W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji

To jedno z tych ciast, które zapewniają efekt wow przy stole. Wygląda apetycznie i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy często lądowało na stole. Dziś równie pyszne powraca w pięknym stylu.

To ciasto zawsze zachwycaTo ciasto zawsze zachwyca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chyba każdy kojarzy to charakterystyczne ciasto, które swoim wzorem przypomina zebrę. Chociaż z biegiem lat zostało wypchnięte przez inne popularne wypieki, to wcale nie oznacza, że jest czymś gorszym. Wręcz przeciwnie – wśród często goszczących na stołach szarlotek, serników czy makowców, zebra przywołuje przyjemne wspomnienia z rodzinnego domu.

Bułeczki z kremem czekoladowym prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany

Zebra z PRL-u

Ciasto zebra, do dziś uznawane za kulinarną perełkę, było nieodłącznym elementem wielu polskich stołów w czasach PRL-u. W okresie, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, zebra oferowała prostotę składników i wyjątkowy wygląd, który zachwycał młodsze i starsze pokolenia. Jednym z sekretów sukcesu ciasta zebra było wykorzystanie łatwo dostępnych składników, takich jak mąka, jajka, cukier, olej czy kakao. Nawet w dobie braków i kolejek, ten prosty przepis oferował wspaniałe ciasto bez potrzeby poszukiwania skomplikowanych dodatków.

Przepis na ciasto zebra

Składniki na ciasto:

  • 120 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 20 g gorzkiego kakao,
  • 4 jajka (L/XL),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 200 g masła miękkiego,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki na polewę:

  • 150 g czekolady gorzkiej,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka masła.

Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe i migdały do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski i ubij mikserem na jasną, puszystą masę, aż podwoją objętość, stopniowo dodając cukier, aby dobrze się rozpuścił.
  2. Przesiej do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszaj szpatułką z dołu do góry.
  3. Ciasto wylej równomiernie na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.
  4. Jeszcze ciepły biszkopt zwiń w roladę razem z papierem, pozostaw do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej – dzięki temu nie popęka podczas ponownego zwijania z kremem.
  5. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
  6. Następnie stopniowo dodawaj zimne mascarpone i ekstrakt waniliowy, miksując krótko, tylko do połączenia składników.
  7. Śmietankę podgrzej do gorąca (nie doprowadzaj do wrzenia), zalej nią połamaną czekoladę, dodaj masło i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy.
  8. Polewę odstaw do lekkiego ostudzenia – powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie rozpuściła kremu na rolady.
  9. Ostudzony biszkopt rozsmaruj większością kremu (ok. 3/4) i zwiń ciasno w roladę.
  10. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, żeby rolada stężała i łatwiej było ją kroić.
  11. Roladę pokrój ostrożnie na plastry grubości 1-1,5 cm.
  12. Rolady ustaw ciasno i pionowo w tortownicy, tak, żeby się prawie stykały i nie było dużych przerw.
  13. Wszystkie puste miejsca między plasterkami wypełnij resztą kremu.
  14. Pozostałe plastry, których nie użyliśmy pionowo, układamy poziomo na wierzchu ciasta.
  15. Polewą czekoladową zalej całość, udekoruj wiórkami kokosowymi i migdałami.
  16. Wstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby całość dobrze stężała. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥