Za zbieranie grzybów można dostać 5 tys. zł. kary. Nawet nie dotykaj tych okazów

Sezon na grzyby trwa. Mnóstwo osób wybiera się do lasów, by zebrać jego owoce. Zanim jednak się tam wybierzemy, musimy wiedzieć, które grzyby możemy zbierać. Na naszej drodze spotkamy te trujące i jadalne. Jednak za zebranie niektórych gatunków można sporo zapłacić. Kara wynosi nawet 5 tysięcy złotych.

GrzybyGrzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W trakcie grzybobrania mamy okazję zobaczyć najróżniejsze gatunki grzybów. Część to popularne okazy, które znany z kuchni. Są też takie, których nie powinniśmy jeść, bo grożą silnymi zatruciami. Na liście znalazły się też grzyby chronione. Tych pod żadnym pozorem nie powinniśmy zbierać. Jeśli zerwiemy taki okaz, a ktoś złoży zawiadomienie, bo nas przyłapał, zapłacimy karę. Co ważne, konsekwencje dosięgną nas nawet wtedy, gdy nie rozpoznaliśmy danego grzyba. Cóż, nieznajomość prawa szkodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Te grzyby są pod ścisłą ochroną

Podczas grzybobrania najlepiej zbierać znane gatunki, jak kurki, maślaki i borowiki. Gdy zobaczymy jakiegoś, który wygląda inaczej, nie dotykajmy go. Może być trujący lub chroniony. Powinniśmy zbierać też młode okazy, a stare zostawić na miejscu.


Oto lista grzybów, które są ściśle chronione:

  1. Czarnostopka korzonkowa - w Polsce znajdziemy tylko 3 jej stanowiska, ma kategorię E - gatunek wymierający,
  2. Późnoporka czerwieniejąca - znajduje się Białowieskim Parku Narodowym i ma kategorię E,
  3. Podpieńka torfowiskowa - od 2014 pod ścisłą ochroną,
  4. Promieniak wilgocimierz,
  5. Dwupierścieniak cesarski - gatunek wymierający,
  6. Krążkówka żyłkowana - kategoria R: potencjalne zagrożenie z powodu małego zasięgu geograficznego,
  7. Pniarek lekarski - kategoria E,
  8. Gwiazdosz workowaty - kategoria E,
  9. Miękusz szafranowy - gatunek wymierający,
  10. Kolczakówka dołkowana - kategoria Ex - gatunek, który już wymarł (pod ochroną są też inne kolczakówki),
  11. Czareczka długotrzonkowa - kategoria R,
  12. Pomarańczowiec bladożółty - kategoria E,
  13. Żyłkowiec różowawy - wpisany do Czerwonej Księgi gatunków zagrożonych IUCN,
  14. Czarka jurajska,
  15. Koronica ozdobna - gatunek zagrożony wyginięciem (kategoria V),
  16. Tęgoskór korzeniasty,
  17. Szkieletnica wonna - kategoria V,
  18. Maślak trydencki - kategoria E,
  19. Berłóweczka czeska - kategoria E,
  20. Trufla wgłębiona - kategoria E,
  21. Gorzkoborowik korzeniasty - kategoria V,
  22. Stożkownica czapeczkowata - grzyby rzadkie,
  23. Krwistoborowik szatański - kategoria E,
  24. Soplówka jeżowata - gatunek wymierający,
  25. Masłoborowik żółtobrązowy - kategoria V,
  26. Boczniak mikołajkowy.
  • Pniarek lekarski
  • Gwiazdosz workowaty
  • Późnoporka czerwieniejąca
  • Promieniak wilgocimierz
  • Dwupierścieniak cesarski
  • Podpieńka torfowiskowa
  • Miękusz szafranowy
  • Czarnostopka korzonkowa
  • Kolczakówka dołkowana
[1/9] Pniarek lekarski Źródło zdjęć: wikipedia |
  • Czareczka długotrzonkowa
  • Tęgoskór korzeniasty
  • Szkieletnica wonna
  • Trufla wgłębiona
  • Berłóweczka czeska
  • Pomarańczowiec bladożółty
  • Czarka jurajska
  • Żyłkowiec różowawy
  • Maślak trydencki
  • Koronica ozdobna
[1/10] Czareczka długotrzonkowa Źródło zdjęć: Wikipedia | Picasa
  • Boczniak mikołajkowy
  • Stożkownica czapeczkowata
  • Gorzkoborowik korzeniasty
  • Soplówka jeżowata
  • Masłoborowik żółtobrązowy
  • Krwistoborowik szatański
[1/6] Boczniak mikołajkowy Źródło zdjęć: Wikipedia |
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej