Gdy mięso straci surowy kolor, czyli po upływie około 3-5 minut, dodaj brokuły. Smaż ponownie przez około 3-5 minut, aż składniki będą odpowiednio wysmażone. W tym czasie przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu.

8. Pod koniec dodaj do mięsa słodzik, sos rybny, sezam i masło orzechowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

9. Następnie dodaj makaron i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

10. Przełóż do miseczki i posyp orzechami.

Zupa tom yum

Zupa tom yum
Zupa tom yum © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • łosoś 1 mały filet (100 g),
  • krewetki 5 średnich sztuk (60 g),
  • mleko kokosowe niecała szklanka (100 g),
  • pasta curry (np. czerwona lub tom yum) 1 łyżka (10 g),
  • imbir 1 kawałek (10 g),
  • czosnek 1 ząbek (5 g),
  • sos sojowy 1 łyżka (10 g),
  • sos rybny 1 łyżka (10 g),
  • sok z limonki lub cytryny 1 łyżka (6 g),
  • słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżka (10 g),
  • olej kokosowy 1 łyżka (10 g),
  • trawa cytrynowa mielona,
  • papryka chilli opcjonalnie,
  • kolendra/natka pietruszki opcjonalnie.

Bulion tajski:

  • marchew 1 mała sztuka (45 g),
  • por 1 kawałek (70 g),
  • cebula 1 mała sztuka (30 g),
  • papryka chilli 1 średnia sztuka (20 g),
  • imbir 1 kawałek (10 g),
  • czosnek 1 ząbek (5 g),
  • sos sojowy 1 łyżka (10 g),
  • sos rybny 1 łyżka (10 g),
  • słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżka (10 g),
  • sok z limonki lub cytryny 1 łyżka (6 g),
  • pancerze krewetek opcjonalnie,
  • kolendra lub natka pietruszki - kilka gałązek,
  • trawa cytrynowa świeża lub suszona,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Przygotuj bulion tajski: wszystkie warzywa umyj i osusz. Cebulę obierz i przekrój na pół. Marchew obierz i pokrój w średniej grubości plasterki. Czosnek obierz i przekrój na pół. Chilli i imbir pokrój w plasterki. Pora oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.W garnku umieść wszystkie składniki. Warto dodać do gotowania pancerze krewetek, aby uzyskać jeszcze lepszy smak wywaru. Zalej wodą w proporcji mniej więcej 5:1 (woda:składniki). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Gotowy bulion odcedź.

2. Łososia oczyść, pozbaw skóry i pokrój w około 2 cm kawałki.

3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój.

4. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

5. W rondelku umieść olej kokosowy, pastę curry (np. czerwoną lub tom yum), czosnek, mieloną trawę cytrynową (około 1 łyżeczkę) i imbir. Smaż przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając i rozdrabniając łopatką pastę.

6. Gdy składniki się połączą i zaczną intensywnie pachnieć – zalej gorącym bulionem.

7. Dodaj sos rybny oraz sos sojowy i doprowadź do wrzenia.

8. Następnie dodaj łososia i krewetki. Gotuj około 5-7 minut.

9. Wlej mleczko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia.

10. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z limonki lub cytryny i słodzik. Wymieszaj.

11. Wyłóż na talerz i opcjonalnie podawaj z listkami świeżej kolendry bądź natki pietruszki oraz plasterkami chilli.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"