Ten deser w PRL-u kochały wszystkie dzieci. Na samą myśl burczy mi w brzuchu

Dziś na dźwięk słowa "legumina" większość robi wielkie oczy. Tymczasem wśród starszych osób termin ten wywołuje bardzo przyjemne skojarzenia. Leguminy sprzed II wojny światowej do tej pory goszczą na polskich stołach, chociaż nie są już określane tym terminem. W PRL-u nazwa została zarezerwowana tylko dla jednego dania. Podobny deserek można kupić w sklepie, ale przygotowany w domu wyjdzie o wiele lepszy.

Legumina z wiśniami z kompotu jak za PRL-uLegumina z wiśniami z kompotu jak za PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przed II wojną światową leguminami nazywano wszystkie desery i potrawy mączne na słodko, które podawano po obiedzie. Obecnie wiele z nich podajemy po prostu na obiad, na przykład makaron lub naleśniki z serem białym, albo racuchy z jabłkami. W PRL-u leguminą nazywano słodkie deserki z kaszy manny lub ryżu na mleku. Takie puddingi polewano syropem malinowym lub podawano z owocami z domowej spiżarni.

Obiad na słodko budzi zdziwienie u obcokrajowców

Dla wielu obcokrajowców słodki obiad w Polsce to prawdziwa niespodzianka. W krajach, w których dominują wytrawne smaki, tego typu potrawy mogą wydawać się nietypowe. Na przykład dla Włochów makaron z twarogiem i truskawkami jest niebywałym połączeniem – w Polsce to ulubione danie przedszkolaków.

Polacy gustują w słodkich dodatkach także do bardziej wytrawnych potraw, takich jak kopytka czy placki ziemniaczane. W wielu domach kopytka podawane są z masłem i cukrem, a placki ziemniaczane ze słodką śmietaną.

Przepis na leguminę z PRL-u

Jeśli chcesz przygotować leguminę jak z PRL-u, na wierzch puddingu połóż owoce z domowych przetworów, na przykład wiśnie z kompotu lub konfiturę malinową.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Wykonanie:

  1. W rondelku wstaw do zagotowania 400 ml mleka.
  2. W pozostałych 100 ml rozmieszaj kaszę z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Tę mieszankę przelej do gorącego mleka i gotuj przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji. Cały czas mieszaj pudding, aby nie przywarł.
  4. Gorącą leguminę przelej do salaterek przepłukanych zimną wodą. Podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"