Jesz i chudniesz. To dlatego zupa z popularnego warzywa bije rekordy popularności
Pyszna zupa selerowa z dodatkiem słonecznika to danie, które powinna koniecznie włączyć do swojej diety osoby, która chcą zadbać o sylwetkę. Jest smaczna, sycąca i przede wszystkim bardzo zdrowa.
14.09.2023 09:30
Gotowa w zaledwie 30 minut, smaczna i zdrowa- po ten przepis z pewnością będziesz sięgać nieraz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy seler jest zdrowy?
Seler wśród warzyw korzeniowych może pochwalić się niską zawartością kalorii. Bogaty jest w różne witaminy i minerały, takie jak fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy C, B kompleks, E i kwas foliowy. Seler może pomóc w pobudzeniu przemiany materii, co może być korzystne dla osób dbających o utratę wagi. Zawiera również błonnik, co może pomóc w regulacji trawienia, zwłaszcza w przypadku zaparć.
Seler korzeniowy zawiera wiele naturalnych substancji o właściwościach przeciwutleniających, takich jak kwas fenolowy i flawonoidy. Pomagają one zwalczać wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do różnych problemów zdrowotnych, takich jak przedwczesne starzenie się skóry czy ryzyko wystąpienia nowotworów.
Zobacz także
Zupa selerowa
Składniki:
- 1 duży seler,
- 1 jabłko,
- 1 ziemniak średniej wielkości,
- 1 średnia cebula,
- 1-1,2 litra bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- szczypta chili,
- 50 g słonecznika łuskanego,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Obieram seler naciowy, seler korzeniowy, ziemniaka i cebulę. Myję, osuszam i kroję w kostkę.
- Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam pokrojone warzywa. Dodaję tymianek i podsmażam przez około 5 minut.
- W garnku podgrzewam bulion.
- Podsmażone warzywa przenoszę z patelni do garnka z bulionem. Gotuję przez około 20 minut.
- Zupę blenduję na gładki krem.
- Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą chili. Gotuję jeszcze przez 2-3 minuty.
- Na suchej patelni prażę słonecznik przez kilka minut.
- Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno siekam.
- Zupę podaję na ciepło z prażonym słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki.