Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba

Jak Tomasz Strzelczyk przygotuje pastę do chleba, to musi być dobra. W jego przepisie nie ma miejsca na kompromis. Wątróbka zrobiona jest po królewsku – nie tylko w towarzystwie jabłek i cebuli, ale także warzyw korzeniowych i aromatycznego dodatku. Pasta wychodzi kremowa i pełna smaku.

Tomasz Strzelczyk dzieli się przepisem na pastę z wątróbkiTomasz Strzelczyk dzieli się przepisem na pastę z wątróbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Chociaż wątróbka nie cieszy się dziś dużą popularnością, warto włączyć ją do jadłospisu nie tylko ze względu na niską cenę, ale przede wszystkim z powodu jej wyjątkowych wartości odżywczych.

Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalną formą tego pierwiastka. Zawiera również duże ilości witaminy A, niezbędnej dla wzroku, odporności i prawidłowego funkcjonowania skóry.

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Aromatyczny dodatek do pasty z wątróbki

W paście Tomasza Strzelczyka znajduje się pieczony czosnek, który po wyjęciu z piekarnika staje się wyjątkowo delikatny, słodkawy i aromatyczny. W połączeniu ze smażoną cebulą tworzy bazę, która łagodzi charakterystyczny smak wątróbki i dodaje głębi. Słodki smak to zasługa pieczonych jabłek, kolor poprawia czerwona cebula, teksturę tworzą warzywa korzeniowe, a kremowy finisz zapewnia topione masło. Pastę wystarczy doprawić solą, pieprzem i majerankiem, aby jej smak był doskonały.

Przepis na pastę z wątróbki od Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk wrzuca wszystkie składniki do pieca, a potem blenduje razem z sosem na kremową pastę. Oczywiście wcześniej trzeba wyjąć z brytfanny główkę czosnku i wycisnąć z niej aromatyczny środek.

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych kurzych wątróbek,
  • 120 g masła,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1/2 średniej pietruszki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść wątróbki i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Obok połóż całą główkę czosnku z odciętym czubkiem – tak, żeby tylko odsłonić ząbki.
  3. Na wierzch połóż marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w półplasterki i pokrojone na kawałki jabłka (bez skórki i gniazd nasiennych).
  4. Dodaj listki tymianku i 2 łyżki masła – jedną połóż na czosnek, a drugą na warzywa.
  5. Tak wypełnione naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45 minut.
  6. Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmij z brytfanny główkę czosnku, a pozostałe składniki przełóż razem z sosem do dużej miski.
  7. Z upieczonych ząbków wyciśnij czosnek i dodaj do miski. Dołóż 2 łyżki masła i zmiksuj na pastę przy pomocy blendera ręcznego.
  8. Na koniec wymieszaj z majerankiem, solą i pieprzem (według uznania).
  9. W rondelku roztop pozostałe masło i polej nim pastę. Wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟