Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu

Nie tylko ja tak mam z zielonymi dodatkami na talerzu – sprawiają wrażenie, że posiłek wydaje się zdrowszy. Jednak w przypadku jajecznicy z jarmużem to nie jest złudzenie, tylko prawdziwie pożywna porcja pełnowartościowego białka, witamin i minerałów – w tym żelaza, które jest lepiej przyswajalne niż z liści szpinaku.

Jajecznica z jarmużem to pomysł na zdrowe śniadanieJajecznica z jarmużem to pomysł na zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jarmuż nadal jest mało doceniany w Polsce. Tymczasem karbowane liście nie tylko wyglądają ciekawie i estetycznie na talerzu, ale także stanowią bardzo dobre połączenie żelaza i witaminy C, która zwiększa wchłanialność tego pierwiastka. Odpowiednio przygotowane, bez nieprzyjemnej goryczki, są wartościowym i pysznym dodatkiem do śniadania, obiadu lub kolacji.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Jarmuż w kuchni – co można z niego zrobić?

Wiele osób rezygnuje z kupowania jarmużu ze względu na nieumiejętność przygotowania lub brak pomysłów na jego wykorzystanie. Ale to nic trudnego. Jarmuż jest bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie wypada zarówno w ciepłych potrawach, jak i zimnych sałatkach. Liście już po krótkiej obróbce cieplnej tracą nieprzyjemną goryczkę.

A jeśli chcesz przygotować je na surowo, również na to jest sposób – piszę o nim przy okazji przepisu na surówkę z jarmużem. Warzywo możesz smażyć jak szpinak z cebulą i czosnkiem. Świetnie smakuję w zupie kremie z dodatkiem śmietany i pleśniowego sera. Można go używać do faszerowania pierogów, naleśników bądź piersi z kurczaka. Na zimno pasuje do sałatki z serem fetą lub smażonym kurczakiem. Dla przełamania smaków warto dodać karmelizowaną gruszkę.

Przepis na jajecznicę z jarmużem

Do jajecznicy możesz dodać suszone pomidory.

Składniki:

  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść jarmużu,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Cebulę i czosnek wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem i smaż na umiarkowanej mocy palnika przez kilka minut.
  3. W tym czasie opłucz jarmuż, odetnij twarde łodygi i nerwy. Wrzuć na patelnię i smaż razem z cebulą i czosnkiem do momentu, aż jarmuż zmięknie.
  4. Dodaj jajka, wymieszaj na patelni i smaż od ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Przed podaniem posyp parmezanem.
Wybrane dla Ciebie
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki