Najlepsze śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, a kilogramy lecą w dół

Otręby owsiane mogą wspaniale urozmaicić twoje śniadanie. Jeśli szukasz produktu, który dostarczy ci błonnika i innych składników odżywczych, to jest właśnie najlepszy wybór. Możemy dodać je do różnych posiłków, na przykład do jogurtu.

Miseczka otrębów owsianychMiseczka otrębów owsianych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Etienne Voss
Paulina Hermann

Powstają w procesie przemiału owsa. Zewnętrzna warstwa ziaren jest bogata w błonnik, sole mineralne oraz witaminy. Produkt ten jest idealny dla osób, które dbają o linię i stawiają na zdrowe odżywianie. Znajdziemy w nim także białko, węglowodany, niewielkie ilości tłuszczów oraz błonnik pokarmowy. Mają 246 kcal w 100 gramach, jednak patrząc na to, że są sycące, nie jest to zbyt duża wartość. Co ważne, otręby owsiane są zdrowsze od płatków owsianych. Zawierają więcej składników odżywczych i dostarczają mniej kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Dlaczego warto jeść otręby owsiane?

Przede wszystkim sycą na długo. Dzięki takiemu posiłkowi nie chce nam się podjadać w ciągu dnia, więc spożywamy o wiele mniej kalorii. Błonnik, który jest za to wszystko odpowiedzialny, pozytywnie też wpływa na metabolizm i zapobiega zaparciom. Zjadając otręby owsiane dostarczamy sobie także witamin i minerałów, a ich lista jest bardzo długa. 100 gramów produktu zaspokaja zapotrzebowanie na fosfor (w 70%), selen (80%) oraz magnez (70%).

Kwas oleinowy (jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych) chroni przed miażdżycą, a także wspiera przemianę materii. Jak widać, otręby owsiane są świetnym wyborem dla wielu osób. Możemy je dodać do jogurtu z owocami lub zrobić z nich na przykład placki.

Otręby owsiane
Otręby owsiane © Adobe Stock

Czy trzeba je wcześniej ugotować?

Nad tym zagadnieniem zastanawia się wielu z nas. Okazuje się, że nie jest to wcale konieczne. Wystarczy, że dorzucimy je do musu owocowego lub jogurtu, wtedy będą najlepiej smakować. Podczas spożywania otrębów owsianych musimy pamiętać o tym, by pić odpowiednie ilości wody.

Produkt jest dla nas dobry, jeśli nie mamy problemów z układem pokarmowym. Musimy zachować szczególną ostrożność w przypadku, gdy cierpimy na wrzody żołądka, nieżyt jelit lub zapalenie błony śluzowej żołądka.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę