W PRL‑u babcie piekły nam to szybkie ciasto. Jeden kęs przeniesie do beztroskich lat
Ciasta typu piegusek cieszyły się ogromną popularnością jeszcze 40 lat temu. Najlepsze były wilgotne wypieki, które pozostawiały przyjemne kremowe odczucie na podniebieniu. Nasze babcie miały swoje patenty na nakrapiane ciasto. Spróbowałam odtworzyć przepis na pieguska bez grama mąki pszennej.
Można po prostu dodać mak do masy na ciasto biszkoptowe, ale taki wypiek nie będzie dobry sam w sobie. Będzie wymagał nasączenia ponczem i przełożenia kremem, a z tym jest już nieco więcej zachodu. Jak zrobić pieguska, który będzie puszysty, wilgotny i pełen smaku? Zamiast mąki pszennej dodaj kaszę manną, a powstałą masę wymieszaj ze startymi jabłkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa
Polej ciasto najpopularniejszą polewą w PRL-u
Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem, polać prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub polewą czekoladową. W PRL-u często przygotowywano ją z masła, cukru i kakao. W rondelku wymieszaj 3 łyżki mleka z 3 dużymi łyżkami cukru i podgrzewaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj pół kostki masła, a gdy się masło się rozpuści, wymieszaj z 3 łyżkami kakao. Uważaj, żeby polewa się nie zagotowała, bo wtedy może się zwarzyć.
Przepis na pieguska z PRL-u
Dużym ułatwieniem będzie użycie gotowej masy makowej – wtedy możesz pominąć pierwszy punkt przepisu.
Składniki:
- 500 g maku mielonego,
- 1 litr mleka,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 8 jajek,
- 400 g cukru pudru,
- 5 łyżek kaszy manny,
- 5 jabłek,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina soku z cytryny.
Wykonanie:
- Mak zalej mlekiem i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20-30 minut. Cały czas mieszaj, aby zapobiec przypaleniu. Zestaw z kuchenki, przykryj pokrywką i odstaw do ostudzenia.
- Rozdziel białka od żółtek.
- Jabłka obierz ze skórek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno po jednym żółtku, a następnie łyżka po łyżce przestudzony mak na zmianę z kaszą manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj starte jabłka i cukier waniliowy, wymieszaj łyżką.
- Ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie wmieszaj do ciasta.
- Masę przelej do dużej tortownicy lub prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.