Kroję kurczaka, warzywa i wrzucam do garnka. Zalewam kremowym sosem, a po chwili obiad gotowy

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać resztki kurczaka z wczorajszego rosołu? Przygotuj fenomenalną potrawkę, którą będą zajadać się zarówno dorośli, jak i dzieci. To pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny.

Kurczak smażony w sosie kremowymKurczak w sosie kremowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CUKMEN

Dla wielu rosół to nieodłączny element niedzielnego obiadu. Zwykle przygotowuje się go na kurczaku. Część z nas wrzuca ugotowane mięso do zupy, a inni wolą jeść go wyłącznie z makaronem. Jeśli zostały ci resztki i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, przygotuj potrawkę z poniższego przepisu. Wszystkie składniki z pewnością masz już w domu.

Potrawka wychodzi gęsta i sycąca. Można podać ją z purée ziemniaczanym, ryżem, kaszą czy makaronem. Jeśli chcesz nadać daniu charakteru, pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę chrzanu, tak jak to robiły nasze babcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Przepis na kremową potrawkę z kurczaka

Składniki:

  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 300 ml bulionu rosołowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1/2 kalarepki,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku,
  • 5 pieczarek lub boczniaków,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: groszek, ciecierzyca.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso obierz ze skóry i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Włóż do niewielkiego garnka.
  2. Bulion przecedź przez sitko. Powinien być czysty i klarowny.
  3. Mięso zalej czystym bulionem i dodaj 80 g masła. Całość gotuj przez 15 minut.
  4. Warzywa umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gotującego się mięsa.
  5. Potrawkę gotuj przez kolejne 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  6. Pozostałe masło (20 g) rozpuść na patelni i wymieszaj z mąką. Tak przygotowaną zaprawę wrzuć do gotującej się potrawki. W ten sposób ją zagęścisz.
  7. Sos dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.
  8. Gotową potrawkę przełóż na talerz i posyp obficie wybranymi przez siebie ziołami.

Porady:

  1. Pod koniec gotowania możesz dodać do sosu łyżeczkę chrzanu lub musztardy. Danie zyska niesamowitego charakteru.
  2. Użycie pieczarek nie jest konieczne. Możesz je pominąć.
  3. Śpieszy ci się? Do przygotowania potrawki wykorzystaj ugotowane warzywa z rosołu. Pamiętaj jednak, aby mocniej doprawić sos.

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję