Jesień pełna cynamonowej rozkoszy i pistacji. Przygotuj na wizytę znajomych

Jesień pachnie cynamonem, pieczonym ciastem i chwilami spędzonymi w ciepłej kuchni. W tym roku postanowiłem dodać do tego klasycznego aromatu odrobinę włoskiego sznytu – i tak powstały cynamonki pistacjowe, inspirowane przepisem Matteo Brunettiego. Miękkie, pachnące i obłędnie kremowe.

Cynamonki pistacjowe to prawdziwa rozkosz dla podniebieniaCynamonki pistacjowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sav_an_dreas
Karol Wiak

Nie wiem, jak ty, ale ja każdej jesieni mam to samo – ogromną ochotę na coś ciepłego, pachnącego i domowego. Desery z cynamonem zawsze przypominają mi beztroskie popołudnia, gdy zapach pieczonego ciasta unosił się po całym domu. W tym roku postanowiłem jednak poeksperymentować i połączyć klasykę z odrobiną włoskiego charakteru.

Cynamonki – królowe jesiennych deserów

Jesień ma dla mnie swój wyjątkowy zapach – mieszankę ciepłego cynamonu, karmelu i świeżo pieczonego ciasta. To ten moment w roku, gdy piekarnik niemal nie odpoczywa, a kuchnia staje się małym, pachnącym azylem. Właśnie wtedy najczęściej sięgam po cynamonki pistacjowe – słodkie bułeczki, które potrafią poprawić nastrój nawet w najbardziej szary dzień.

Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach

Cynamonki od zawsze kojarzyły mi się z domowym ciepłem i prostą radością dzielenia się czymś pysznym. Ale kiedy spróbowałem wersji z pistacjami i kremem pistacjowym, odkryłem, że klasyka może zyskać zupełnie nowy wymiar. Słodycz cynamonu idealnie łączy się z lekko orzechową nutą pistacji – to połączenie jest tak uzależniające, że trudno poprzestać na jednej bułeczce.

Najlepsze w tym deserze jest to, że nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych – wystarczy odrobina cierpliwości i dobre składniki. A gdy cynamonki pistacjowe pieką się w piekarniku, cały dom pachnie tak, że nawet sąsiedzi mają ochotę wpaść na herbatę.

Przepis na cynamonki pistacjowe

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem, jak Matteo Brunetti przygotowuje swoje cynamonki pistacjowe, pomyślałem: "to połączenie nie może się nie udać". I rzeczywiście – te mięciutkie bułeczki z ciepłym aromatem cynamonu i kremowym nadzieniem pistacjowym to coś, co zasługuje na miano deseru idealnego.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 530 g mąki tortowej,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • 60 g miękkiego masła,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 120 g kremu pistacjowego,
  • trochę miękkiego masła,
  • 30 g posiekanych pistacji,
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Na glazurę:

  • 70 g miękkiego masła,
  • 150 g ricotty,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 130 g cukru pudru,
  • 3 łyżki kremu pistacjowego.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mleko, miód i drożdże – zostaw je na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie możesz przygotować stanowisko, bo później ciasto pójdzie w ruch.
  2. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier trzcinowy, sól, dodaj miękkie masło i wcześniej przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrób ciasto hakiem – powinno być elastyczne i gładkie, a przy tym odklejać się od brzegów misy.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej oliwą miski, przykryj folią i odstaw na 2-3 godziny, aż podwoi objętość. To moment, w którym kuchnia zaczyna pachnieć oczekiwaniem – naprawdę warto dać mu czas.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je w prostokąt. Posmaruj cienką warstwą masła, następnie kremem pistacjowym, posyp cynamonem i posiekanymi pistacjami. Zwiń wszystko w rulon (jak cygaro) i pokrój na 8-10 kawałków.
  5. Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz 20-25 minut, aż cynamonki pistacjowe staną się złociste i pachnące. Gdy lekko przestygną, posmaruj je glazurą – wystarczy połączyć wszystkie jej składniki trzepaczką w jednej misce.

Efekt? Miękkie, wilgotne, pełne aromatu bułeczki, które znikają szybciej, niż zdążysz postawić czajnik. Buon appetito!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa