Ta zupa grzybowa to prawdziwy rarytas. Gdy poznasz nazwę głównego składnika, parskniesz śmiechem
Może nazwa nie zachęca do jedzenia, a wygląd także pozostawia wiele do życzenia, to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Przygotujesz z niego wybitną zupę grzybową, która będzie śnić ci się po nocach. Wyjaśniamy, jak rozpoznać "kozią bródkę".
11.09.2023 14:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon grzybowy w pełni. Zapaleni grzybiarze tłumnie przybywają do lasów, gdzie w weekendy jest ich cała masa. Jeśli w trakcie grzybobrania zauważysz grzyb, który wygląda jak gąbka, koniecznie włóż go do koszyka. Choć nie wygląda, przygotujesz z niego pyszną zupę grzybową.
Wspomnianym grzybem jest siedzuń sosnowy, nazywany kozią bródką, szmaciakiem czy baraniochą. Z wyglądu zdecydowanie nie przypomina grzyba, a raczej gąbkę czy hubę. Dlatego też tak wiele osób ignoruje go podczas spaceru po lesie, a szkoda, bowiem to jeden z najsmaczniejszych grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie rośnie kozia bródka?
Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie od lipca do listopada. Wyrasta u pnia sosen i świerków, dlatego też często kwalifikuje się go jako pasożyta. To jeden z najrzadziej występujących gatunków grzybów w naszym kraju.
Zupa grzybowa z koziej bródki — przepis
Składniki:
- 400 g siedzunia sosnowego,
- 400 g porcji rosołowej z kurczaka,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- duża cebula,
- 6 ziemniaków,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka majeranku,
- trzy łyżki masła,
- łyżka mąki pszennej,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Porcję rosołową umyj i umieść w dużym garnku. Zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj przez 1,5 godziny. Pamiętaj o zbieraniu szumowin w trakcie gotowania. Wywar powinien być czysty i klarowny.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć do gotującego się wywaru. Całość gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dorzuć ziemniaki i gotuj zupę aż do momentu, kiedy staną się miękkie.
- Grzyby oczyść i przepłukaj pod zimną wodą. Pokrój je na małe kawałki i wrzuć do gotującej się zupy.
- W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło i przesmaż je z mąką. Tak przygotowaną zasmażkę od razu przelej do gotującej się zupy. Zamieszaj energicznie i gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania, dodaj przyprawy.
- Zupa gotowa. Możesz podać ją z łyżką kwaśnej śmietany albo grzankami.