NewsyStosuj zamiast cukru. Od razu odczujesz różnicę

Stosuj zamiast cukru. Od razu odczujesz różnicę

Pyszności - fot. Adobe Stock
Pyszności - fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

30.01.2023 08:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cukier nie należy do zdrowych produktów, szczególnie jeśli jest spożywany w nadmiarze. Dlatego należy się z nim obchodzić bardzo ostrożnie, a najlepiej maksymalnie ograniczyć go w swojej diecie. Aby było to łatwiejsze, dostępne są różne zdrowsze zamienniki cukru, które ułatwią życie osobom niewyobrażającym sobie diety pozbawionej słodkiego smaku. Jakie są najpopularniejsze zamienniki cukru?

Zamienniki cukru - ksylitol

Ksylitol jest to cukier, który pozyskuje się z kory brzozy. Zawiera on 240 kcal w 100 g, czyli aż o 40 proc. mniej niż tradycyjny biały cukier. Ma również prawie 10 razy niższy indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 8. Jeśli chodzi o słodkość, to jest ona porównywalna do zwykłego cukru.

Co ciekawe, ksylitol ma prozdrowotne właściwości. Zmniejsza zakwaszenie organizmu, przeciwdziała próchnicy, wspiera odporność, pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, a nawet zmniejsza ochotę na słodycze.

Ksylitol dostępny jest w formie białego proszku. Sprawdza się do słodzenia kawy i herbaty, a można go również dodawać do wypieków czy owocowych przetworów. Nie należy go jednak dodawać do ciasta drożdżowego, gdyż nie nadaje się jako pożywka dla drożdży. Nie aktywuje ich, więc ciasto nie urośnie. Warto też pamiętać, że ksylitol spożywany w większych ilościach może działać przeczyszczająco.

Zamienniki cukru - erytrytol

Erytrytol jest uznawany za najzdrowszy naturalny zamiennik cukru o bardzo niskiej zawartości kalorycznej równej 20 kcal w 100 g produktu. Jest nieco mniej słodki niż tradycyjny cukier. Jego słodkość sięga ok. 60-80 proc. słodkości sacharozy. Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, przez co polecany jest cukrzykom.

Substancja ta występuje naturalnie w niektórych owocach oraz pyłkach kwiatowych. Masowo jest pozyskiwana w procesie fermentacji glicerolu. Wyglądem przypomina zwykły cukier, czyli ma postać białego proszku. Nie pozostawia po sobie żadnego specyficznego posmaku.

Erytrytol jest produktem, który można stosować do ciast i deserów. Jest odporny na działanie wysokich i niskich temperatur. Nie wywołuje żadnych dolegliwości trawiennych – nawet spożyty w większych ilościach.

Zamienniki cukru - stewia

Stewia jest rośliną, która pochodzi z Ameryki Południowej. Charakteryzuje się znacznie większą słodkością niż cukier tradycyjny, gdyż jest nawet 200-300 razy bardziej słodka (1 łyżeczka stewii odpowiada 1 szklance zwykłego cukru), a jednocześnie nie zawiera kalorii.

Stewię można spotkać w formie proszku, ususzoną, a także w formie płynu lub tabletek. Jest odporna na działanie temperatury, więc sprawdzi się zarówno do deserów na zimno, jak i do wypieku ciast. Warto jednak wiedzieć, że stewia dosyć szybko karmelizuje się i pozostawia po sobie lekko mentolowy i gorzkawy posmak.

Co ciekawe, stewia pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejszając nadciśnienie. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wspiera odporność i ma działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne.

Miód

Miód jest wyrobem pszczelim, który z powodzeniem może zastępować cukier. Jest bardzo słodki, a jego kaloryczność jest zbliżona do zawartości kalorii w tradycyjnym cukrze. W 100 g produktu znajduje się 324 kcal. W zależności od odmiany indeks glikemiczny cukru może wynosić od 57 do 80.

W składzie miodu znajdują się przede wszystkim glukoza i fruktoza. Jednocześnie zawiera on minerały i enzymy, dzięki którym na prozdrowotne właściwości. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, ma pozytywny wpływ na układ trawienny oraz odpornościowy, łagodzi kaszel i katar, a nawet poprawia wydolność serca. Należy jednak pamiętać, że swoje cenne właściwości miód traci w wysokich temperaturach, dlatego nie należy dodawać go np. do gorącej herbaty, ale poczekać aż ona trochę przestygnie. Najlepiej nie podgrzewać miodu do temperatury powyżej 40 stopni.

Syrop klonowy

Syrop klonowy pozyskuje się z pni klonów. Jest to naturalny produkt, który nie zawiera konserwantów. Może być przechowywany do 18 miesięcy. Zawiera on mniej kalorii niż tradycyjny cukier (w 100 g znajduje się 270 kcal), ale ma podobny indeks glikemiczny (IG=65).

W swoim składzie zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin z grupy B. Dzięki temu może wykazywać działanie antyoksydacyjne.

Syrop klonowy jest odporny na działanie wysokich temperatur. Sprawdzi się do słodzenia wypieków, napojów oraz jako polewa do gofrów czy naleśników. Jest nieco słodszy od zwykłego cukru. Znajdziemy go w formie gęstej jasnobrunatnej zawiesiny.

Zamiast tradycyjnego cukru można również stosować: melasę, tagatozę, maltitol, syrop daktylowy, sorbitol, syrop z agawy. Zawsze warto ograniczać cukier, gdyż jego nadmierne spożycie może grozić poważnymi chorobami. Jeśli nie możemy go całkowicie wyeliminować, zdrowsze zamienniki cukru mogą okazać się niezwykle przydatne.

Autor: Halina Basek

Zajrzyj również na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na kluski leniwe z owocami: