Placki warzywne po koreańsku mogę jeść codziennie. A sos do nich? Pokochacie ten smak

Do niedawna myślałam, że placki ziemniaczane czy z cukinii nie mają konkurencji. Są najlepsze! Do czasu, kiedy nie odkryłam przepisu na warzywne placki z Korei. Azjaci mieszają kilka warzyw i efekt jest znakomity. A do tego ten pyszny sos sezamowy!

Jaki pomysł na placki mają Azjaci? Jaki pomysł na placki mają Azjaci?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Już trochę ci się znudziły tradycyjne placki ziemniaczane czy te z cukinii? Mnie tak, bo przygotowywałam je latem wielokrotnie i poszukiwałam nowego przepisu, inspiracji. Natrafiłam na niego na profilu na IG smakoholiczki, która często nawiązuje do kuchni azjatyckiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Sporo warzyw, mnóstwo smaku

Placki warzywne na sposób azjatycki są zdecydowanie bogatsze w składniki i smak. Spokojnie można nazwać je wielowarzywnymi. Mimo, że pochodzą z Korei, to bazują na warzywach, które z pewnością macie w kuchni lub bez problemu dostaniecie je na straganie. Typowo azjatyckie składniki potrzebne będą do sosu. Czy w związku z tym, że składników jest więcej placki są pracochłonne? Absolutnie nie, bez trudu można przygotować je na ciepłą kolację. Nadają się także na obiad, bo są sycące.

Warzywne placki na sposób koreański

Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • 1 średnia marchewka,
  • 100 g czerwonej kapusty,
  • szczypiorek lub dymka do smaku,
  • kawałek papryczki chili,
  • 180 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 2 jajka,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Na sos

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha,
  • 1 łyżeczka sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Kapustę cienko poszatkuj, szczypiorek posiekaj w długie słupki, chili w plastry, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cukinię odciśnij z nadmiaru płynu, ale go nie wylewaj.
  4. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, wbij 2 jajka, i ok. 130 ml wody odlanej z cukinii. Wymieszaj tak, żeby powstało gładkie ciasto. Możesz dolać jeszcze odrobinę wody po odsączeniu cukinii albo czystej wody. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  5. Do ciasta dodaj wszystkie warzywa wraz z odsączoną cukinią, dokładnie wymieszaj.
  6. Kilka łyżek oleju rozgrzej na patelni. Nakładaj czubatą łyżkę masy i rozpłaszczaj łyżką tak, żeby formować placki. Smaż je po kilka minut z obu stron aż do zarumienienia.
  7. W małej miseczce przygotuj sos, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Placki podawaj z przygotowanym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania