Sernik na pewno nie opadnie. Tylko zrób jedną rzecz zanim dodasz do niego jajka
Sernik to ciasto, z którego pieczeniem wiąże się wiele emocji. Za każdym razem boimy się, że coś nie wyjdzie. Najczęściej ciasto nam opada i nie wygląda zbyt dobrze. Na całe szczęście mamy sposób na to, by ten problem już nigdy nie spędził nam snu z powiek. Nie uwierzysz, jakie to proste.
10.08.2023 15:39
Na początku wydaje nam się, że sernik jest banalnie prosty i nic nie jest w stanie go zepsuć. Po prostu mieszamy składniki i od razu wykładamy masę na blaszkę. Niestety, podczas pieczenia ciasto zaczyna opadać i zupełnie nie mamy pojęcia, dlaczego tak się dzieje. Przecież całkowicie przestrzegamy podanego przepisu.
Sernik opada? Jest na to bardzo prosty sposób
Przyjrzyjmy się kilku powodom, przez które się tak dzieje. Po pierwsze, sernik zaczyna opadać, gdy zbyt szybko wyciągniemy go z piekarnika. Wszystko przez nagłą zmianę temperatury. Po drugie, wybieramy niewłaściwy ser. Musimy pamiętać, że do upieczenia sernika nadają się tylko sery twarogowe tłuste lub półtłuste co najmniej podwójne zmielone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdarza się jednak, że robimy wszystko, jak trzeba, a ciasto nadal opada. Powodem mogą być.... jajka. Ściślej mówiąc: oddzielanie białek od żółtek. Ubijanie tych składników oddzielnie sprawi, że sernik będzie puszysty, ale stan ten nie będzie trwał długo. Kiedy wyjmiemy ciasto z piekarnika, bardzo szybko ono opadnie. Co więc musimy zrobić? Wystarczy, że całe jajka ubijemy z cukrem (nie możemy jednak robić tego zbyt długo). Sernik będzie mniej puszysty, ale za to nie opadnie.
Jak zrobić przepyszny sernik?
Składniki:
- kilogram sera białego trzykrotnie zmielonego lub twarogu z pudełka,
- 3-4 jajka,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- 200 g herbatników,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cytryna,
- łyżka cukru wanilinowego.
Sposób wykonania:
- Jajka utrzyj z cukrami.
- Rozpuść masło i je ostudź. W tym czasie pokrusz herbatniki, a następnie wymieszaj je z połową roztopionego (koniecznie zimnego) masła.
- Masą ciasteczkową wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do zamrażarki.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
- Do jajek z cukrem dodaj twaróg, sok i skórkę z cytryny. Dosyp też mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko mikserem na najniższych obrotach lub trzepaczką.
- Wylej masę na herbatnikowy spód. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na godzinę. Piecz w trybie góra-dół.
- Kiedy ten czas upłynie, lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż sernik wystygnie. Następnie wstaw go na co najmniej godzinę do lodówki.