Robert Makłowicz dodaje do naleśników nietypowy składnik. Wychodzą mięciutkie jak nigdy

Naleśniki to jeden z najlepszych przepisów na szybki obiad. Chociaż sprawa wydaje się prosta i niemal każdy robił je samodzielnie w domu, to naleśnik naleśnikowy nie jest równy, a o efekcie końcowym decydują często niuanse.

Naleśniki Makłowicza - PysznościNaleśniki Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Swoim patentem na naleśniki podzielił się Robert Makłowicz. Próżno w nich szukać jednak standardowych składników, takich jak woda czy mleko. Nie oznacza to jednak, że są mniej smaczne, wręcz przeciwnie. Drobne zmiany w składzie sprawiają, że naleśniki stają się idealnie miękkie i sprężyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Naleśniki według Roberta Makłowicza

Jak świat długi i szeroki, tak i pomysłów na farsz do naleśników jest cała masa. Jednak nawet najlepsze nadzienie nie smakuje dobrze, gdy sama baza jest kiepska. Robert Makłowicz sugeruje, by zastąpić mleko oraz wodę maślanką. Naleśniki na maślance to zupełnie inna bajka niż te na wodzie. Są grubsze, bardziej puszyste i zdecydowanie bardziej wytrzymałe. Idealne do farszów i krokietów, gdy obawiasz się pękania.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności © Licencjodawca

Naleśniki na maślance są delikatne, miękkie i mają przyjemną, lekko wilgotną strukturę. Przepis Roberta Makłowicza na naleśniki bez mleka to doskonała baza do eksperymentów kulinarnych. Dzięki swojej uniwersalności pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce dokładnie wymieszaj maślankę, jajka, mąkę, olej roślinny, sól i cukier. Używaj miksera lub trzepaczki, aż powstanie gładkie.
  2. Odstaw miskę z ciastem na około 15 minut.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Nie musisz dodawać oleju, jest on już w cieście. Jeśli jednak twoja patelnia przywiera, rozprowadź cienką warstwę tłuszczu.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, tak aby pokryła dno cienką warstwą. Smaż naleśnik z jednej strony przez około minutę, aż się zarumieni. Następnie delikatnie przewróć i smaż z drugiej strony.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki na maślance są naprawdę uniwersalne. Jeśli chcesz podać je ze słodkim nadzieniem, na przykład dżemem, do ciasta możesz dodać nieco cukru. Naleśniki bez mleka sprawdzą się również w słonej odsłonie, na przykład ze szpinakiem, kurczakiem czy mięsem mielonym po meksykańsku.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze