Tak pysznych gofrów nie kupisz nawet nad morzem. Sekret to jeden dodatek
Te gofry są doskonałe i smakują lepiej niż te, które kupimy nad morzem. Sekretem jest jeden składnik, którym zastąpicie mleko. Na pewno nie pożałujecie!
26.06.2023 | aktual.: 28.07.2023 14:36
Często zastanawiamy się, dlaczego nadmorskie gofry są tak dobre. Najważniejszy jest odpowiedni przepis. Nie mniej istotne są profesjonalne sprzęty. Dzięki temu chętnie wracamy do tamtejszych gofrów. Co ciekawe, możecie przygotować w domu tak samo dobry deser!
Dlaczego gofry znad morza robią taką furorę?
Ta przekąska nieodłącznie kojarzy nam się z wojażami nad wodą. Biegniemy po nie po całym dniu leżenia na plaży lub biegania po okolicy. Nic dziwnego! Chrupiący wypiek z owocami i bitą śmietaną to coś, co poprawia humor. Dlaczego tak bardzo je lubimy?
Jemy je, gdy jesteśmy bardzo głodni, wtedy nie mamy zbyt wielkich oczekiwań wobec serwowanych nam dań. Gofry znad morza są wypiekane w specjalny sposób. Do tego używa się profesjonalnych gofrownic, dzięki którym wypieki są chrupiące. Nasze domowe sprzęty mogą się przy nich schować. Te nadmorskie mają o wiele więcej watów i szybciej się rozgrzewają.
Co zrobić, by nasz wypiek był bardziej chrupiący?
Na całe szczęście nie musimy używać specjalistycznych sprzętów. Warto kupić sobie gofrownicę o mocy przynajmniej 1000-1200 W. Dzięki temu gofry wyjdą idealne. W innym przypadku będziemy jeść gumiaste wypieki, a to nie jest nic przyjemnego.
Przygotowywanie gofrów jest równie ważne. Nie oszczędzajmy na tłuszczu, wlejmy go sporo do ciasta. Podobnie jest z jajkami. Dobrym pomysłem będzie dodanie piany ubitej z białek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Możemy zrobić jeszcze jedną rzecz. Ona zrobi dobrze naszym gofrom. Wystarczy, że zamienimy mleko na maślankę. Dzięki niemu gofry będą bardziej delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz.
Idealny przepis na gofry z maślanką
Na samym początku przygotujcie odpowiednie składniki:
- 1 szklankę maślanki,
- dwie łyżki cukru,
- szczyptę soli,
- szklankę mąki tortowej,
- dwa jajka,
- trzy płaskie łyżki oleju,
- łyżeczkę proszku do pieczenia.
Sposób wykonania
1. Białka ubijamy na gładką pianę.
2. Pozostałe składniki mieszamy na gładką i jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy pianę i bardzo delikatnie mieszamy. Starajmy się napowietrzyć masę, dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste.
3. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy ją odrobiną tłuszczu.
4. Gofry pieczemy przez kilka minut z obu stron.
5. Po ostudzeniu trzeba położyć je na kracie. Musimy uważać, żeby nie złapały wilgoci od wewnątrz.