Babcie robiły nam co chwilę. Na jelita działał jak najlepszy balsam na skórę
O wiele łatwiej jest przygotować kisiel przy pomocy gotowej mieszanki. Jednak nie jest to zdrowy wybór. Proszek zawiera dużą ilość cukru i sztucznych dodatków, które są całkowicie do pominięcia w deserku ze starego babcinego przepisu.
Taki kisiel można jeszcze spotkać w przedszkolach, ale tylko w takich, które mogą sobie pozwolić na własną kuchnię i przygotowywanie posiłków na miejscu. Łezka kręci się w oku na wspomnienie kisielu z czasów dzieciństwa. Warto wrócić do tego przepisu nie tylko ze względów sentymentalnych, ale także zdrowotnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Jak domowy kisiel działa na jelita?
Gotowane owoce, takie jak maliny czy jabłka zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika w postaci pektyn, które działają łagodząco na śluzówkę jelit. Delikatny kisielek z dodatkiem mąki ziemniaczanej łagodzi biegunkę, podrażnienia i stany zapalne w układzie pokarmowym, na przykład po wymiotach. Sprzyja oczyszczaniu jelit i usuwaniu toksyn.
Przepis na domowy kisiel jabłkowy
Domowy kisiel możesz przygotować z dowolnych świeżych lub mrożonych owoców. Po lekkim przestudzeniu, jeśli masz ochotę na słodki deser, dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.
Składniki:
- 3 średnie jabłka,
- 250 ml wody,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
- Jabłka obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej wodą i gotuj do miękkości.
- W osobnym naczyniu w niewielkiej 50 ml zimnej wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną.
- Wlej do gotujących się jabłek. Mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji kisielu.