Fasolka szparagowa - jak ją gotować? Poznaj najważniejsze wskazówki

Sezon na fasolkę szparagową to ten czas, w którym dość często pojawia się pytanie, jak gotować fasolkę szparagową. Dość często, pewnego rodzaju wątpliwością jest to, czy fasolka szparagowa zielona różni się pod względem gotowania od tej żółtej. Poznaj najważniejsze wskazówki i odpowiedzi na wszelkie nurtujące cię pytania.

ObrazekFasolka szparagowa - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kupując warzywa sezonowe, być może często zastanawiasz się nad tym, jak właściwie je przygotować, by zachwycały smakiem i jednocześnie zachowały wszystkie swoje najważniejsze witaminy i właściwości. Nie jest to zbyt skomplikowane. Zobacz, jak długo gotować fasolkę szparagową i z czym podawać.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa młoda jest idealna do gotowania. Bez względu na to, czy preferujesz żółtą, czy zieloną odmianę, smak i struktura młodej fasolki zawsze przewyższają te starsze. Jak rozpoznać, że fasolka szparagowa jest już wyrośnięta? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor. Starsza fasolka nie będzie miała tak intensywnego odcienia żółtego lub zielonego (zależnie od odmiany). Jej kolor będzie bardziej wyblakły. Jednak nie należy polegać tylko na kolorze fasolki, ponieważ może się różnić w zależności od odmiany. Starsza fasolka jest również grubsza i dłuższa. Nasiona fasoli zaczynają być bardziej widoczne pod skórką. Gdy przetniesz taką fasolkę na pół, części nadal będą połączone twardym i drewniejącym łodygą.

Obrazek
Fasolka to prawdziwy przysmak lata - Pyszności; Foto Canva.com

Młodą fasolkę można kupować i spożywać już od maja, aż do końca wakacji. Sezon na młodą fasolkę jest dość długi, ponieważ w Polsce uprawiane są odmiany zarówno wczesne, jak i późne. Możesz śmiało cieszyć się świeżością i smakiem młodej fasolki przez większość letnich miesięcy.

Fasolka szparagowa przepis

Nie jest to zbyt skomplikowany proces. Kluczowe jest wcześniejsze umycie fasolki, pozbycie się końców i następnie gotowanie w osolonej wodzie. Jeśli preferujesz fasolkę szparagową z dodatkami, to konieczne będzie również przygotowanie bułki tartej usmażonej na maśle. Fasolka szparagowa to prawdziwy przysmak lata.

Składniki:

  • 2,5 litra wody,
  • 1 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej,
  • łyżka soli.

Składniki na maślaną zasmażkę:

  • 100 g masła,
  • pół szklanki bułki tartej.
Obrazek
Właściwie ugotowana fasolka zachwyca smakiem - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie fasolki szparagowej — jak długo ją gotować?

Fasolka szparagowa to popularny warzywny dodatek do wielu dań. Jej delikatny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że jest uwielbiana przez wielu. Jeśli chcesz przygotować smaczną i odpowiednio ugotowaną fasolkę szparagową, warto poznać kilka ważnych wskazówek. Nie ma określonego czasu, związanego z gotowaniem fasolki.

  1. Umieść fasolkę szparagową w dużym durszlaku i spłucz ją pod zimną wodą.
  2. Odetnij oba końce strączków fasolki.
  3. Przełóż fasolkę do szerokiego garnka i dodaj 2,5 litra wody.
  4. Przykryj garnek i gotuj fasolkę na średnim ogniu.
  5. Dodaj łyżkę soli do gotującej się wody.
  6. Gotuj fasolkę pod przykryciem, dopasowując moc palnika, aż będzie odpowiednio miękka.
  7. Sprawdź stopień gotowości fasolki, wyjmując jedną sztukę i próbując.
  8. Jeśli fasolka jest już idealnie ugotowana, przelej ją pod zimną wodę, aby zatrzymać proces gotowania.
  9. Odcedź fasolkę i podawaj ją na półmisku jako dodatek do obiadu.
  10. Jeśli chcesz, możesz polać fasolkę sosem lub posypać ją bułką tartą z masłem.
  11. Aby przygotować bułkę tartą z masłem, podsmaż bułkę na suchej patelni, a następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  12. Posyp ugotowaną fasolkę tą aromatyczną bułką tartą i delikatnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej