PrzepisDietaPobudza jak kawa i poprawia trawienie. Trudno uwierzyć, że powstaje z odpadków

Pobudza jak kawa i poprawia trawienie. Trudno uwierzyć, że powstaje z odpadków

Cascara to suszone skórki owoców kawowca
Cascara to suszone skórki owoców kawowca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.07.2024 15:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cascara to napój, który ma wiele wspólnego z kawą, ale faktycznie nią nie jest. Nie jest też herbatą, choć może ją nieco przypominać. Czym zatem jest cascara i jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą jej spożywanie?

Cascara to coś pomiędzy kawą a herbatą. Choć jest to uproszczenie, dobrze oddaje istotę tego napoju. Cascara to suszone łupiny owoców kawowca, które do niedawna uważane były za odpad. Często określa się ją jako "herbatkę z kawy", ale co najważniejsze – jest to napój, który może pozytywnie wpłynąć na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co to jest cascara?

Suszone łupiny owoców kawowca powstają podczas procesu obróbki kawy na plantacjach. Kiedyś traktowano je jako bezwartościowy odpad. Jednak napój z cascary stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej kawy. Jest on znany i spożywany od wieków w Etiopii, Boliwii oraz Jemenie. Generalnie napój ten cieszy się popularnością w większości krajów, gdzie uprawia się kawę.

Smak naparu z cascary jest unikalny. Przypomina owocowy wywar, choć zależy to od gatunku kawowca. Kwasowość przechodzi w słodycz wyczuwa się nuty suszonych owoców i miodu. Przygotowanie naparu jest proste. Wystarczy zalać susz gorącą wodą i parzyć przez 5-8 minut. Napój można też pić na zimno.

Cascara to napój, który powstaje z łupin
Cascara to napój, który powstaje z łupin © Adobe Stock

Dlaczego warto pić cascarę?

Cascara jest bogata w antyoksydanty, delikatnie pobudza i dodaje energii, a także poprawia funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego. Składniki zawarte w naparze korzystnie wpływają na błony śluzowe przewodu pokarmowego i wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Cascara pomaga też regulować wypróżnienia, oczyszcza organizm z toksyn i łagodzi stany zapalne w jelitach.

Picie cascary jest również korzystne podczas odchudzania. Usprawnia pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm i pomaga oczyścić jelita z zalegających resztek. Jednak należy pamiętać, że nadmierne spożywanie cascary może prowadzić do skutków ubocznych podobnych do tych, jakie daje nadmiar kofeiny. Może to być ból głowy, drżenie rąk, niewielki wzrost ciśnienia, problemy z zasypianiem i nadmierne pobudzenie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kawaodchudzanieherbata