PrzepisProste przepisyRobert Makłowicz dodaje do naleśników nietypowy składnik. Wychodzą mięciutkie jak nigdy

Robert Makłowicz dodaje do naleśników nietypowy składnik. Wychodzą mięciutkie jak nigdy

Naleśniki Makłowicza - Pyszności
Naleśniki Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

21.08.2024 09:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki to jeden z najlepszych przepisów na szybki obiad. Chociaż sprawa wydaje się prosta i niemal każdy robił je samodzielnie w domu, to naleśnik naleśnikowy nie jest równy, a o efekcie końcowym decydują często niuanse.

Swoim patentem na naleśniki podzielił się Robert Makłowicz. Próżno w nich szukać jednak standardowych składników, takich jak woda czy mleko. Nie oznacza to jednak, że są mniej smaczne, wręcz przeciwnie. Drobne zmiany w składzie sprawiają, że naleśniki stają się idealnie miękkie i sprężyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki według Roberta Makłowicza

Jak świat długi i szeroki, tak i pomysłów na farsz do naleśników jest cała masa. Jednak nawet najlepsze nadzienie nie smakuje dobrze, gdy sama baza jest kiepska. Robert Makłowicz sugeruje, by zastąpić mleko oraz wodę maślanką. Naleśniki na maślance to zupełnie inna bajka niż te na wodzie. Są grubsze, bardziej puszyste i zdecydowanie bardziej wytrzymałe. Idealne do farszów i krokietów, gdy obawiasz się pękania.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności© Licencjodawca

Naleśniki na maślance są delikatne, miękkie i mają przyjemną, lekko wilgotną strukturę. Przepis Roberta Makłowicza na naleśniki bez mleka to doskonała baza do eksperymentów kulinarnych. Dzięki swojej uniwersalności pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce dokładnie wymieszaj maślankę, jajka, mąkę, olej roślinny, sól i cukier. Używaj miksera lub trzepaczki, aż powstanie gładkie.
  2. Odstaw miskę z ciastem na około 15 minut.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Nie musisz dodawać oleju, jest on już w cieście. Jeśli jednak twoja patelnia przywiera, rozprowadź cienką warstwę tłuszczu.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, tak aby pokryła dno cienką warstwą. Smaż naleśnik z jednej strony przez około minutę, aż się zarumieni. Następnie delikatnie przewróć i smaż z drugiej strony.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki na maślance są naprawdę uniwersalne. Jeśli chcesz podać je ze słodkim nadzieniem, na przykład dżemem, do ciasta możesz dodać nieco cukru. Naleśniki bez mleka sprawdzą się również w słonej odsłonie, na przykład ze szpinakiem, kurczakiem czy mięsem mielonym po meksykańsku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także