Sernik na pewno nie opadnie. Tylko zrób jedną rzecz zanim dodasz do niego jajka

Sernik to ciasto, z którego pieczeniem wiąże się wiele emocji. Za każdym razem boimy się, że coś nie wyjdzie. Najczęściej ciasto nam opada i nie wygląda zbyt dobrze. Na całe szczęście mamy sposób na to, by ten problem już nigdy nie spędził nam snu z powiek. Nie uwierzysz, jakie to proste.

Sernik nie opadnie, jeśli zastosujesz prostą metodę z jajkamiSernik nie opadnie, jeśli zastosujesz prostą metodę z jajkami
Źródło zdjęć: © Pixabay | Aline Ponce
Paulina Hermann

Na początku wydaje nam się, że sernik jest banalnie prosty i nic nie jest w stanie go zepsuć. Po prostu mieszamy składniki i od razu wykładamy masę na blaszkę. Niestety, podczas pieczenia ciasto zaczyna opadać i zupełnie nie mamy pojęcia, dlaczego tak się dzieje. Przecież całkowicie przestrzegamy podanego przepisu.

Sernik opada? Jest na to bardzo prosty sposób

Przyjrzyjmy się kilku powodom, przez które się tak dzieje. Po pierwsze, sernik zaczyna opadać, gdy zbyt szybko wyciągniemy go z piekarnika. Wszystko przez nagłą zmianę temperatury. Po drugie, wybieramy niewłaściwy ser. Musimy pamiętać, że do upieczenia sernika nadają się tylko sery twarogowe tłuste lub półtłuste co najmniej podwójne zmielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser z ciasta francuskiego z bananami i kiwi

Zdarza się jednak, że robimy wszystko, jak trzeba, a ciasto nadal opada. Powodem mogą być.... jajka. Ściślej mówiąc: oddzielanie białek od żółtek. Ubijanie tych składników oddzielnie sprawi, że sernik będzie puszysty, ale stan ten nie będzie trwał długo. Kiedy wyjmiemy ciasto z piekarnika, bardzo szybko ono opadnie. Co więc musimy zrobić? Wystarczy, że całe jajka ubijemy z cukrem (nie możemy jednak robić tego zbyt długo). Sernik będzie mniej puszysty, ale za to nie opadnie.

Sernik
Sernik © Wikimedia Commons

Jak zrobić przepyszny sernik?

Składniki:

  • kilogram sera białego trzykrotnie zmielonego lub twarogu z pudełka,
  • 3-4 jajka,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • 200 g herbatników,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cytryna,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Sposób wykonania:

  1. Jajka utrzyj z cukrami.
  2. Rozpuść masło i je ostudź. W tym czasie pokrusz herbatniki, a następnie wymieszaj je z połową roztopionego (koniecznie zimnego) masła.
  3. Masą ciasteczkową wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do zamrażarki.
  4. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
  5. Do jajek z cukrem dodaj twaróg, sok i skórkę z cytryny. Dosyp też mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko mikserem na najniższych obrotach lub trzepaczką.
  6. Wylej masę na herbatnikowy spód. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na godzinę. Piecz w trybie góra-dół.
  7. Kiedy ten czas upłynie, lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż sernik wystygnie. Następnie wstaw go na co najmniej godzinę do lodówki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo