Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Nie tylko ja tak mam z zielonymi dodatkami na talerzu – sprawiają wrażenie, że posiłek wydaje się zdrowszy. Jednak w przypadku jajecznicy z jarmużem to nie jest złudzenie, tylko prawdziwie pożywna porcja pełnowartościowego białka, witamin i minerałów – w tym żelaza, które jest lepiej przyswajalne niż z liści szpinaku.
Jarmuż nadal jest mało doceniany w Polsce. Tymczasem karbowane liście nie tylko wyglądają ciekawie i estetycznie na talerzu, ale także stanowią bardzo dobre połączenie żelaza i witaminy C, która zwiększa wchłanialność tego pierwiastka. Odpowiednio przygotowane, bez nieprzyjemnej goryczki, są wartościowym i pysznym dodatkiem do śniadania, obiadu lub kolacji.
Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Jarmuż w kuchni – co można z niego zrobić?
Wiele osób rezygnuje z kupowania jarmużu ze względu na nieumiejętność przygotowania lub brak pomysłów na jego wykorzystanie. Ale to nic trudnego. Jarmuż jest bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie wypada zarówno w ciepłych potrawach, jak i zimnych sałatkach. Liście już po krótkiej obróbce cieplnej tracą nieprzyjemną goryczkę.
A jeśli chcesz przygotować je na surowo, również na to jest sposób – piszę o nim przy okazji przepisu na surówkę z jarmużem. Warzywo możesz smażyć jak szpinak z cebulą i czosnkiem. Świetnie smakuję w zupie kremie z dodatkiem śmietany i pleśniowego sera. Można go używać do faszerowania pierogów, naleśników bądź piersi z kurczaka. Na zimno pasuje do sałatki z serem fetą lub smażonym kurczakiem. Dla przełamania smaków warto dodać karmelizowaną gruszkę.
Przepis na jajecznicę z jarmużem
Do jajecznicy możesz dodać suszone pomidory.
Składniki:
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- garść jarmużu,
- 3 jajka,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę i czosnek wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem i smaż na umiarkowanej mocy palnika przez kilka minut.
- W tym czasie opłucz jarmuż, odetnij twarde łodygi i nerwy. Wrzuć na patelnię i smaż razem z cebulą i czosnkiem do momentu, aż jarmuż zmięknie.
- Dodaj jajka, wymieszaj na patelni i smaż od ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem posyp parmezanem.