PoradyNajprostszy przepis na placki ziemniaczane. Właśnie takie robiły nam babcie

Najprostszy przepis na placki ziemniaczane. Właśnie takie robiły nam babcie

Chrupiące placki ziemniaczane, takie jak robiła babcia
Chrupiące placki ziemniaczane, takie jak robiła babcia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.09.2024 12:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Placki ziemniaczane? Moja babcia robiła je praktyczne bez żadnej receptury, po prostu ucierała ziemniaki i dodawała tylko dwa składniki. Mieszała, smażyła i pyszne danie było gotowe. Wszyscy się zajadali. Postanowiłam odtworzyć jej sposób.

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych potraw, która zawsze budzi miłe wspomnienia. Często robiły je nasze babcie i mamy. Najlepiej smakują wprost z patelni. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Podawane są też różnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie powinny być placki ziemniaczane?

Jednak niezależnie od tego, czy serwowane są na słodko z cukrem i śmietaną czy z dodatkiem mięsnego sosu, placki zawsze powinny być cienkie, chrupiące i niezbyt tłuste. Choć ich przygotowanie wydaje się banalnie proste, to jednak nawet małe błędy mogą popsuć ten efekt. Zdarzyło ci się, że placki rozpadały się już podczas smażenia, ich konsystencja była gumowata, a może w środku pozostały surowe? Łatwo tego uniknąć, trzymając się klasycznych zasad i przepisu.

Porady babci na idealne placki ziemniaczane

  • Kup odpowiednie ziemniaki. Powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu, placki będą chrupiące.
  • Ścieranie ziemniaków też ma znaczenie. Gdy zrobisz to na tarce o małych oczkach, placki będą miękkie i delikatne, a z masy odejdzie najwięcej wody. Ziemniaki starte na większych oczkach gwarantują bardziej chrupiące placki, nie potrzeba też do nich właściwie mąki. Moja babcia przygotowywała masę z ziemniaków startych na mniejszych oczkach z dodatkiem tych startych grubiej.
  • Zawsze ważne jest dobre odciśnięcie startych ziemniaków, najlepiej zrobić to na gęstym sitku. Skrobię można dodać do ciasta na placki, będą bardziej chrupiące.
  • Ciasto dopraw solą i pieprzem. To tradycyjne przyprawy do placków, nasze babcie na pewno nie dodawały czosnku czy papryki.
  • Placki smaż na patelni z grubszym dnem na dobrze rozgrzanym oleju, wtedy będą mniej nasiąkać tłuszczem. Wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Przepis na klasyczne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1-2 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • łyżka śmietany, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cebula, opcjonalnie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził. Możesz zebrać skrobię i dodać do ciasta.
  2. Potem ziemniaki lekko dociśnij i jeszcze raz odlej sok. Dodaj mąkę oraz jajko, a także drobno pokrojoną cebulę i śmietanę, jeśli je stosujesz.
  3. Wymieszaj ciasto. Dopraw je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, wtedy wchłoną nadmiar tłuszczu.
plackiplacki ziemniaczaneplacki ziemniaczane przepis