PrzepisProste przepisyJesz i chudniesz. To dlatego zupa z popularnego warzywa bije rekordy popularności

Jesz i chudniesz. To dlatego zupa z popularnego warzywa bije rekordy popularności

Zupa selerowa- Pyszności
Zupa selerowa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
14.09.2023 09:30

Pyszna zupa selerowa z dodatkiem słonecznika to danie, które powinna koniecznie włączyć do swojej diety osoby, która chcą zadbać o sylwetkę. Jest smaczna, sycąca i przede wszystkim bardzo zdrowa.

Gotowa w zaledwie 30 minut, smaczna i zdrowa- po ten przepis z pewnością będziesz sięgać nieraz. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy seler jest zdrowy?

Seler wśród warzyw korzeniowych może pochwalić się niską zawartością kalorii. Bogaty jest w różne witaminy i minerały, takie jak fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy C, B kompleks, E i kwas foliowy. Seler może pomóc w pobudzeniu przemiany materii, co może być korzystne dla osób dbających o utratę wagi. Zawiera również błonnik, co może pomóc w regulacji trawienia, zwłaszcza w przypadku zaparć. 

Seler- Pyszności
Seler- Pyszności© Licencjodawca

Seler korzeniowy zawiera wiele naturalnych substancji o właściwościach przeciwutleniających, takich jak kwas fenolowy i flawonoidy. Pomagają one zwalczać wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do różnych problemów zdrowotnych, takich jak przedwczesne starzenie się skóry czy ryzyko wystąpienia nowotworów.

Zupa selerowa

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 jabłko,
  • 1 ziemniak średniej wielkości,
  • 1 średnia cebula,
  • 1-1,2 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • szczypta chili,
  • 50 g słonecznika łuskanego,
  • natka pietruszki.
Zupa selerowa- Pyszności
Zupa selerowa- Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Obieram seler naciowy, seler korzeniowy, ziemniaka i cebulę. Myję, osuszam i kroję w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam pokrojone warzywa. Dodaję tymianek i podsmażam przez około 5 minut.
  3. W garnku podgrzewam bulion.
  4. Podsmażone warzywa przenoszę z patelni do garnka z bulionem. Gotuję przez około 20 minut.
  5. Zupę blenduję na gładki krem.
  6. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą chili. Gotuję jeszcze przez 2-3 minuty.
  7. Na suchej patelni prażę słonecznik przez kilka minut.
  8. Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno siekam.
  9. Zupę podaję na ciepło z prażonym słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także