Najlepsze śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, a kilogramy lecą w dół
Otręby owsiane mogą wspaniale urozmaicić twoje śniadanie. Jeśli szukasz produktu, który dostarczy ci błonnika i innych składników odżywczych, to jest właśnie najlepszy wybór. Możemy dodać je do różnych posiłków, na przykład do jogurtu.
Powstają w procesie przemiału owsa. Zewnętrzna warstwa ziaren jest bogata w błonnik, sole mineralne oraz witaminy. Produkt ten jest idealny dla osób, które dbają o linię i stawiają na zdrowe odżywianie. Znajdziemy w nim także białko, węglowodany, niewielkie ilości tłuszczów oraz błonnik pokarmowy. Mają 246 kcal w 100 gramach, jednak patrząc na to, że są sycące, nie jest to zbyt duża wartość. Co ważne, otręby owsiane są zdrowsze od płatków owsianych. Zawierają więcej składników odżywczych i dostarczają mniej kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik japoński bez piekarnika. Przepis, który szybko stanie się twoim ulubionym
Dlaczego warto jeść otręby owsiane?
Przede wszystkim sycą na długo. Dzięki takiemu posiłkowi nie chce nam się podjadać w ciągu dnia, więc spożywamy o wiele mniej kalorii. Błonnik, który jest za to wszystko odpowiedzialny, pozytywnie też wpływa na metabolizm i zapobiega zaparciom. Zjadając otręby owsiane dostarczamy sobie także witamin i minerałów, a ich lista jest bardzo długa. 100 gramów produktu zaspokaja zapotrzebowanie na fosfor (w 70%), selen (80%) oraz magnez (70%).
Kwas oleinowy (jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych) chroni przed miażdżycą, a także wspiera przemianę materii. Jak widać, otręby owsiane są świetnym wyborem dla wielu osób. Możemy je dodać do jogurtu z owocami lub zrobić z nich na przykład placki.
Czy trzeba je wcześniej ugotować?
Nad tym zagadnieniem zastanawia się wielu z nas. Okazuje się, że nie jest to wcale konieczne. Wystarczy, że dorzucimy je do musu owocowego lub jogurtu, wtedy będą najlepiej smakować. Podczas spożywania otrębów owsianych musimy pamiętać o tym, by pić odpowiednie ilości wody.
Produkt jest dla nas dobry, jeśli nie mamy problemów z układem pokarmowym. Musimy zachować szczególną ostrożność w przypadku, gdy cierpimy na wrzody żołądka, nieżyt jelit lub zapalenie błony śluzowej żołądka.