Weź szczyptę i dodaj razem z solą do gotowania. Fasolka szparagowa będzie znacznie smaczniejsza
Fasola szparagowa to pyszne i zdrowe warzywo strączkowe. Wkrótce rozpocznie się na nią sezon, przypadający zazwyczaj na przełom czerwca i lipca. Wtedy będziemy mogli cieszyć się jej walorami zdrowotnymi i smakowymi. Jak przyrządzić strąki, by wydobyć z nich pełnię smaku oraz by zachowały jędrność i kolor? Koniecznie przetestujcie ten patent.
13.06.2023 | aktual.: 13.06.2023 11:56
Chrupiąca, jędrna i w pięknym żywym kolorze - taka właśnie powinna być fasola szparagowa potraktowana temperaturą. Zazwyczaj gotujemy ją, rzadziej blanszujemy czy dusimy. Jak jednak sprawić, by niezależnie od metody, zachowała pełnię smaku i naturalny kolor? Zazwyczaj wodę do gotowania fasoli doprawiamy solą. Warto jednak dodać szczyptę jeszcze jednego składnika.
Idealnie ugotowana fasola szparagowa. Zastosuj ten trik
Dodatek cukru sprawi, że z fasolki szparagowej wydobędziesz pełnię smaku oraz zachowasz jej żywy kolor. W garnku zagotuj wodę w proporcji: 4 litry wody na kilogram fasolki. Do płynu dodaj 2 płaskie łyżeczki soli i tyle samo cukru. W tak przygotowanej mieszaninie gotuj fasolkę szparagową. Najlepiej jest wrzucić ją do zimnej wody i czas gotowania liczyć od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Żółta fasolka szparagowa potrzebuje ok. 7–10 minut od zagotowania wody, zielona nieco mniej - niekiedy wystarczą jej 4 minuty.
Jak blanszować fasolkę szparagową?
Świetnym sposobem na przyrządzenie fasolki szparagowej jest jej zbalanszowanie. Dzięki blanszowaniu warzywa pozostają chrupkie, zachowany zostaje ich naturalny kolor, a przede wszystkim unikamy utraty cennych witamin. Metoda ta polega na błyskawicznym podgotowaniu produktów we wrzątku i równie szybkim schłodzeniu ich w lodowatej wodzie. Również w tym przypadku do wody śmiało możesz dodać sól i cukier.
Jak prawidłowo blanszować fasolkę szparagową?
- Najpierw umyj dokładnie fasolkę i odkrój końcówki strąków. Następnie opłucz warzywo na durszlaku pod chłodną wodą. Zagotuj duży garnek wody z dodatkiem cukru i soli (2 płaskie łyżeczki cukru i 2 płaskie łyżeczki soli na 4 litry wody). Ustaw w pobliżu dużą miskę z lodowatą wodą.
- Następnie zblanszuj fasolkę. Gdy woda zagotuje się, wrzuć do garnka przyciętą fasolę. Gotuj warzywa przez 2 minuty, aż fasola lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca i intensywnie zielona.
- Po tym czasie szybko przełóż podgotowane warzywo do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Pozwól fasoli szparagowej schłodzić się przez co najmniej 15 sekund.
- Na koniec odcedź fasolkę i rozłóż ją na ręczniku kuchennym lub ręcznikach papierowych do wyschnięcia.
Dwuetapowy proces przyrządzania fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa równie dobrze będzie smakować po zastosowaniu innej metody. Według tej dwuetapowej w kroku pierwszym należy podsmażyć fasolkę, a w drugim - dusić. Smażenie fasoli pozwala osiągnąć dwa efekty: po pierwsze dzięki tej metodzie pozbywamy się wilgoci z ziaren i zamykamy cały smak warzywa. Po drugie zaś, woda dodana w następnym kroku na gorącą patelnie sprawi, że momentalnie utworzy się para wodna, która zamknięta pod przykrywką, nada miękkości fasolce, pozostawiając ją jędrną i zachowując jej intensywną barwę.
Składniki:
- 500 gramów świeżej zielonej fasoli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Opłucz zieloną fasolkę pod zimną wodą i osusz ją. Pozbądź się końcówek strąków, a dłuższe warzywa przekrój na pół.
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj zieloną fasolkę i smaż, często mieszając, aż fasola będzie jasna i błyszcząca, od 5 do 7 minut.
- Dodaj czosnek, sól i cukier. Smaż, ciągle mieszając, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Dodaj wodę i natychmiast przykryj patelnię. Gotuj całość pod przykryciem, aż fasola będzie jasnozielona i chrupiąca, od 1 do 2 minut.
- Pod koniec gotowania opcjonalnie możesz dodać płatki czerwonej papryki.
- Tak przyrządzona fasola szparagowa jest gotowa do spożycia.