PrzepisSzybki obiadKroję kurczaka, warzywa i wrzucam do garnka. Zalewam kremowym sosem, a po chwili obiad gotowy

Kroję kurczaka, warzywa i wrzucam do garnka. Zalewam kremowym sosem, a po chwili obiad gotowy

Kurczak w sosie kremowym
Kurczak w sosie kremowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CUKMEN

14.09.2023 08:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać resztki kurczaka z wczorajszego rosołu? Przygotuj fenomenalną potrawkę, którą będą zajadać się zarówno dorośli, jak i dzieci. To pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny.

Dla wielu rosół to nieodłączny element niedzielnego obiadu. Zwykle przygotowuje się go na kurczaku. Część z nas wrzuca ugotowane mięso do zupy, a inni wolą jeść go wyłącznie z makaronem. Jeśli zostały ci resztki i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, przygotuj potrawkę z poniższego przepisu. Wszystkie składniki z pewnością masz już w domu.

Potrawka wychodzi gęsta i sycąca. Można podać ją z purée ziemniaczanym, ryżem, kaszą czy makaronem. Jeśli chcesz nadać daniu charakteru, pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę chrzanu, tak jak to robiły nasze babcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kremową potrawkę z kurczaka

Składniki:

  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 300 ml bulionu rosołowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1/2 kalarepki,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku,
  • 5 pieczarek lub boczniaków,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: groszek, ciecierzyca.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso obierz ze skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Włóż do niewielkiego garnka.
  2. Bulion przecedź przez sitko. Powinien być czysty i klarowny.
  3. Mięso zalej czystym bulionem i dodaj 80 g masła. Całość gotuj przez 15 minut.
  4. Warzywa umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gotującego się mięsa.
  5. Potrawkę gotuj przez kolejne 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  6. Pozostałe masło (20 g) rozpuść na patelni i wymieszaj z mąką. Tak przygotowaną zaprawę wrzuć do gotującej się potrawki. W ten sposób ją zagęścisz.
  7. Sos dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.
  8. Gotową potrawkę przełóż na talerz i posyp obficie wybranymi przez siebie ziołami.

Porady:

  1. Pod koniec gotowania możesz dodać do sosu łyżeczkę chrzanu lub musztardy. Danie zyska niesamowitego charakteru.
  2. Użycie pieczarek nie jest konieczne. Możesz je pominąć.
  3. Śpieszy ci się? Do przygotowania potrawki wykorzystaj ugotowane warzywa z rosołu. Pamiętaj jednak, aby mocniej doprawić sos.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także