Robert Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą

Mogłoby się wydawać, że placki ziemniaczane to sprawa prosta - ot, wystarczy zetrzeć ziemniaki na tarce i gotowe. Są jednak sposoby, aby podrasować smak tego prostego dania. Doskonale wie o tym Robert Makłowicz, który proponuje, bo do masy dodać jeden nietypowy składnik.

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza - PysznościPlacki ziemniaczane Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | fascinadora
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to danie nie tylko proste w przygotowaniu, ale również niskobudżetowe. Na dodatek dobrze smakują o każdej porze roku, bo i ziemniaki dostępne są przez cały czas. To danie, które od pokoleń gości na polskich stołach, ciesząc podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Może się wydawać, że przez lata zdążyliśmy poznać placki na wylot, ale wciąż są przepisy, które zaskakują. Robert Makłowicz, znany kulinarny podróżnik, udowadnia, że wciąż możemy odkrywać nowe oblicza tego klasycznego przysmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej

Puszyste placki ziemniaczane Roberta Makłowicza

Podczas jednej ze swoich kulinarnych podróży, Makłowicz przypomniał sobie o popularnym daniu z czasów PRL-u: plackach ziemniaczanych podawanych z gulaszem. To właśnie wtedy narodził się pomysł na stworzenie własnej, wyjątkowej wersji tego dania.

Pokochasz te placki ziemniaczane
Pokochasz te placki ziemniaczane © Canva | fascinadora

Do klasycznych składników, jak tarte ziemniaki czy cebula, Robert Makłowicz postanowił dorzucić drożdże. Dzięki temu placki stają się bardziej puszyste i lekkie, a jednocześnie zachowują swój charakterystyczny ziemniaczany smak.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta cukru,
  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
  • mleko,
  • 1 cebula,
  • 1-2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżką mąki, szczyptą cukru i odrobiną letniego mleka.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
  3. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i sparz ok. 350-400 ml gorącego mleka. Odciśnij nadmiar płynu.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
  5. Do miski z ziemniakami dodaj zaczyn, podsmażoną cebulę, jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  6. Stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie odpowiednio gęste.
  7. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż placki z ciasta ziemniaczanego z obu stron na złoty kolor.

Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz placuszki są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"