Ten deser w PRL-u kochały wszystkie dzieci. Na samą myśl burczy mi w brzuchu

Dziś na dźwięk słowa "legumina" większość robi wielkie oczy. Tymczasem wśród starszych osób termin ten wywołuje bardzo przyjemne skojarzenia. Leguminy sprzed II wojny światowej do tej pory goszczą na polskich stołach, chociaż nie są już określane tym terminem. W PRL-u nazwa została zarezerwowana tylko dla jednego dania. Podobny deserek można kupić w sklepie, ale przygotowany w domu wyjdzie o wiele lepszy.

Legumina z wiśniami z kompotu jak za PRL-uLegumina z wiśniami z kompotu jak za PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przed II wojną światową leguminami nazywano wszystkie desery i potrawy mączne na słodko, które podawano po obiedzie. Obecnie wiele z nich podajemy po prostu na obiad, na przykład makaron lub naleśniki z serem białym, albo racuchy z jabłkami. W PRL-u leguminą nazywano słodkie deserki z kaszy manny lub ryżu na mleku. Takie puddingi polewano syropem malinowym lub podawano z owocami z domowej spiżarni.

Obiad na słodko budzi zdziwienie u obcokrajowców

Dla wielu obcokrajowców słodki obiad w Polsce to prawdziwa niespodzianka. W krajach, w których dominują wytrawne smaki, tego typu potrawy mogą wydawać się nietypowe. Na przykład dla Włochów makaron z twarogiem i truskawkami jest niebywałym połączeniem – w Polsce to ulubione danie przedszkolaków.

Polacy gustują w słodkich dodatkach także do bardziej wytrawnych potraw, takich jak kopytka czy placki ziemniaczane. W wielu domach kopytka podawane są z masłem i cukrem, a placki ziemniaczane ze słodką śmietaną.

Przepis na leguminę z PRL-u

Jeśli chcesz przygotować leguminę jak z PRL-u, na wierzch puddingu połóż owoce z domowych przetworów, na przykład wiśnie z kompotu lub konfiturę malinową.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Wykonanie:

  1. W rondelku wstaw do zagotowania 400 ml mleka.
  2. W pozostałych 100 ml rozmieszaj kaszę z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Tę mieszankę przelej do gorącego mleka i gotuj przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji. Cały czas mieszaj pudding, aby nie przywarł.
  4. Gorącą leguminę przelej do salaterek przepłukanych zimną wodą. Podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀