Fasolka szparagowa - jak ją gotować? Poznaj najważniejsze wskazówki
Sezon na fasolkę szparagową to ten czas, w którym dość często pojawia się pytanie, jak gotować fasolkę szparagową. Dość często, pewnego rodzaju wątpliwością jest to, czy fasolka szparagowa zielona różni się pod względem gotowania od tej żółtej. Poznaj najważniejsze wskazówki i odpowiedzi na wszelkie nurtujące cię pytania.
20.07.2023 11:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kupując warzywa sezonowe, być może często zastanawiasz się nad tym, jak właściwie je przygotować, by zachwycały smakiem i jednocześnie zachowały wszystkie swoje najważniejsze witaminy i właściwości. Nie jest to zbyt skomplikowane. Zobacz, jak długo gotować fasolkę szparagową i z czym podawać.
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa młoda jest idealna do gotowania. Bez względu na to, czy preferujesz żółtą, czy zieloną odmianę, smak i struktura młodej fasolki zawsze przewyższają te starsze. Jak rozpoznać, że fasolka szparagowa jest już wyrośnięta? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor. Starsza fasolka nie będzie miała tak intensywnego odcienia żółtego lub zielonego (zależnie od odmiany). Jej kolor będzie bardziej wyblakły. Jednak nie należy polegać tylko na kolorze fasolki, ponieważ może się różnić w zależności od odmiany. Starsza fasolka jest również grubsza i dłuższa. Nasiona fasoli zaczynają być bardziej widoczne pod skórką. Gdy przetniesz taką fasolkę na pół, części nadal będą połączone twardym i drewniejącym łodygą.
Młodą fasolkę można kupować i spożywać już od maja, aż do końca wakacji. Sezon na młodą fasolkę jest dość długi, ponieważ w Polsce uprawiane są odmiany zarówno wczesne, jak i późne. Możesz śmiało cieszyć się świeżością i smakiem młodej fasolki przez większość letnich miesięcy.
Zobacz także
Fasolka szparagowa przepis
Nie jest to zbyt skomplikowany proces. Kluczowe jest wcześniejsze umycie fasolki, pozbycie się końców i następnie gotowanie w osolonej wodzie. Jeśli preferujesz fasolkę szparagową z dodatkami, to konieczne będzie również przygotowanie bułki tartej usmażonej na maśle. Fasolka szparagowa to prawdziwy przysmak lata.
Składniki:
- 2,5 litra wody,
- 1 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej,
- łyżka soli.
Składniki na maślaną zasmażkę:
- 100 g masła,
- pół szklanki bułki tartej.
Przygotowanie fasolki szparagowej — jak długo ją gotować?
Fasolka szparagowa to popularny warzywny dodatek do wielu dań. Jej delikatny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że jest uwielbiana przez wielu. Jeśli chcesz przygotować smaczną i odpowiednio ugotowaną fasolkę szparagową, warto poznać kilka ważnych wskazówek. Nie ma określonego czasu, związanego z gotowaniem fasolki.
- Umieść fasolkę szparagową w dużym durszlaku i spłucz ją pod zimną wodą.
- Odetnij oba końce strączków fasolki.
- Przełóż fasolkę do szerokiego garnka i dodaj 2,5 litra wody.
- Przykryj garnek i gotuj fasolkę na średnim ogniu.
- Dodaj łyżkę soli do gotującej się wody.
- Gotuj fasolkę pod przykryciem, dopasowując moc palnika, aż będzie odpowiednio miękka.
- Sprawdź stopień gotowości fasolki, wyjmując jedną sztukę i próbując.
- Jeśli fasolka jest już idealnie ugotowana, przelej ją pod zimną wodę, aby zatrzymać proces gotowania.
- Odcedź fasolkę i podawaj ją na półmisku jako dodatek do obiadu.
- Jeśli chcesz, możesz polać fasolkę sosem lub posypać ją bułką tartą z masłem.
- Aby przygotować bułkę tartą z masłem, podsmaż bułkę na suchej patelni, a następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj.
- Posyp ugotowaną fasolkę tą aromatyczną bułką tartą i delikatnie wymieszaj.