Robert Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
28.08.2024 12:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mogłoby się wydawać, że placki ziemniaczane to sprawa prosta - ot, wystarczy zetrzeć ziemniaki na tarce i gotowe. Są jednak sposoby, aby podrasować smak tego prostego dania. Doskonale wie o tym Robert Makłowicz, który proponuje, bo do masy dodać jeden nietypowy składnik.
Placki ziemniaczane to danie nie tylko proste w przygotowaniu, ale również niskobudżetowe. Na dodatek dobrze smakują o każdej porze roku, bo i ziemniaki dostępne są przez cały czas. To danie, które od pokoleń gości na polskich stołach, ciesząc podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Może się wydawać, że przez lata zdążyliśmy poznać placki na wylot, ale wciąż są przepisy, które zaskakują. Robert Makłowicz, znany kulinarny podróżnik, udowadnia, że wciąż możemy odkrywać nowe oblicza tego klasycznego przysmaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste placki ziemniaczane Roberta Makłowicza
Podczas jednej ze swoich kulinarnych podróży, Makłowicz przypomniał sobie o popularnym daniu z czasów PRL-u: plackach ziemniaczanych podawanych z gulaszem. To właśnie wtedy narodził się pomysł na stworzenie własnej, wyjątkowej wersji tego dania.
Do klasycznych składników, jak tarte ziemniaki czy cebula, Robert Makłowicz postanowił dorzucić drożdże. Dzięki temu placki stają się bardziej puszyste i lekkie, a jednocześnie zachowują swój charakterystyczny ziemniaczany smak.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- szczypta cukru,
- 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
- mleko,
- 1 cebula,
- 1-2 jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżką mąki, szczyptą cukru i odrobiną letniego mleka.
- Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i sparz ok. 350-400 ml gorącego mleka. Odciśnij nadmiar płynu.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
- Do miski z ziemniakami dodaj zaczyn, podsmażoną cebulę, jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie odpowiednio gęste.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smaż placki z ciasta ziemniaczanego z obu stron na złoty kolor.
Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz placuszki są już gotowe. Smacznego!