Najlepsze śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, a kilogramy lecą w dół
Otręby owsiane mogą wspaniale urozmaicić twoje śniadanie. Jeśli szukasz produktu, który dostarczy ci błonnika i innych składników odżywczych, to jest właśnie najlepszy wybór. Możemy dodać je do różnych posiłków, na przykład do jogurtu.
11.09.2023 06:28
Powstają w procesie przemiału owsa. Zewnętrzna warstwa ziaren jest bogata w błonnik, sole mineralne oraz witaminy. Produkt ten jest idealny dla osób, które dbają o linię i stawiają na zdrowe odżywianie. Znajdziemy w nim także białko, węglowodany, niewielkie ilości tłuszczów oraz błonnik pokarmowy. Mają 246 kcal w 100 gramach, jednak patrząc na to, że są sycące, nie jest to zbyt duża wartość. Co ważne, otręby owsiane są zdrowsze od płatków owsianych. Zawierają więcej składników odżywczych i dostarczają mniej kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść otręby owsiane?
Przede wszystkim sycą na długo. Dzięki takiemu posiłkowi nie chce nam się podjadać w ciągu dnia, więc spożywamy o wiele mniej kalorii. Błonnik, który jest za to wszystko odpowiedzialny, pozytywnie też wpływa na metabolizm i zapobiega zaparciom. Zjadając otręby owsiane dostarczamy sobie także witamin i minerałów, a ich lista jest bardzo długa. 100 gramów produktu zaspokaja zapotrzebowanie na fosfor (w 70%), selen (80%) oraz magnez (70%).
Zobacz także
Kwas oleinowy (jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych) chroni przed miażdżycą, a także wspiera przemianę materii. Jak widać, otręby owsiane są świetnym wyborem dla wielu osób. Możemy je dodać do jogurtu z owocami lub zrobić z nich na przykład placki.
Czy trzeba je wcześniej ugotować?
Nad tym zagadnieniem zastanawia się wielu z nas. Okazuje się, że nie jest to wcale konieczne. Wystarczy, że dorzucimy je do musu owocowego lub jogurtu, wtedy będą najlepiej smakować. Podczas spożywania otrębów owsianych musimy pamiętać o tym, by pić odpowiednie ilości wody.
Produkt jest dla nas dobry, jeśli nie mamy problemów z układem pokarmowym. Musimy zachować szczególną ostrożność w przypadku, gdy cierpimy na wrzody żołądka, nieżyt jelit lub zapalenie błony śluzowej żołądka.