Wlej jedno do fasolki szparagowej. Wyjdzie tak smaczna, jak nigdy wcześniej

Pomiędzy lipcem a wrześniem trwa sezon na fasolkę szparagową. Ponieważ półmetek tego okresu został już przekroczony, nie ma chwili do stracenia - musisz poznać doskonały przepis na tę pyszną przekąskę. Uwaga: takiego triku na nią raczej jeszcze nie widziałeś.

Najlepsza fasolka szparagowa pod słońcem - jak ją zrobić?Najlepsza fasolka szparagowa pod słońcem
Źródło zdjęć: © canva.com

Fasolka szparagowa to jeden z przysmaków naszego dzieciństwa. Mogliśmy się nią zajadać praktycznie bez końca, a pomoc babci w jej przygotowaniu - polegająca na odrywaniu końcówek fasolki - była czystą przyjemnością. Dzisiaj kultywujemy rodzinną tradycję i co sezon zaopatrujemy się w solidną dawkę tej smacznej i zdrowej rośliny. Przygotowujemy ją jednak nieco inaczej niż wtedy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące warkoczyki z bakłażana

Cały "trik", który chcemy ci dzisiaj zaprezentować, polega na sprawieniu, że fasolka będzie wzbogacona o pewną kremową, aksamitną strukturę. Stworzenie jej jest bardzo proste; posłużą nam do tego jajka. Uwierz nam, że temu przysmakowi nie oprze się dosłownie nikt, a dzieciaki będą cię wprost błagały o kolejną porcję. Nasza rada? Pokaż im, jak to się robi i rozpocznij zupełnie nową, rodzinną tradycję kulinarną.

Fasolka szparagowa inna niż zwykle

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz.
Fasolka szparagowa z cebulą i jajkiem
Fasolka szparagowa z cebulą i jajkiem © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od dokładnego umycia fasolki i odkrojenia jej końcówek. Teraz musisz podzielić ją na mniejsze, około czterocentymetrowe kawałki.
  2. Warzywo strączkowe przerzuć teraz do garnka i zalej zimną, osoloną wodą. Klasyczny przelicznik zakłada użycie 4 litrów na 1 kilogram fasolki, dlatego przy 250 gramach wystarczy ci około 1 litra.
  3. Jeśli używasz żółtej fasolki, gotowanie powinno trwać około 7 minut. Zielona potrzebuje trochę więcej czasu. Pamiętaj, żeby włączyć stoper dopiero w momencie, w którym woda zacznie wrzeć.
  4. Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedź ją i odstaw.
  5. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na maśle. Gdy będzie już apetycznie podsmażona, dorzuć do niej ugotowaną fasolkę. Po chwili możesz już wlać roztrzepane jajka.
  6. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając. Wkrótce jajka powinny utworzyć kremową otoczkę, która w duecie z fasolką stworzy pyszną, letnią przekąskę. Całość dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"