Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Są różne sposoby, aby wypiek wyszedł puszysty jak obłoczek, a jednym z nich jest japońska zasmażka. Nie jest wcale trudna, a dzięki niej ciasta, drożdżówki, a nawet chleb będą obłędnie puszyste.
Mąka i mleko to składniki znane w pieczeniu od dawna, ale nie każdy wykorzystuje je w takiej formie jak tangzhong. Ta japońska zasmażka powstaje właśnie z nich i sprawia, że wypieki mają cudownie miękką, wilgotną strukturę. To niezwykle prosty sposób, aby sprawić, że twoje drożdżówki lub domowy chlebek zachwycą całą rodzinę.
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Japońska zasmażka
Hasło "japońska zasmażka" może brzmieć tajemniczo i kojarzyć się ze skomplikowaną techniką lub trudno dostępnymi produktami, ale w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Wystarczą dwa podstawowe składniki, czyli mleko i mąka, które łączy się i podgrzewa, następnie studzi i dodaje do suchych produktów. Brzmi prosto i dokładnie tak jest, a efekt końcowy jest zachwycający.
Niezwykle ważne są proporcje – przyjmuje się, że powinno to być 1:5 mąki do mleka, aby zasmażka wyszła idealnie. Pamiętaj, by dokładnie wymieszać składniki, tak aby nie powstały grudki. Dzięki temu twoje wypieki, na przykład japoński mleczny chleb, wyjdą obłędne w smaku.
Przepis na chlebek mleczny
Składniki na zasmażkę:
- 200 ml mleka,
- 40 g mąki pszennej typ 650.
Składniki na chlebek:
- 540 g mąki pszennej typ 650,
- 80 g cukru,
- 60 g śmietany 30 proc.,
- 50 g płynnego masła,
- 1 jajko,
- 50 g mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 10 g mleka w proszku,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka.
Sposób przygotowania:
- Zacznij do przygotowania zasmażki. Wlej mleko do małego rondelka, dodaj mąkę i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masa będzie gładka i bez grudek.
- Przełóż zasmażkę do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- W osobnym garnuszku roztop masło.
- Przejdź do ciasta. Delikatnie podgrzej mleko, dodaj drożdże, łyżkę cukru i śmietanę.
- Całość wymieszaj i przykryj czystą ściereczką. Odstaw rozczyn na około 1 godzinę.
- W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, mleko w proszku i sól.
- Wbij 1 jajko i wlej przestudzone, roztopione masło, wymieszaj składniki na jednolitą masę.
- Stopniowo dodawaj zasmażkę, wyrabiając ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Przełóż ciasto do foremki, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ustaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
- Do szklanki wbij jajko, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą mieszanką posmaruj chleb.
- Wstaw chleb do piekarnika i piecz około 50 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia. Smacznego!