Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni

Twój chleb czerstwieje w ekspresowym tempie, a ty walczysz z pleśnią? Poznaj domowy patent, który rewolucjonizuje przechowywanie pieczywa. Włóż ten niepozorny składnik do chlebaka, a bochenek pozostanie miękki i świeży na dłużej.

Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużejWłóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Marcin Michałowski

Odkąd pamiętam, zawsze miałem problem z tym, że chleb w domu szybko tracił świeżość. Kupiłem najlepszy bochenek, a po jednym dniu jego środek stawał się twardy, a skórka traciła chrupkość. Pewnego dnia, stojąc przy ladzie w piekarni, pani sprzedawczyni podsunęła mi prosty, domowy sposób – i od tej pory mój chlebak stał się miejscem, w którym pieczywo zachowuje świeżość naprawdę długo.

Jak robi się chleb w piecu opalanym żywym ogniem

Chlebak – dlaczego pieczywo czerstwieje tak szybko?

Myślałem, że chleb twardnieje, bo "ucieka z niego woda". Okazało się jednak, że chodzi o coś znacznie bardziej subtelnego. Miękki miąższ chleba staje się twardy przez proces zwany retrogradacją skrobi. Skrobia, która podczas pieczenia jest elastyczna i miękka, z czasem zmienia strukturę i robi się zbita. W rezultacie bochenek traci sprężystość, a jego wnętrze staje się suche.

Nie bez znaczenia jest też wilgotność w kuchni. W zbyt suchym powietrzu chleb czerstwieje w ekspresowym tempie, natomiast nadmiar wilgoci w chlebaku może sprzyjać pleśnieniu. To właśnie te dwa czynniki sprawiają, że przechowywanie chleba w odpowiedni sposób jest kluczowe.

Mój trik na świeży chleb w chlebaku

Pani w piekarni doradziła mi coś, co wydaje się banalne, ale działa zaskakująco dobrze – kostki cukru w chlebaku. Tak, po prostu dwie kostki cukru włożone obok bochenka potrafią wydłużyć jego świeżość o kilka dni. Cukier pochłania nadmiar wilgoci, dzięki czemu chleb nie staje się ani zbyt suchy, ani mokry. Nie "poci się", nie pleśnieje, a środek pozostaje miękki.

Od kiedy stosuję ten patent, mój chlebak spełnia dokładnie to, co obiecuje: bochenki utrzymują świeżość znacznie dłużej, a ja nie muszę martwić się o to, że rano dostanę twardy chleb. Kluczowe jest jednak, by wymieniać kostki cukru co kilka dni – najlepiej gdy zaczynają się zbrylać. Nie trzymam ich w chlebaku dłużej niż tydzień, bo po tym czasie tracą zdolność pochłaniania wilgoci.

Dzięki temu prostemu trikowi codzienne śniadania stały się przyjemniejsze. Mogę w spokoju planować dzień, wiedząc, że pieczywo w chlebaku pozostanie świeże, chrupiące i pachnące, dokładnie tak, jak tuż po zakupie. To mała zmiana, która naprawdę odmieniła mój sposób przechowywania chleba.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu