Wlej jedno do fasolki szparagowej. Wyjdzie tak smaczna, jak nigdy wcześniej
12.08.2023 13:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomiędzy lipcem a wrześniem trwa sezon na fasolkę szparagową. Ponieważ półmetek tego okresu został już przekroczony, nie ma chwili do stracenia - musisz poznać doskonały przepis na tę pyszną przekąskę. Uwaga: takiego triku na nią raczej jeszcze nie widziałeś.
Fasolka szparagowa to jeden z przysmaków naszego dzieciństwa. Mogliśmy się nią zajadać praktycznie bez końca, a pomoc babci w jej przygotowaniu - polegająca na odrywaniu końcówek fasolki - była czystą przyjemnością. Dzisiaj kultywujemy rodzinną tradycję i co sezon zaopatrujemy się w solidną dawkę tej smacznej i zdrowej rośliny. Przygotowujemy ją jednak nieco inaczej niż wtedy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cały "trik", który chcemy ci dzisiaj zaprezentować, polega na sprawieniu, że fasolka będzie wzbogacona o pewną kremową, aksamitną strukturę. Stworzenie jej jest bardzo proste; posłużą nam do tego jajka. Uwierz nam, że temu przysmakowi nie oprze się dosłownie nikt, a dzieciaki będą cię wprost błagały o kolejną porcję. Nasza rada? Pokaż im, jak to się robi i rozpocznij zupełnie nową, rodzinną tradycję kulinarną.
Fasolka szparagowa inna niż zwykle
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dokładnego umycia fasolki i odkrojenia jej końcówek. Teraz musisz podzielić ją na mniejsze, około czterocentymetrowe kawałki.
- Warzywo strączkowe przerzuć teraz do garnka i zalej zimną, osoloną wodą. Klasyczny przelicznik zakłada użycie 4 litrów na 1 kilogram fasolki, dlatego przy 250 gramach wystarczy ci około 1 litra.
- Jeśli używasz żółtej fasolki, gotowanie powinno trwać około 7 minut. Zielona potrzebuje trochę więcej czasu. Pamiętaj, żeby włączyć stoper dopiero w momencie, w którym woda zacznie wrzeć.
- Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedź ją i odstaw.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na maśle. Gdy będzie już apetycznie podsmażona, dorzuć do niej ugotowaną fasolkę. Po chwili możesz już wlać roztrzepane jajka.
- Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając. Wkrótce jajka powinny utworzyć kremową otoczkę, która w duecie z fasolką stworzy pyszną, letnią przekąskę. Całość dopraw solą i pieprzem. Smacznego!