Dwa żółtka w jajku budzą niepokój. Popularne przekonanie jest mitem

Zdarzyło ci się kiedykolwiek trafić na jajko z podwójnym żółtkiem? Jeśli tak, to co z nim zrobiłeś? Wiele osób przez nieprawdziwy mit marnuje jego potencjał i wyrzuca do kosza. Też należysz do tej grupy?

Jajko z podwójnym żółtkiemJajko z podwójnym żółtkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dumitru
Marzena Pęcak

Na pewno w swoim życiu nie jeden raz spotkałeś się z kulinarnym mitem. Takich nieprawdziwych teorii jest cała masa, ale dziś chciałabym skupić się na konkretnym przypadku. Chodzi mi tutaj o jajko z podwójnym żółtkiem. Wiele osób obawia się użyć takiego produktu.

Dlaczego? Otóż ich zdaniem jest to jakaś anomalia, która ma związek ze stosowaniem antybiotyków. Tym samym takie jajka od razu trafiają do kosza. A to czyste marnotrawstwo, bowiem jajka z podwójnym żółtkiem nadają się do użytku. Co więcej, nie trzeba się ich wcale bać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet z brokuła z boczkiem i cheddarem. W takim wydaniu smakuje lepiej niż klasyczny

Jajko z podwójnym żółtkiem. Co oznacza?

Chciałabym już na samym starcie podkreślić, że jajka z podwójnym żółtkiem to zupełnie coś normalnego. Może jest to rzadkie zjawisko, ale występuje na naszej planecie od wielu lat. Co więcej, tego typu jajka można znaleźć zarówno w hodowlach, jak i na wsi

Tym samym mit, że takie jajka powstają tylko w hodowlach, gdzie kurom podaje się antybiotyki, nie ma nic wspólnego z prawdą. Skąd się więc biorą się takie jajka? Otóż przyczyn tego typu zjawiska należy upatrywać w układzie rozrodczym kurhormonach. Jajka z dwoma żółtkami mogą znieść zarówno bardzo młode, jak i dojrzałe już kury, które niebawem zakończą swoją karierę w znoszeniu jajek. 

Podwójne żółtko było kiedyś zapowiedzią czegoś dobrego

Zanim się pożegnamy, chciałabym wspomnieć jeszcze o jednej kwestii. Otóż mam takie szczęście, że moi rodzice mają małe gospodarstwo, w tym też hodują swojskie kurki. I pewnego razu temat rozmowy zszedł właśnie na kury i jajka.

Zapytałam mamę, czy kiedykolwiek trafiło się jej jajko z podwójnym żółtkiem. I czy wie, że wiele osób boi się używać takich jajek. Moja mama tylko uśmiechnęła się i stwierdziła, że kiedy była dzieckiem, jej babcia mówiła, że takie jajko to zapowiedź czegoś dobrego. Ponoć osoba, która trafiła na jajko z podwójnym żółtkiem, miała żyć w dostatku do końca swoich dni. 

Jak sam więc widzisz, na przestrzeni lat postrzeganie jajka z podwójnym żółtkiem znacznie się zmieniło. I to dość drastycznie. A ty kiedykolwiek trafiłeś na takie jajko? Ja nie miałam jeszcze takiej przyjemności.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"