Kroję kurczaka, warzywa i wrzucam do garnka. Zalewam kremowym sosem, a po chwili obiad gotowy

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać resztki kurczaka z wczorajszego rosołu? Przygotuj fenomenalną potrawkę, którą będą zajadać się zarówno dorośli, jak i dzieci. To pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny.

Kurczak smażony w sosie kremowymKurczak w sosie kremowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CUKMEN

Dla wielu rosół to nieodłączny element niedzielnego obiadu. Zwykle przygotowuje się go na kurczaku. Część z nas wrzuca ugotowane mięso do zupy, a inni wolą jeść go wyłącznie z makaronem. Jeśli zostały ci resztki i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, przygotuj potrawkę z poniższego przepisu. Wszystkie składniki z pewnością masz już w domu.

Potrawka wychodzi gęsta i sycąca. Można podać ją z purée ziemniaczanym, ryżem, kaszą czy makaronem. Jeśli chcesz nadać daniu charakteru, pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę chrzanu, tak jak to robiły nasze babcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Przepis na kremową potrawkę z kurczaka

Składniki:

  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 300 ml bulionu rosołowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1/2 kalarepki,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku,
  • 5 pieczarek lub boczniaków,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: groszek, ciecierzyca.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso obierz ze skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Włóż do niewielkiego garnka.
  2. Bulion przecedź przez sitko. Powinien być czysty i klarowny.
  3. Mięso zalej czystym bulionem i dodaj 80 g masła. Całość gotuj przez 15 minut.
  4. Warzywa umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gotującego się mięsa.
  5. Potrawkę gotuj przez kolejne 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  6. Pozostałe masło (20 g) rozpuść na patelni i wymieszaj z mąką. Tak przygotowaną zaprawę wrzuć do gotującej się potrawki. W ten sposób ją zagęścisz.
  7. Sos dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.
  8. Gotową potrawkę przełóż na talerz i posyp obficie wybranymi przez siebie ziołami.

Porady:

  1. Pod koniec gotowania możesz dodać do sosu łyżeczkę chrzanu lub musztardy. Danie zyska niesamowitego charakteru.
  2. Użycie pieczarek nie jest konieczne. Możesz je pominąć.
  3. Śpieszy ci się? Do przygotowania potrawki wykorzystaj ugotowane warzywa z rosołu. Pamiętaj jednak, aby mocniej doprawić sos.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇