PoradyCo dodawać do kawy? Znana lekarka nie ma wątpliwości i wymienia znane przyprawy

Co dodawać do kawy? Znana lekarka nie ma wątpliwości i wymienia znane przyprawy

Specjalistka zdradziła, na jaką kawę stawia. Ważny jest jeden dodatek
Specjalistka zdradziła, na jaką kawę stawia. Ważny jest jeden dodatek
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | drcubala, pixelshot

20.06.2024 12:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pita w rozsądnych ilościach kawa ma wiele korzyści dla organizmu. Ważne jest jednak nie tylko to, ile jej pijemy, ale także to, jakie dodatki do niej serwujemy. Mleko? Śmietanka? Według popularnej w mediach społecznościowych lekarki warto postawić na coś innego.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, wspiera prace mózgu i niweluje stany zapalne w organizmie. Picie kawy ma naprawdę wiele korzyści, ale łatwo je zaprzepaścić w momencie, w którym postanowimy zmieszać czarny płyn z niezdrowym dodatkiem. Najgorsze z nich to wysokofruktozowe syropy smakowe, sztuczne zabielacze i oczywiście cukier we własnej osobie. A jakie dodatki do kawy stoją po przeciwnej stronie zdrowotnej barykady? Najlepsze z nich wskazała doktor Magdalena Cubała-Kucharska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Specjalistka na temat kawy

Szczególnym zainteresowaniem doktor Cubały-Kucharskiej jest oś jelitowo-mózgowa. Specjalistka od wpływu jedzenia na pracę ludzkiego organizmu postanowiła podzielić się swoją wiedzą z internautami. Lekarka prowadzi między innymi tematyczny profil na Instagramie i to właśnie tam opowiedziała o swoich przemyśleniach dotyczących picia kawy.

Na początku nagrania doktor Cubała-Kucharska zauważyła, że kawę można poprawić, dodając do niej kilka stosownych produktów. W tym kontekście wspomniała o trzech znanych (chociaż może nie w takim znaczeniu) produktach: kurkumie, cytrynie i kardamonie. Jakie właściwości będzie miał napój z tymi poszczególnymi dodatkami?

Kawa z kurkumą, jak powiedziała specjalistka, wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Podobne właściwości będzie miał czarny napój wymieszany z odrobiną soku z cytryny. Ten tani cytrus sprawi ponadto, że kawa zadziała rozluźniająco na naczynia mózgowe. Tymczasem kawa z kardamonem, znana bardziej na Bliskim Wschodzie niż w Europie, to faworyt Cubały-Kucharskiej. "To właśnie kawa, którą powinno się pić" - stwierdziła lekarka, popierając swoje zdanie tym, że napój ten wspomaga trawienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. A dodatkowo: pięknie pachnie!

Trudno nie przyznać racji specjalistce od odżywiania, prawda? A czy ty już kiedyś próbowałeś kawy z kardamonem? Jeśli nie, to najwyższa pora to zmienić!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl