PrzepisObiadPlacki warzywne po koreańsku mogę jeść codziennie. A sos do nich? Pokochacie ten smak

Placki warzywne po koreańsku mogę jeść codziennie. A sos do nich? Pokochacie ten smak

Jaki pomysł na placki mają Azjaci?
Jaki pomysł na placki mają Azjaci?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.09.2024 16:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Do niedawna myślałam, że placki ziemniaczane czy z cukinii nie mają konkurencji. Są najlepsze! Do czasu, kiedy nie odkryłam przepisu na warzywne placki z Korei. Azjaci mieszają kilka warzyw i efekt jest znakomity. A do tego ten pyszny sos sezamowy!

Już trochę ci się znudziły tradycyjne placki ziemniaczane czy te z cukinii? Mnie tak, bo przygotowywałam je latem wielokrotnie i poszukiwałam nowego przepisu, inspiracji. Natrafiłam na niego na profilu na IG smakoholiczki, która często nawiązuje do kuchni azjatyckiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sporo warzyw, mnóstwo smaku

Placki warzywne na sposób azjatycki są zdecydowanie bogatsze w składniki i smak. Spokojnie można nazwać je wielowarzywnymi. Mimo, że pochodzą z Korei, to bazują na warzywach, które z pewnością macie w kuchni lub bez problemu dostaniecie je na straganie. Typowo azjatyckie składniki potrzebne będą do sosu. Czy w związku z tym, że składników jest więcej placki są pracochłonne? Absolutnie nie, bez trudu można przygotować je na ciepłą kolację. Nadają się także na obiad, bo są sycące.

Warzywne placki na sposób koreański

Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • 1 średnia marchewka,
  • 100 g czerwonej kapusty,
  • szczypiorek lub dymka do smaku,
  • kawałek papryczki chili,
  • 180 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 2 jajka,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Na sos

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha,
  • 1 łyżeczka sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Kapustę cienko poszatkuj, szczypiorek posiekaj w długie słupki, chili w plastry, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cukinię odciśnij z nadmiaru płynu, ale go nie wylewaj.
  4. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, wbij 2 jajka, i ok. 130 ml wody odlanej z cukinii. Wymieszaj tak, żeby powstało gładkie ciasto. Możesz dolać jeszcze odrobinę wody po odsączeniu cukinii albo czystej wody. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  5. Do ciasta dodaj wszystkie warzywa wraz z odsączoną cukinią, dokładnie wymieszaj.
  6. Kilka łyżek oleju rozgrzej na patelni. Nakładaj czubatą łyżkę masy i rozpłaszczaj łyżką tak, żeby formować placki. Smaż je po kilka minut z obu stron aż do zarumienienia.
  7. W małej miseczce przygotuj sos, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Placki podawaj z przygotowanym sosem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także