Ten deser w PRL‑u kochały wszystkie dzieci. Na samą myśl burczy mi w brzuchu
Dziś na dźwięk słowa "legumina" większość robi wielkie oczy. Tymczasem wśród starszych osób termin ten wywołuje bardzo przyjemne skojarzenia. Leguminy sprzed II wojny światowej do tej pory goszczą na polskich stołach, chociaż nie są już określane tym terminem. W PRL-u nazwa została zarezerwowana tylko dla jednego dania. Podobny deserek można kupić w sklepie, ale przygotowany w domu wyjdzie o wiele lepszy.
Przed II wojną światową leguminami nazywano wszystkie desery i potrawy mączne na słodko, które podawano po obiedzie. Obecnie wiele z nich podajemy po prostu na obiad, na przykład makaron lub naleśniki z serem białym, albo racuchy z jabłkami. W PRL-u leguminą nazywano słodkie deserki z kaszy manny lub ryżu na mleku. Takie puddingi polewano syropem malinowym lub podawano z owocami z domowej spiżarni.
Obiad na słodko budzi zdziwienie u obcokrajowców
Dla wielu obcokrajowców słodki obiad w Polsce to prawdziwa niespodzianka. W krajach, w których dominują wytrawne smaki, tego typu potrawy mogą wydawać się nietypowe. Na przykład dla Włochów makaron z twarogiem i truskawkami jest niebywałym połączeniem – w Polsce to ulubione danie przedszkolaków.
Polacy gustują w słodkich dodatkach także do bardziej wytrawnych potraw, takich jak kopytka czy placki ziemniaczane. W wielu domach kopytka podawane są z masłem i cukrem, a placki ziemniaczane ze słodką śmietaną.
Przepis na leguminę z PRL-u
Jeśli chcesz przygotować leguminę jak z PRL-u, na wierzch puddingu połóż owoce z domowych przetworów, na przykład wiśnie z kompotu lub konfiturę malinową.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie:
- W rondelku wstaw do zagotowania 400 ml mleka.
- W pozostałych 100 ml rozmieszaj kaszę z cukrem i cukrem waniliowym.
- Tę mieszankę przelej do gorącego mleka i gotuj przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji. Cały czas mieszaj pudding, aby nie przywarł.
- Gorącą leguminę przelej do salaterek przepłukanych zimną wodą. Podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.