Sernik na pewno nie opadnie. Tylko zrób jedną rzecz zanim dodasz do niego jajka

Sernik to ciasto, z którego pieczeniem wiąże się wiele emocji. Za każdym razem boimy się, że coś nie wyjdzie. Najczęściej ciasto nam opada i nie wygląda zbyt dobrze. Na całe szczęście mamy sposób na to, by ten problem już nigdy nie spędził nam snu z powiek. Nie uwierzysz, jakie to proste.

Sernik nie opadnie, jeśli zastosujesz prostą metodę z jajkamiSernik nie opadnie, jeśli zastosujesz prostą metodę z jajkami
Źródło zdjęć: © Pixabay | Aline Ponce
Paulina Hermann

Na początku wydaje nam się, że sernik jest banalnie prosty i nic nie jest w stanie go zepsuć. Po prostu mieszamy składniki i od razu wykładamy masę na blaszkę. Niestety, podczas pieczenia ciasto zaczyna opadać i zupełnie nie mamy pojęcia, dlaczego tak się dzieje. Przecież całkowicie przestrzegamy podanego przepisu.

Sernik opada? Jest na to bardzo prosty sposób

Przyjrzyjmy się kilku powodom, przez które się tak dzieje. Po pierwsze, sernik zaczyna opadać, gdy zbyt szybko wyciągniemy go z piekarnika. Wszystko przez nagłą zmianę temperatury. Po drugie, wybieramy niewłaściwy ser. Musimy pamiętać, że do upieczenia sernika nadają się tylko sery twarogowe tłuste lub półtłuste co najmniej podwójne zmielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser z ciasta francuskiego z bananami i kiwi

Zdarza się jednak, że robimy wszystko, jak trzeba, a ciasto nadal opada. Powodem mogą być.... jajka. Ściślej mówiąc: oddzielanie białek od żółtek. Ubijanie tych składników oddzielnie sprawi, że sernik będzie puszysty, ale stan ten nie będzie trwał długo. Kiedy wyjmiemy ciasto z piekarnika, bardzo szybko ono opadnie. Co więc musimy zrobić? Wystarczy, że całe jajka ubijemy z cukrem (nie możemy jednak robić tego zbyt długo). Sernik będzie mniej puszysty, ale za to nie opadnie.

Sernik
Sernik © Wikimedia Commons

Jak zrobić przepyszny sernik?

Składniki:

  • kilogram sera białego trzykrotnie zmielonego lub twarogu z pudełka,
  • 3-4 jajka,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • 200 g herbatników,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cytryna,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Sposób wykonania:

  1. Jajka utrzyj z cukrami.
  2. Rozpuść masło i je ostudź. W tym czasie pokrusz herbatniki, a następnie wymieszaj je z połową roztopionego (koniecznie zimnego) masła.
  3. Masą ciasteczkową wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do zamrażarki.
  4. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
  5. Do jajek z cukrem dodaj twaróg, sok i skórkę z cytryny. Dosyp też mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko mikserem na najniższych obrotach lub trzepaczką.
  6. Wylej masę na herbatnikowy spód. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na godzinę. Piecz w trybie góra-dół.
  7. Kiedy ten czas upłynie, lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż sernik wystygnie. Następnie wstaw go na co najmniej godzinę do lodówki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥