Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie

W PRL-u wielu rzeczy nie było, ale w każdym domu zazwyczaj był twaróg i często udawało się dostać wędzoną rybę. A jak nie było wędzonej, to były szprotki z puszki. Taką pastę robiło się raz-dwa i była doskonała do chleba. Ewa Wachowicz podmieniła szprotki.

Ewa Wachowicz podmieniła rybę w awanturceEwa Wachowicz podmieniła rybę w awanturce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instgaram
Anna Galuhn

Pasta ze szprotek i twarogu, czyli tak zwana awanturka, to jeden z wielu znaków rozpoznawczych kuchni PRL. Czemu awanturka? W tej kwestii zdania są podzielone – niektórzy twierdzą, że to dlatego, że pasta robi "awanturę" w brzuchu. Inni sugerują, że przygotowywano ją z ryb, które awanturowały się w lodówce ze względu na zbliżający się termin ważności.

Jednak najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie jest takie, że "awantura" dotyczy połączenia wyrazistych smaków w jednej misce – ryby, twarogu i cebuli. Jedno trzeba przyznać – takie smarowidło jest pełne wartości odżywczych, a w brzuchu może zrobić awanturę jedynie u osób, które mają duże problemy z trawieniem laktozy.

Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa

Ewa Wachowicz sięga po inną rybę

W awanturce od Ewy Wachowicz nie znalazły się ani szprotki, ani wędzona makrela. Jest twaróg, bryndza, czyli biały serek wytwarzany ze zsiadłego mleka, i filet z wędzonego pstrąga. To nie tylko bardzo smaczna, ale też wygodna zamiana. Szprotki z puszki pływają w oleju lub sosie, które dodatkowo rozrzedzają pastę.

Z kolei wędzona makrela ma całkiem sporo ości, więc trzeba uważać podczas jedzenia, bo zawsze trafi się jakaś w paście. Filety z wędzonego pstrąga już nie powinny mieć ości, a ich delikatne mięso idealnie komponuje się z twarogiem i śmietaną. Są również gwarancją odpowiedniej konsystencji smarowidła do chleba.

Przepis na awanturkę od Ewy Wachowicz

Do awanturki możesz dodać szczypiorek lub natkę pietruszki. Raczej nie trzeba doprawiać pasty solą, ponieważ wędzony pstrąg już jest odpowiednio słony, ale dobrym dodatkiem jest świeżo zmielony pieprz.

Składniki:

  • wędzony filet z pstrąga,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 100 g bryndzy,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • pęczek szczypiorku,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Wymieszaj z bryndzą i śmietaną.
  3. Dorzuć rozdrobnioną widelcem wędzoną rybę i posiekany szczypiorek.
  4. Wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇