Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie

W PRL-u wielu rzeczy nie było, ale w każdym domu zazwyczaj był twaróg i często udawało się dostać wędzoną rybę. A jak nie było wędzonej, to były szprotki z puszki. Taką pastę robiło się raz-dwa i była doskonała do chleba. Ewa Wachowicz podmieniła szprotki.

Ewa Wachowicz podmieniła rybę w awanturceEwa Wachowicz podmieniła rybę w awanturce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instgaram
Anna Galuhn

Pasta ze szprotek i twarogu, czyli tak zwana awanturka, to jeden z wielu znaków rozpoznawczych kuchni PRL. Czemu awanturka? W tej kwestii zdania są podzielone – niektórzy twierdzą, że to dlatego, że pasta robi "awanturę" w brzuchu. Inni sugerują, że przygotowywano ją z ryb, które awanturowały się w lodówce ze względu na zbliżający się termin ważności.

Jednak najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie jest takie, że "awantura" dotyczy połączenia wyrazistych smaków w jednej misce – ryby, twarogu i cebuli. Jedno trzeba przyznać – takie smarowidło jest pełne wartości odżywczych, a w brzuchu może zrobić awanturę jedynie u osób, które mają duże problemy z trawieniem laktozy.

Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa

Ewa Wachowicz sięga po inną rybę

W awanturce od Ewy Wachowicz nie znalazły się ani szprotki, ani wędzona makrela. Jest twaróg, bryndza, czyli biały serek wytwarzany ze zsiadłego mleka, i filet z wędzonego pstrąga. To nie tylko bardzo smaczna, ale też wygodna zamiana. Szprotki z puszki pływają w oleju lub sosie, które dodatkowo rozrzedzają pastę.

Z kolei wędzona makrela ma całkiem sporo ości, więc trzeba uważać podczas jedzenia, bo zawsze trafi się jakaś w paście. Filety z wędzonego pstrąga już nie powinny mieć ości, a ich delikatne mięso idealnie komponuje się z twarogiem i śmietaną. Są również gwarancją odpowiedniej konsystencji smarowidła do chleba.

Przepis na awanturkę od Ewy Wachowicz

Do awanturki możesz dodać szczypiorek lub natkę pietruszki. Raczej nie trzeba doprawiać pasty solą, ponieważ wędzony pstrąg już jest odpowiednio słony, ale dobrym dodatkiem jest świeżo zmielony pieprz.

Składniki:

  • wędzony filet z pstrąga,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 100 g bryndzy,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • pęczek szczypiorku,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Wymieszaj z bryndzą i śmietaną.
  3. Dorzuć rozdrobnioną widelcem wędzoną rybę i posiekany szczypiorek.
  4. Wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki