PrzepisZupyTa zupa grzybowa to prawdziwy rarytas. Gdy poznasz nazwę głównego składnika, parskniesz śmiechem

Ta zupa grzybowa to prawdziwy rarytas. Gdy poznasz nazwę głównego składnika, parskniesz śmiechem

Może nazwa nie zachęca do jedzenia, a wygląd także pozostawia wiele do życzenia, to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Przygotujesz z niego wybitną zupę grzybową, która będzie śnić ci się po nocach. Wyjaśniamy, jak rozpoznać "kozią bródkę".

Zupa grzybowa z ziemniakami smakuje genialnie
Zupa grzybowa z ziemniakami smakuje genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arina Habich

11.09.2023 14:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon grzybowy w pełni. Zapaleni grzybiarze tłumnie przybywają do lasów, gdzie w weekendy jest ich cała masa. Jeśli w trakcie grzybobrania zauważysz grzyb, który wygląda jak gąbka, koniecznie włóż go do koszyka. Choć nie wygląda, przygotujesz z niego pyszną zupę grzybową.

Wspomnianym grzybem jest siedzuń sosnowy, nazywany kozią bródką, szmaciakiem czy baraniochą. Z wyglądu zdecydowanie nie przypomina grzyba, a raczej gąbkę czy hubę. Dlatego też tak wiele osób ignoruje go podczas spaceru po lesie, a szkoda, bowiem to jeden z najsmaczniejszych grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie rośnie kozia bródka?

Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie od lipca do listopada. Wyrasta u pnia sosen i świerków, dlatego też często kwalifikuje się go jako pasożyta. To jeden z najrzadziej występujących gatunków grzybów w naszym kraju.

Zupa grzybowa z koziej bródki — przepis

Składniki:

  • 400 g siedzunia sosnowego,
  • 400 g porcji rosołowej z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • duża cebula,
  • 6 ziemniaków,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka majeranku,
  • trzy łyżki masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Porcję rosołową umyj i umieść w dużym garnku. Zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj przez 1,5 godziny. Pamiętaj o zbieraniu szumowin w trakcie gotowania. Wywar powinien być czysty i klarowny.
  2. Warzywa umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć do gotującego się wywaru. Całość gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dorzuć ziemniaki i gotuj zupę aż do momentu, kiedy staną się miękkie.
  3. Grzyby oczyść i przepłukaj pod zimną wodą. Pokrój je na małe kawałki i wrzuć do gotującej się zupy.
  4. W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło i przesmaż je z mąką. Tak przygotowaną zasmażkę od razu przelej do gotującej się zupy. Zamieszaj energicznie i gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania, dodaj przyprawy.
  5. Zupa gotowa. Możesz podać ją z łyżką kwaśnej śmietany albo grzankami.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
grzybysiedzuń sosnowyzupa grzybowa