Za komuny była hitem w każdym domu. Dziś mało kto pamięta przepis na "awanturkę"
Niewiele jest potraw z PRL-u, które wspominamy z taką nostalgią. Pasta kanapkowa "awanturka" była nieodłącznym elementem śniadania Polaków przez wiele lat, by w końcu odejść w zapomnienie niczym zeszłoroczny hit radiowy. Co powiesz na to, by przywrócić na chwilę czasy jej chwały?
09.07.2024 09:17
Kuchnię PRL-u można określać wieloma różnymi epitetami, ale słowo "oryginalna" podoba nam się w tym kontekście najbardziej. Nasze mamy i babcie przechodziły same siebie, by ich potomstwo jadło dobrze i różnorodnie, niekiedy pokonując tym na pozór niemożliwe do przejścia przeszkody w postaci reglamentacji żywności i pustek w sklepach. Efektem tej niezwykłej kreatywności były potrawy takie, jak pasta kanapkowa "awanturka".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym było to smakowite smarowidło do kanapek, po które Polacy sięgali wieczorami i rankami? Cóż, dzisiaj wiele osób z całą pewnością spojrzy na to inaczej, niż wtedy. Pasta kanapkowa przygotowana z białego sera i wędzonej ryby z puszki nie brzmi równie wykwintnie, co guacamole z suszonymi pomidorami czy pestkami granatu, ale na tamte czasy i tak stanowiła wyjątkową ucztę.
Dzisiaj chcemy cię zachęcić do wkroczenia do tego swoistego kulinarnego wehikułu czasu i dania paście awanturce jeszcze jedną szansę. Możemy zagwarantować, że poza doskonałym smakiem, poczujesz coś jeszcze. Nieposkromioną falę wspomnień i nostalgii. Będzie o czym rozmawiać przy rodzinnym stole!
Pasta kanapkowa "awanturka" z PRL-u
Składniki:
- 200 g półtłustego sera białego,
- 1 puszka wędzonej makreli lub sardynek w oleju,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij rybę z puszki, odsącz z nadmiaru tłuszczu i rozdrobnij za pomocą widelca.
- Teraz przełóż ją do naczynia i dodaj twaróg. Podlej odrobiną oleju z puszki, możesz też do tego użyć łyżki śmietany.
- Dodaj sól i pieprz, a jeśli chcesz, to także posiekany drobno szczypiorek. Wymieszaj i gotowe. Nakładaj na kanapki, zajadaj śmiało i wspominaj. Smacznego!