Co dodawać do kawy? Znana lekarka nie ma wątpliwości i wymienia znane przyprawy

Pita w rozsądnych ilościach kawa ma wiele korzyści dla organizmu. Ważne jest jednak nie tylko to, ile jej pijemy, ale także to, jakie dodatki do niej serwujemy. Mleko? Śmietanka? Według popularnej w mediach społecznościowych lekarki warto postawić na coś innego.

Specjalistka zdradziła, na jaką kawę stawia. Ważny jest jeden dodatekSpecjalistka zdradziła, na jaką kawę stawia. Ważny jest jeden dodatek
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | drcubala, pixelshot

Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, wspiera prace mózgu i niweluje stany zapalne w organizmie. Picie kawy ma naprawdę wiele korzyści, ale łatwo je zaprzepaścić w momencie, w którym postanowimy zmieszać czarny płyn z niezdrowym dodatkiem. Najgorsze z nich to wysokofruktozowe syropy smakowe, sztuczne zabielacze i oczywiście cukier we własnej osobie. A jakie dodatki do kawy stoją po przeciwnej stronie zdrowotnej barykady? Najlepsze z nich wskazała doktor Magdalena Cubała-Kucharska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulinarna hity PRL. Zapytaliśmy przechodniów, jakie smaki sprzd lat pamiętają

Specjalistka na temat kawy

Szczególnym zainteresowaniem doktor Cubały-Kucharskiej jest oś jelitowo-mózgowa. Specjalistka od wpływu jedzenia na pracę ludzkiego organizmu postanowiła podzielić się swoją wiedzą z internautami. Lekarka prowadzi między innymi tematyczny profil na Instagramie i to właśnie tam opowiedziała o swoich przemyśleniach dotyczących picia kawy.

Na początku nagrania doktor Cubała-Kucharska zauważyła, że kawę można poprawić, dodając do niej kilka stosownych produktów. W tym kontekście wspomniała o trzech znanych (chociaż może nie w takim znaczeniu) produktach: kurkumie, cytrynie i kardamonie. Jakie właściwości będzie miał napój z tymi poszczególnymi dodatkami?

Kawa z kurkumą, jak powiedziała specjalistka, wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Podobne właściwości będzie miał czarny napój wymieszany z odrobiną soku z cytryny. Ten tani cytrus sprawi ponadto, że kawa zadziała rozluźniająco na naczynia mózgowe. Tymczasem kawa z kardamonem, znana bardziej na Bliskim Wschodzie niż w Europie, to faworyt Cubały-Kucharskiej. "To właśnie kawa, którą powinno się pić" - stwierdziła lekarka, popierając swoje zdanie tym, że napój ten wspomaga trawienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. A dodatkowo: pięknie pachnie!

Trudno nie przyznać racji specjalistce od odżywiania, prawda? A czy ty już kiedyś próbowałeś kawy z kardamonem? Jeśli nie, to najwyższa pora to zmienić!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby