Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
To coś pomiędzy zupą a jednogarnkowym daniem. Zupa bolońska przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Jest sycąca, rozgrzewająca i uniwersalna, bo można podać ją na różne sposoby.
Zupa bolońska to idealna propozycja na jesienno-zimowe dni. Od razu widać, że mamy tu do czynienia z dekonstrukcją klasyczne ragu. Poza mięsem mielonym nie mogło zabraknąć tutaj soffritto, czyli bardzo drobno posiekanej lub startej marchewki, selera oraz cebuli. Długie i powolne gotowanie wydobywa cały smak, a aromat bazylii, oregano i czosnku natychmiast przenosi nas do słonecznej Italii.
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki
Zupa bolońska
Dzieci i dorośli, którzy kochają smak spaghetti bolognese, zjedzą tę zupę z przyjemnością, a to przecież chodzi w domowej kuchni. W moim domu znika do ostatniej kropelki, a i nawet ci najbardziej wybredni goście chętnie sięgają po dokładkę.
Zupę tę można podać na wiele sposobów. Najlepiej smakuje z dodatkiem drobnego makaronu orzo. Można ją również wzbogacić o fasolę, dodając jej jeszcze większej pożywności, wrzucić ryż lub zostawić bez wkładki. Przygotowanie zupy bolońskiej jest równie proste, co przygotowanie samego sosu. Najważniejszy jest czas, bo im dłużej będzie się dusić na małym ogniu, tym lepszy będzie smak.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1-2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 1 litr bulionu,
- pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina (opcjonalnie),
- 1 szklanka drobnego makaronu orzo,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub oliwa do smażenia,
- starty parmezan lub grana padano do podania.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę.
- Wrzuć bardzo drobno posiekaną cebulę, marchew i selera naciowego. Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Zwiększ ogień i dodaj mięso mielone. Smaż, rozdrabniając je drewnianą łyżką, aż zmieni kolor na brązowy.
- Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Wlej czerwone wino i gotuj przez 2−3 minuty, aby odparować alkohol.
- Dodaj pomidory krojone oraz bulion. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
- Gotuj pod przykryciem przez co najmniej 30 minut, ale im dłużej, tym lepiej.
- W razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub wody.
- Wsyp makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Zupę serwuj na gorąco, posypując ją startym serem. Smacznego!