WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja prokuratury ws. majątku Ziobry

Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne

Masło cynamonowe można oczywiście kupić w sklepie, ale ja najchętniej przygotowuję je sama w domu. Chwila pracy i pyszny dodatek do naleśników, bułeczek czy owsianki jest gotowy, bez konserwantów i zbędnej chemii.

Masło cynamonowe robię sama i jest pyszneMasło cynamonowe robię sama
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesienno-zimowa kuchnia kojarzy mi się z wieloma aromatami, a wśród nich króluje cynamon. Ta przyprawa sprawdza się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach, fantastycznie podkreślając smak potraw i nadając im głębi. Pomysłów na jej wykorzystanie jest mnóstwo, ale ja szczególnie lubię przygotowywać z niego pyszne masło cynamonowe.

Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło

Z czego można zrobić masło cynamonowe?

Aby masło cynamonowe wyszło idealne, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim używaj miękkiego masła dobrej jakości, aby łatwo dało się je ubić na puszystą masę. To nada gotowemu produktowi lekką i kremową konsystencję.

Ważny jest również miód, najlepiej lipowy lub wielokwiatowy, dzięki któremu masło będzie słodkie i świetne do wypieków. A dodatki? Jeśli zależy ci na minimalistycznej wersji, możesz je pominąć, ale świetnie sprawdzi się skórka pomarańczowa i wanilia.

Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać masło z cynamonem i ewentualnymi dodatkami - rób to tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa. Potem warto schłodzić ją w lodówce przez co najmniej godzinę, aby stężała i aromaty dobrze się połączyły. Tak przygotowane masło cynamonowe będzie pysznym dodatkiem do twoich wypieków czy innych słodkich przekąsek.

Przepis na masło cynamonowe

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 3 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego,
  • 5 łyżeczek cynamonu cejlońskiego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • pół laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie odrobina kardamonu lub gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij masło z lodówki i postaw na blacie, aby zmiękło.
  2. Potem włóż masło do miski i ubij.
  3. Umyj i osusz pomarańczę, a następnie zetrzyj z niej cienką warstwę skórki, pomijając białą część.
  4. Dodaj do masła miód, cynamon, wanilię oraz świeżo otartą skórkę pomarańczową i miksuj do momentu, aż składniki się połączą.
  5. Wsyp szczyptę soli, a jeśli lubisz intensywniejsze korzenne nuty, dodaj minimalną ilość kardamonu lub gałki muszkatołowej i krótko wymieszaj.
  6. Masę przełóż do słoiczka, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na około godzinę, aby stwardniała.
  7. Gotowy krem używaj jako dodatek do naleśników, owsianek, wypieków czy jako smarowidło na słodką chałkę. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀