W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Kulinarny hit PRL wraca w lżejszej wersji. Galareta z indyka z babcinego przepisu to nie tylko sentymentalna przekąska, ale i dietetyczny hit. Niskokaloryczna, pełna białka i kolagenu – sprężysta galareta z indyka to sekret pięknej skóry i zdrowych stawów.
Kto z nas nie pamięta stołu zastawionego przekąskami u babci czy rodziny w czasach PRL-u? Obok sałatek jarzynowych i wędlin, obowiązkowo pojawiała się galareta z indyka – danie proste, a jednocześnie eleganckie, które wzbudzało zachwyt gości. Dziś wiele osób omija galaretę, myśląc, że to potrawa ciężkostrawna lub przestarzała. Nic bardziej mylnego! Przy odpowiednim przygotowaniu jest lekkostrawna, niskokaloryczna i świetnie sprawdza się jako przekąska zarówno na co dzień, jak i na rodzinne spotkania.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Dokładny przepis na galaretę z indyka
Przygotowanie galarety z indyka nie jest trudne. Kluczowe jest dobrej jakości mięso – szyja lub korpus indyka nadaje wywarowi pełny smak i delikatną konsystencję.
Składniki:
- 1 szyja indyka (ok. 500–600 g),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1 biała cebula,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 1 szklance wody),
- ocet do podania,
- świeża cebulka i pieczywo do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Opłucz szyję indyka i włóż do dużego garnka. Zalej wodą, tak aby mięso było całkowicie przykryte.
- Dodaj obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Posól i dopraw pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, regularnie zbierając szumowiny.
- Po ugotowaniu wyjmij mięso i warzywa na talerz i odstaw do ostygnięcia.
- Oddziel mięso od kości, pokrój w drobną kostkę. Marchewki pokrój w cienkie plasterki. Układaj mięso i warzywa w salaterkach.
- Do wywaru dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj dokładnie i zagotuj przez około minutę.
- Przestudzonym wywarem zalej mięso i marchewki w salaterkach. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aż galareta stężeje.
- Podawaj z odrobiną octu, świeżą cebulką i ulubionym pieczywem.
Dlaczego warto wrócić do galarety z indyka
W PRL-u cieszono się smakiem i dostępnością tej przekąski. Dziś myślimy o jej wpływie na organizm. Galareta z indyka to prawdziwe, dietetyczne złoto. Indyk jest jednym z najchudszych mięs, a bulion z kości jest naturalnym źródłem kolagenu. Kolagen, choć modny w suplementach, jest najlepiej przyswajany z pożywienia. Regularne spożywanie galarety wspiera zdrowie stawów, kondycję skóry i włosów, a także funkcjonowanie jelit.
To idealna, wysokobiałkowa i niskotłuszczowa przekąska, która syci, ale nie obciąża. Podawana tradycyjnie z octem, cebulką (dla ostrości) i świeżym pieczywem staje się idealnym elementem każdego zimnego bufetu – zarówno w stylu vintage, jak i w nowoczesnej, lekkiej odsłonie.
Zapach gotującego się wywaru przenosi wprost do dzieciństwa, a efekt końcowy w postaci przezroczystej, aromatycznej galarety zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. To klasyka PRL-u, która w nowoczesnej odsłonie świetnie wpisuje się w dzisiejsze trendy kulinarne.