W PRL-u babcie piekły nam to szybkie ciasto. Jeden kęs przeniesie do beztroskich lat

Ciasta typu piegusek cieszyły się ogromną popularnością jeszcze 40 lat temu. Najlepsze były wilgotne wypieki, które pozostawiały przyjemne kremowe odczucie na podniebieniu. Nasze babcie miały swoje patenty na nakrapiane ciasto. Spróbowałam odtworzyć przepis na pieguska bez grama mąki pszennej.

Piegusek z kaszą manną smakuje jak u babciPiegusek z kaszą manną smakuje jak u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Można po prostu dodać mak do masy na ciasto biszkoptowe, ale taki wypiek nie będzie dobry sam w sobie. Będzie wymagał nasączenia ponczem i przełożenia kremem, a z tym jest już nieco więcej zachodu. Jak zrobić pieguska, który będzie puszysty, wilgotny i pełen smaku? Zamiast mąki pszennej dodaj kaszę manną, a powstałą masę wymieszaj ze startymi jabłkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Polej ciasto najpopularniejszą polewą w PRL-u

Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem, polać prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub polewą czekoladową. W PRL-u często przygotowywano ją z masła, cukru i kakao. W rondelku wymieszaj 3 łyżki mleka z 3 dużymi łyżkami cukru i podgrzewaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj pół kostki masła, a gdy się masło się rozpuści, wymieszaj z 3 łyżkami kakao. Uważaj, żeby polewa się nie zagotowała, bo wtedy może się zwarzyć.  

Przepis na pieguska z PRL-u

Dużym ułatwieniem będzie użycie gotowej masy makowej – wtedy możesz pominąć pierwszy punkt przepisu.

Składniki:

  • 500 g maku mielonego,
  • 1 litr mleka,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 8 jajek,
  • 400 g cukru pudru,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 5 jabłek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Mak zalej mlekiem i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20-30 minut. Cały czas mieszaj, aby zapobiec przypaleniu. Zestaw z kuchenki, przykryj pokrywką i odstaw do ostudzenia.
  2. Rozdziel białka od żółtek.
  3. Jabłka obierz ze skórek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  4. Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę.
  5. Nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno po jednym żółtku, a następnie łyżka po łyżce przestudzony mak na zmianę z kaszą manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Dodaj starte jabłka i cukier waniliowy, wymieszaj łyżką.
  7. Ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie wmieszaj do ciasta.
  8. Masę przelej do dużej tortownicy lub prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"