Robert Makłowicz dodaje do naleśników nietypowy składnik. Wychodzą mięciutkie jak nigdy

Naleśniki to jeden z najlepszych przepisów na szybki obiad. Chociaż sprawa wydaje się prosta i niemal każdy robił je samodzielnie w domu, to naleśnik naleśnikowy nie jest równy, a o efekcie końcowym decydują często niuanse.

Naleśniki Makłowicza - PysznościNaleśniki Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Swoim patentem na naleśniki podzielił się Robert Makłowicz. Próżno w nich szukać jednak standardowych składników, takich jak woda czy mleko. Nie oznacza to jednak, że są mniej smaczne, wręcz przeciwnie. Drobne zmiany w składzie sprawiają, że naleśniki stają się idealnie miękkie i sprężyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Naleśniki według Roberta Makłowicza

Jak świat długi i szeroki, tak i pomysłów na farsz do naleśników jest cała masa. Jednak nawet najlepsze nadzienie nie smakuje dobrze, gdy sama baza jest kiepska. Robert Makłowicz sugeruje, by zastąpić mleko oraz wodę maślanką. Naleśniki na maślance to zupełnie inna bajka niż te na wodzie. Są grubsze, bardziej puszyste i zdecydowanie bardziej wytrzymałe. Idealne do farszów i krokietów, gdy obawiasz się pękania.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności © Licencjodawca

Naleśniki na maślance są delikatne, miękkie i mają przyjemną, lekko wilgotną strukturę. Przepis Roberta Makłowicza na naleśniki bez mleka to doskonała baza do eksperymentów kulinarnych. Dzięki swojej uniwersalności pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce dokładnie wymieszaj maślankę, jajka, mąkę, olej roślinny, sól i cukier. Używaj miksera lub trzepaczki, aż powstanie gładkie.
  2. Odstaw miskę z ciastem na około 15 minut.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Nie musisz dodawać oleju, jest on już w cieście. Jeśli jednak twoja patelnia przywiera, rozprowadź cienką warstwę tłuszczu.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, tak aby pokryła dno cienką warstwą. Smaż naleśnik z jednej strony przez około minutę, aż się zarumieni. Następnie delikatnie przewróć i smaż z drugiej strony.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki na maślance są naprawdę uniwersalne. Jeśli chcesz podać je ze słodkim nadzieniem, na przykład dżemem, do ciasta możesz dodać nieco cukru. Naleśniki bez mleka sprawdzą się również w słonej odsłonie, na przykład ze szpinakiem, kurczakiem czy mięsem mielonym po meksykańsku.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe