3 dania azjatyckie, które zrobisz w domu. Smakują lepiej niż "u chińczyka"
Zamknij oczy i wyobraź sobie ucztę dla podniebienia, pełną egzotycznych smaków, gdzie aromatyczna tajska zupa miesza się z intensywną kapustą pak choi i pikantnym makaronem ryżowym z orzechową nutą. Teraz je otwórz... Te niesamowite proste dania azjatyckie możesz z łatwością odtworzyć w swojej kuchni! Odkryj sekrety kuchni Dalekiego Wschodu bez wychodzenia z domu.
14.09.2023 14:42
Kuchnia azjatycka, od zawsze uwodząca swoją różnorodnością i głębią smaków, jest prawdziwą symfonią dla podniebienia. Eksplodujące aromaty, bogactwo kolorów i tekstur oraz zdumiewająca prostota przygotowania wielu dań sprawiają, że jest niezwykle pożądana na całym świecie. A co jeśli powiemy ci, że nie musisz rezerwować stolika w drogim restauracyjnym lokalu, by poczuć ten kulinarny zachwyt? Tak, te wspaniałe azjatyckie smaki możesz przywołać w zaciszu własnego domu!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażona kapusta pak choi
Składniki:
- kapusta chińska pak choi 1 duża lub 2 średnie sztuki (300 g),
- cebula 1 mała sztuka (50 g),
- imbir 1 kawałek (10 g),
- czosnek 1 ząbek (5 g),
- sos sojowy 3 łyżki (20 g),
- olej sezamowy 1 łyżka (6 g),
- syrop z agawy 1 łyżka (15 g),
- sok z cytryny 1 łyżka (6 g),
- chilli.
Przygotowanie:
- Kapustę umyj, osusz i przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki.
- Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Dodaj szczyptę chilli. Smaż na umiarkowanym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj sos sojowy, syrop z agawy i pak choi. Smaż przez około 2-4 minuty, cały czas delikatnie mieszając i obracając kapustę na różne strony.
- Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.
Makaron z kurczakiem i brokułami w orzechowej nucie
Składniki:
- makaron ryżowy 1 porcja (50 g),
- pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g),
- brokuł 1/2 małej sztuki (100 g),
- cebula 1 mała sztuka (30 g),
- masło orzechowe 1 łyżeczka (10 g),
- orzeszki ziemne 1 łyżka (10 g),
- sezam 1 łyżeczka (4 g),
- czosnek 1 ząbek (5 g),
- papryka chilli 1/4 średniej sztuki (5 g),
- sok z cytryny 1 łyżka (10 g),
- sos rybny 2 łyżki (20 g),
- sos sojowy 2 łyżki (20 g),
- olej kokosowy 1 łyżeczka (4 g),
- słodzik bez kalorii np. erytrytol 2 łyżki (20 g),
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.
2. Paprykę chilli umyj i drobno pokrój.
3. Brokuła umyj i podziel na małe różyczki.
4. Orzeszki drobno pokrój.
5. Mięso oczyść i drobno pokrój.
6. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i chilli. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
7. Następnie dodaj mięso. Smaż, co chwilę mieszając. Gdy mięso straci surowy kolor, czyli po upływie około 3-5 minut, dodaj brokuły. Smaż ponownie przez około 3-5 minut, aż składniki będą odpowiednio wysmażone. W tym czasie przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu.
8. Pod koniec dodaj do mięsa słodzik, sos rybny, sezam i masło orzechowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
9. Następnie dodaj makaron i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
10. Przełóż do miseczki i posyp orzechami.
Zupa tom yum
Składniki:
- łosoś 1 mały filet (100 g),
- krewetki 5 średnich sztuk (60 g),
- mleko kokosowe niecała szklanka (100 g),
- pasta curry (np. czerwona lub tom yum) 1 łyżka (10 g),
- imbir 1 kawałek (10 g),
- czosnek 1 ząbek (5 g),
- sos sojowy 1 łyżka (10 g),
- sos rybny 1 łyżka (10 g),
- sok z limonki lub cytryny 1 łyżka (6 g),
- słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżka (10 g),
- olej kokosowy 1 łyżka (10 g),
- trawa cytrynowa mielona,
- papryka chilli opcjonalnie,
- kolendra/natka pietruszki opcjonalnie.
Bulion tajski:
- marchew 1 mała sztuka (45 g),
- por 1 kawałek (70 g),
- cebula 1 mała sztuka (30 g),
- papryka chilli 1 średnia sztuka (20 g),
- imbir 1 kawałek (10 g),
- czosnek 1 ząbek (5 g),
- sos sojowy 1 łyżka (10 g),
- sos rybny 1 łyżka (10 g),
- słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżka (10 g),
- sok z limonki lub cytryny 1 łyżka (6 g),
- pancerze krewetek opcjonalnie,
- kolendra lub natka pietruszki - kilka gałązek,
- trawa cytrynowa świeża lub suszona,
- sól.
Przygotowanie:
1. Przygotuj bulion tajski: wszystkie warzywa umyj i osusz. Cebulę obierz i przekrój na pół. Marchew obierz i pokrój w średniej grubości plasterki. Czosnek obierz i przekrój na pół. Chilli i imbir pokrój w plasterki. Pora oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.W garnku umieść wszystkie składniki. Warto dodać do gotowania pancerze krewetek, aby uzyskać jeszcze lepszy smak wywaru. Zalej wodą w proporcji mniej więcej 5:1 (woda:składniki). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Gotowy bulion odcedź.
2. Łososia oczyść, pozbaw skóry i pokrój w około 2 cm kawałki.
3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój.
4. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
5. W rondelku umieść olej kokosowy, pastę curry (np. czerwoną lub tom yum), czosnek, mieloną trawę cytrynową (około 1 łyżeczkę) i imbir. Smaż przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając i rozdrabniając łopatką pastę.
6. Gdy składniki się połączą i zaczną intensywnie pachnieć – zalej gorącym bulionem.
7. Dodaj sos rybny oraz sos sojowy i doprowadź do wrzenia.
8. Następnie dodaj łososia i krewetki. Gotuj około 5-7 minut.
9. Wlej mleczko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia.
10. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z limonki lub cytryny i słodzik. Wymieszaj.
11. Wyłóż na talerz i opcjonalnie podawaj z listkami świeżej kolendry bądź natki pietruszki oraz plasterkami chilli.