Po obiedzie masz ochotę na słodycze? Ważny sygnał od twojego organizmu

Często, gdy zjesz obiad, masz ochotę jeszcze coś przekąsić. Zazwyczaj jest to ciasto, czekolada lub jakaś inna słodka rzecz. Nie ważne, jaki rozmiar ma danie, zawsze znajdziesz miejsce na małego batonika. To zjawisko jest dość powszechne i ma kilka przyczyn. Wyjaśnia je dietetyk Michał Wrzosek.

SłodyczeSłodycze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Skąd bierze się ochota na słodkie po obiedzie? Pewnie niewiele osób się nad tym zastanawiało. Okazuje się, że przyczyn może być kilka. Od niepełnowartościowych posiłków po zaburzenia metaboliczne i niedobory pokarmowe. Zagadnienie to jest bardzo szerokie i teraz się mu bliżej przyjrzymy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Czemu jemy słodycze po obiedzie? Przygotowujemy niepełnowartościowe posiłki

Po pierwsze, musimy przyjrzeć się daniom, które serwujemy na obiad. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie zawierają odpowiedniej ilości pełnowartościowych składników. Posiłki nie zaspokajają naszego głodu, dlatego często mamy ochotę na słodkości.

Nasze organizmy potrzebują przede wszystkim źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. W tej grupie znajduje się również błonnik pokarmowy. Te składniki nie tylko dostarczają nam kalorii, ale mają również szereg innych funkcji. Dlatego jest ważne, by posiłki zawierały wszystkie te składniki w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu będziemy syci od razu po zjedzeniu. Idealny obiad będzie składał się z kaszy, ryżu lub ziemniaków (węglowodany złożone), mięsa, ryb lub produktów z nasion roślin strączkowych (białko), odrobiny oliwy lub oleju (tłuszcze) oraz porcji warzyw (błonnik).

Słodycze
Słodycze © pexels

Ogromnym błędem jest pomijanie węglowodanów złożonych podczas obiadu. Nie dostarczamy sobie wtedy glukozy, przez co musimy wyrównać jej poziom. Dlatego sięgamy po słodycze.

Niedobory pokarmowe i zaburzenia metabolizmu

Załóżmy, że twoje obiady są pełnowartościowe, ale za każdym razem i tak masz ochotę na słodycze. Tutaj sprawa jest bardziej poważna, gdyż wynika to z niedoborów pokarmowych lub zaburzeń metabolizmu. Dlatego też warto udać się do lekarza i przeprowadzić potrzebne badania. Ogromny apetyt na słodycze może być wynikiem:

  • Insulinooporności,
  • cukrzycy,
  • stanu przedcukrzycowego,
  • hipoglikemii reaktywnej,
  • niedobory żelaza, magnezu lub witamin z grupy B.

Czemu sięgamy po słodycze po obiedzie? Może to wynikać z emocji i nawyków

Słodycze kojarzymy z nagrodą. Przypomnijcie sobie sytuację z urodzin lub świąt, za każdym razem dostajemy coś słodkiego. Rodzice obiecywali nam cukierka lub batonika, gdy zjemy cały obiad. Przyczyny takiego stanu rzeczy są więc uwarunkowane środowiskowo. Tutaj najważniejsza jest praca nad zmianą nawyków. Zadanie trudne, ale nie niemożliwe do wykonania. Pomóc może dobry dietetyk lub psychodietetyk.

Wybrane dla Ciebie

Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny