Najlepsze śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, a kilogramy lecą w dół

Otręby owsiane mogą wspaniale urozmaicić twoje śniadanie. Jeśli szukasz produktu, który dostarczy ci błonnika i innych składników odżywczych, to jest właśnie najlepszy wybór. Możemy dodać je do różnych posiłków, na przykład do jogurtu.

Miseczka otrębów owsianychMiseczka otrębów owsianych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Etienne Voss
Paulina Hermann

Powstają w procesie przemiału owsa. Zewnętrzna warstwa ziaren jest bogata w błonnik, sole mineralne oraz witaminy. Produkt ten jest idealny dla osób, które dbają o linię i stawiają na zdrowe odżywianie. Znajdziemy w nim także białko, węglowodany, niewielkie ilości tłuszczów oraz błonnik pokarmowy. Mają 246 kcal w 100 gramach, jednak patrząc na to, że są sycące, nie jest to zbyt duża wartość. Co ważne, otręby owsiane są zdrowsze od płatków owsianych. Zawierają więcej składników odżywczych i dostarczają mniej kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Dlaczego warto jeść otręby owsiane?

Przede wszystkim sycą na długo. Dzięki takiemu posiłkowi nie chce nam się podjadać w ciągu dnia, więc spożywamy o wiele mniej kalorii. Błonnik, który jest za to wszystko odpowiedzialny, pozytywnie też wpływa na metabolizm i zapobiega zaparciom. Zjadając otręby owsiane dostarczamy sobie także witamin i minerałów, a ich lista jest bardzo długa. 100 gramów produktu zaspokaja zapotrzebowanie na fosfor (w 70%), selen (80%) oraz magnez (70%).

Kwas oleinowy (jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych) chroni przed miażdżycą, a także wspiera przemianę materii. Jak widać, otręby owsiane są świetnym wyborem dla wielu osób. Możemy je dodać do jogurtu z owocami lub zrobić z nich na przykład placki.

Otręby owsiane
Otręby owsiane © Adobe Stock

Czy trzeba je wcześniej ugotować?

Nad tym zagadnieniem zastanawia się wielu z nas. Okazuje się, że nie jest to wcale konieczne. Wystarczy, że dorzucimy je do musu owocowego lub jogurtu, wtedy będą najlepiej smakować. Podczas spożywania otrębów owsianych musimy pamiętać o tym, by pić odpowiednie ilości wody.

Produkt jest dla nas dobry, jeśli nie mamy problemów z układem pokarmowym. Musimy zachować szczególną ostrożność w przypadku, gdy cierpimy na wrzody żołądka, nieżyt jelit lub zapalenie błony śluzowej żołądka.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀