Za komuny była hitem w każdym domu. Dziś mało kto pamięta przepis na "awanturkę"

Niewiele jest potraw z PRL-u, które wspominamy z taką nostalgią. Pasta kanapkowa "awanturka" była nieodłącznym elementem śniadania Polaków przez wiele lat, by w końcu odejść w zapomnienie niczym zeszłoroczny hit radiowy. Co powiesz na to, by przywrócić na chwilę czasy jej chwały?

Pasta kanapkowa "awanturka". Przepis z dawnych latPasta kanapkowa "awanturka". Przepis z dawnych lat
Źródło zdjęć: © Canva | brebcaphotos

Kuchnię PRL-u można określać wieloma różnymi epitetami, ale słowo "oryginalna" podoba nam się w tym kontekście najbardziej. Nasze mamy i babcie przechodziły same siebie, by ich potomstwo jadło dobrze i różnorodnie, niekiedy pokonując tym na pozór niemożliwe do przejścia przeszkody w postaci reglamentacji żywności i pustek w sklepach. Efektem tej niezwykłej kreatywności były potrawy takie, jak pasta kanapkowa "awanturka".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Czym było to smakowite smarowidło do kanapek, po które Polacy sięgali wieczorami i rankami? Cóż, dzisiaj wiele osób z całą pewnością spojrzy na to inaczej, niż wtedy. Pasta kanapkowa przygotowana z białego sera i wędzonej ryby z puszki nie brzmi równie wykwintnie, co guacamole z suszonymi pomidorami czy pestkami granatu, ale na tamte czasy i tak stanowiła wyjątkową ucztę.

Dzisiaj chcemy cię zachęcić do wkroczenia do tego swoistego kulinarnego wehikułu czasu i dania paście awanturce jeszcze jedną szansę. Możemy zagwarantować, że poza doskonałym smakiem, poczujesz coś jeszcze. Nieposkromioną falę wspomnień i nostalgii. Będzie o czym rozmawiać przy rodzinnym stole!

Pasta kanapkowa "awanturka" z PRL-u

Składniki:

Ta pasta kanapkowa była niegdyś hitem
Ta pasta kanapkowa była niegdyś hitem © Canva | arfo

Sposób przygotowania:

  • Wyjmij rybę z puszki, odsącz z nadmiaru tłuszczu i rozdrobnij za pomocą widelca.
  • Teraz przełóż ją do naczynia i dodaj twaróg. Podlej odrobiną oleju z puszki, możesz też do tego użyć łyżki śmietany.
  • Dodaj sól i pieprz, a jeśli chcesz, to także posiekany drobno szczypiorek. Wymieszaj i gotowe. Nakładaj na kanapki, zajadaj śmiało i wspominaj. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟